用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 港同
樓主: ethanjoyce
go

救恩 vs 港同 [複製鏈接]

happiemm 發表於 14一-29 16:54
我係救恩小學家長,如果2間教學形式類似,應該選港同,救恩無中學直升,我想講,佢地平時係講廣東話,我唔 ...
happiemm:救恩徐左唔係一條龍外,對學校仲有咩評價呢?

回覆:救恩 vs 港同

如果你buy活動教學,救恩絕對無呃人,如果你係基督徒,又更加如魚得水,真正活動教學嘅本地小學唔多,港島區似乎得港同和救恩。

我講多少少同大家分享,差不多個個月有outing, 去museums, 聽concert, 郊野公園,總之配合教學內容去安排,年尾有增潤週,歡迎家長參與,去年主題係健康生活,一齊去公園玩,做運動,課堂內做話劇,唱歌,跳舞,做手工,煮野食,教的細路咩叫健康食品,的細路煮完又一齊食番,印象非常深刻,我都好impressed, 真係有花心思去落實活動教學,唔係得個講字

Charlotte_mom    發表於 14-11-30 00:13

不過派位就普普通通嗱,我希望比較持平咁同大家分享,大家按自己期望去選擇,唔好搞錯,所以我認為港同有埋中學係好的

RebeccaJason  非常同意!  發表於 14-11-30 00:55

happiemm 發表於 14-11-29 16:54
我係救恩小學家長,如果2間教學形式類似,應該選港同,救恩無中學直升,我想講,佢地平時係講廣東話,我唔 ...
非常欣賞用家家長持平的分享。

醒目開學勳章

如果係我我會揀港同。
P.S 我兩間都冇offer

謝謝分享

引用:我係救恩小學家長,如果2間教學形式類似,

原帖由 happiemm 於 14-11-29 發表
請問功課量多嗎?另外,有沒有net teacher教英文?

引用:不過派位就普普通通嗱,我希望比較持平咁同

原帖由 happiemm 於 14-11-29 發表
不過派位就普普通通嗱,我希望比較持平咁同大家分享,大家按自己期望去選擇,唔好搞錯,所以我認為港同有埋 ...
我見今年派位好似不太差,是否家長在外面谷定救恩都有一定程度呢?因為小女有幸獲救恩取錄,但EK提救恩的資料唔多,現在1516。請指教。

醒目開學勳章 王國長老

happiemm 發表於 14-11-29 21:51
我講多少少同大家分享,差不多個個月有outing, 去museums, 聽concert, 郊野公園,總之配合教學內容去安排, ...
多謝分享, 呢度救恩家長比較低調, 資料非常有用

好多救幼家長都有大仔,大女喺小學,我認識其中包括p1,3,4,5,6嘅家長,尤其5,6年級的家長話小朋友小息時喺講英文的,我返學校做家長義工亦經常聽到小朋友喺小息時講英文,當然唔係全部,而救恩正式係“主題教學“。

http://www.kauyan.edu.hk/primary/chi/admission/introduction.php
升中派位可以睇呢度

happiemm,多謝你的資料!舊年救恩派位也不差,想請問是家長自己再出力谷定學校都夠程度?始終要考中學都要面對現實問題!另外那些上了b1中學的學生又是否適應那些密集的課程?

派位就自己上網睇番,我個人認為就一般般,不過讀得救恩,的家長大部份目標明確,就係唔係只求成績,會注重平衡身心發展。

程度我唔識比較,但教學方法就絕對唔係操練式。

我想講多次,大家最緊要清楚自己要求先去選學校,如果要學術強勁,呢間唔係囉。

功課量就每年漸漸加上去,1年級好輕鬆,然後2年級多番的,慢慢適應,默書就真係好輕鬆,每次10個詞語左右,無背默

我估可能有家長認為太輕鬆㖭

Net teacher好似有,不過本地老師嘅水平都好好,老師比較年青,有活力,有愛心。

回覆:ritterbaba 的帖子

我同你一樣,但小朋友確實很喜歡救恩

回覆:happiemm 的帖子

欣賞家長用持平的態度,讚!

引用:派位就自己上網睇番,我個人認為就一般般,

原帖由 happiemm 於 14-11-30 發表
派位就自己上網睇番,我個人認為就一般般,不過讀得救恩,的家長大部份目標明確,就係唔係只求成績,會注重 ...
Can't agree more!

引用:功課量就每年漸漸加上去,1年級好輕鬆,然

原帖由 happiemm 於 14-11-30 發表
功課量就每年漸漸加上去,1年級好輕鬆,然後2年級多番的,慢慢適應,默書就真係好輕鬆,每次10個詞語左右, ...
好多謝你的意見!

我覺得有心讀救恩的家長可能會想小朋友讀書輕鬆點,到升中也不是想入追得辛苦的學校,才會看來派位不標青。其實個校網本身不錯,很多好中學,其實也不必太介意。
‹ 上一主題|下一主題