用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問係邊到可以知道所有直資及私校資料? ...
go

請問係邊到可以知道所有直資及私校資料? [複製鏈接]

如題!如果我唔參加教育局的派位,我可以係邊到搵到自己考o既學校資料?
   10    0    0    0

去書局買本升小攻略。

littleashley 發表於 14-11-26 09:17
如題!如果我唔參加教育局的派位,我可以係邊到搵到自己考o既學校資料?
呢度: http://www.schooland.hk/ps/
9 成學校既資料都有, 冇既都係無乜人會報既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

教育局網站內 嘅小學概覽
出面俾錢買嘅書,大多係抄呢個網頁

hkpapa852  可惜錯漏百出  發表於 14-11-26 10:04
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

http://www.chsc.hk/chsc-school-profiles-pri-lang-2.html

就以上所講, 其實天書都係抄呢度, 所以錯就一齊錯了

小曳人 發表於 14-11-26 09:57
教育局網站內 嘅小學概覽
出面俾錢買嘅書,大多係抄呢個網頁
嚴格嚟講, 呢個只係"教育局推介既網站", 唔係教育局既.....

教育局既資料 (其實即係連自行申請表個份), 每年9月都可以去民政事務處攞 (或幼稚園派比K3學生), 佢份資料有晒直資同私立小學既名, 所屬區份同聯絡資料, 不過如果你9月先攞, 應該有1/3學校已經截止咗報名, 甚至有D出埋offer了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

THX

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 14-11-26 11:09
嚴格嚟講, 呢個只係"教育局推介既網站", 唔係教育局既.....

教育局既資料 (其實即係連自行申請表個份),  ...
係咩?家庭與學校合作事宜委員會唔係under edb架咩?!
多謝指教,我仲一路以為係官方網站添

但佢個簡介咁寫:
教育統籌委員會在《第五號報告書》中建議成立一個家庭與學校合作事宜委員會

咁即係點呀?政府組織,但唔係under edb?
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題