用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) KTS今天開始網上報名
樓主: BabyGcc
go

KTS今天開始網上報名   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 14-12-3 11:15
学校不是学店吧!本应只是為自己学生提供良好及有質素既教学同準備。其实而家係唔係都報名既風氣已係令名方 ...
最慘係有D人鍾意集郵到開學先放手, 攪到學校同後補生都好麻煩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ha8mo 發表於 14-12-3 11:29
開俾他校學生有意思嗎?

各間學校的環境、教學和行政總有不同
最好開夜校或者逄週六/日上課既班, 咁就啱晒D虎爸虎媽, 星期一至五返完一間小學週末又有得再返另一間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:KTS今天開始網上報名

其實点解D學校唔收1個月學費做留位費?有心讀唔怕俾,冇心讀的集郵家長自然唔會亂hold位

BabyGcc    發表於 14-12-3 15:47

hkpapa852 發表於 14-12-3 11:32
最慘係有D人鍾意集郵到開學先放手, 攪到學校同後補生都好麻煩
今年一年級好似唔係call waiting, 係重新招插班生

snow228 發表於 14-12-3 12:32
其實点解D學校唔收1個月學費做留位費?有心讀唔怕俾,冇心讀的集郵家長自然唔會亂hold位

...

我都好同意!2-3個月學費都ok。
不過,似乎收多少留位費,都要教育局批准的。真是奇怪,教育局大事情不統籌,專門管這些雞毛蒜皮的小事情。

BabyGcc 發表於 14-12-3 15:46
今年一年級好似唔係call waiting, 係重新招插班生
對於那些在waiting的學生,好不公平啊。

hongk 發表於 14-12-3 15:49
我都好同意!2-3個月學費都ok。
不過,似乎收多少留位費,都要教育局批准的。真是奇怪,教育局大事情不統 ...
唔收佢咁多學費, 可以用另一個方法, 放棄學位要幾耐之前通知(好似離職都要一個月通知啦!), 否則賠錢, 教育局好似無話唔俾咁做喎!

Yanamami  过左海就神仙,点追?  發表於 14-12-3 16:05

hongk 發表於 14-12-3 15:49
對於那些在waiting的學生,好不公平啊。
係好唔公平,剝奪左佢地讀適应班同識同学仔既機会. 人地个个有朋友仔,佢就無人識。

如果收了都要考慮考慮的就最好不要報了,霸住曬的位,如果等上埋預備班再決定的人就更加。。

Yanamami  过左海就神仙,点追?  

1. 收生文件係有法律效力
2. 再唔係好似酒店咁, 轆咗你張卡先, 有咩問題事後扣數

Yanamami  又要增加校方行政压力~   發表於 14-12-3 16:37

俾1個月學費來留位, 你覺得對某些家長來講有用嗎?? 很多根本都唔怕俾, 最緊要自己個寶貝學到野, 返成三個星期預備班, 仲要係一間真真正正既小學, 有老師, 有同學, 出面俾幾多錢都做唔到呢個效果喇.......

引用:俾1個月學費來留位,+你覺得對某些家長來講

原帖由 gigayan 於 14-12-03 發表
俾1個月學費來留位, 你覺得對某些家長來講有用嗎?? 很多根本都唔怕俾, 最緊要自己個寶貝學到野, 返成三個星 ...
加上暑期預備班學費鬼死咁平,真係邊度都報唔到啦

chillio 發表於 14-12-3 16:31
加上暑期預備班學費鬼死咁平,真係邊度都報唔到啦
原本係俾自己学生享用嘛,又唔係為左賺錢,無理由為趕無心人而去懲罰自己家長&同学啫~

或者先預交3個月學費先。。。。

網上申請已截止,唔知仲會唔會有第二輪申請?

前日中午時17xxx

應該小一下學期會招插班,不設waiting.

snow228 發表於 14-12-5 11:09
前日中午時17xxx
即是超過3000人了!

其實今年有邊間直/私唔超過3000人報?我哋報咗5間都超。
‹ 上一主題|下一主題