用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B應讀半龍二線英幼小或repeat做超大B博一線學校 ...
go

細B應讀半龍二線英幼小或repeat做超大B博一線學校 [複製鏈接]

值得博嗎?

0    0    0    0

回覆:細B應讀半龍二線英幼小或repeat做超大B博一線學校

但明年競爭一樣激烈喎,要諗清楚,係私校

littlebeany 發表於 14-11-26 08:43
值得博嗎?
係都係小學考插班啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如你覺得孩子叻但只欠運氣,咪博下,插入名校就要讀sfx 這類,odds 高d

回覆:細B應讀半龍二線英幼小或repeat做超大B博一線學校

讀住私小再考一缐,進可攻退可守。

小小經驗分享, 小兒11月出世屬小B, 獲派宏信、聖若望、聖若瑟、王錦輝小學。我並沒有安排小兒做超大B入讀幼稚園, 亦沒有 repeat K3, 我見議如 K3 獲派不理想, 可先選一間小學入讀先, 在讀小一時再入紙報名重讀小一, 一來唔會在幼稚園浪費多一年資源及學不到新東西、二來剛入讀過小學既小B, 表現會比往年好。我身邊好多小B既家長, 佢地都幫小朋友重讀K3再報一次小一,反之仍然得不到學校獲取錄。希望比到大家既啟發, 其實大B反而沒小B這麼優勝, 因為大B只有一次面試機會, 而小B今年衰左, 出年仍適齡再報一次小一, 家長亦有了第一次面試經驗, 為下年再戰面試得到準備。所以小B並不是聽落那麼差的, 起碼多一次面試機會, 亦給自己多一次希望!

最近lei 幾日都有些細B家長的po, 爬爬文,分色下孩子能力,插班和/或小一面試要求,再行決定

所以都唔見議係幼稚園再重讀, 而且超大B博一線我身邊9成朋友都衰左, 不是他們小朋友做了超大B沒能力, 而是始終校長、老師都係睇小朋友 first round 既表現, 所以有小學收左都先讀, 唔好浪費一年再重讀幼稚園, 覺得唔適合先再明年博多次面試心儀既小學。

引用:如果選擇K2以上重讀,+小朋友一定知道發生什

原帖由 mimics218 於 14-11-26 發表
如果選擇K2以上重讀, 小朋友一定知道發生什麼事(就是自己能力較差才要重讀), 有損自尊心. ...
Agree. 所以我覺得趁小朋友細,例如pn或k1時,盡早決定做細B或超大B好D。

tam_bb 發表於 14-11-26 12:22
Agree. 所以我覺得趁小朋友細,例如pn或k1時,盡早決定做細B或超大B好D。

...
In principle 我都同意,in reality 在pn k1時很難決定的,但點都好,除非是p1 去神校repeat, 最好在kg決定,避免在小學時repeat.

‹ 上一主題|下一主題