用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡選小學,有弟弟跟尾,大家會唔會諗埋弟弟 ...
go

囡囡選小學,有弟弟跟尾,大家會唔會諗埋弟弟 [複製鏈接]

如兩個小朋友讀不同學校,怕自己跟唔切功課考試。
如果兩個讀同一學校,兩個性格學習能力不同,怕有高低比較,或兩個未必同時適合讀同一學校。
有無有經驗家長分享一下。

0    0    0    0

一定要呀, 尤其現在好的學校位咁搶手
如果弟弟選另外一間, 就冇咗首名子女的分, 除非你自己有宗教校友分
實際方面, 要考慮返放學接送, 家長日等問題

little_kid 發表於 14-11-25 23:53
如果兩個讀同一學校,兩個性格學習能力不同,怕有高低比 ...
一定有人話, 應該一個還一個, 咁先公平

但我覺得小朋友升學, 唔係佢一個人既事, 係一家人既事, 所以應考慮家庭既情況. 每家人的情況不同, 自己諗楚點先至最配合自己毎個家庭

如經能力不高, 唔通仲要2個分開讀2間私小咩? 自己時間有限, 又怕壓力大, 唔通仲玩2次小一大抽獎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大部份情況讀同一間學校會較方便同容易處理,除非你有好強烈原因說服自己一定要分開兩間學校,但實際情況唔係話想分開讀就分開讀,如果細佬自行唔選家姐個間,大抽獎又抽唔到適合細佬既學校,最終就會兩頭唔到岸,直資私校都唔係兄姐就學中就必收弟妹

我自己情況係要求唔高,幫大女揀學校都唔會揀最top最谷,細女應該要跟上進度唔會太難
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_kid 發表於 14-11-25 23:53
如果兩個讀同一學校,兩個性格學習能力不同,怕有高低比 ...
我會考慮埋, 一來我一直認為兩個讀同一間學校, 有共同回憶係好sweet既事, 二來返學放學都方便啲。

實例一:鄰居兩姊弟讀唔同學校, 家姐讀女校, 細佬另一間。唔好理你有無吉士玩多次小一派位, 眼見姐姐日日接完家姐落校車, 就响車站白等半粒鐘, 等細佬校車到, 至一齊返屋企, 你話係咪好麻煩。

實例二:朋友兩兄妹讀唔同學校, 因為阿妹考唔到阿哥間名校, 但好彩兩間學校只係對面馬路, 咁婆婆接完哥哥, 就轉個彎接埋妹妹, 去坐火車走人, 都方便。

實例三:朋友三姐弟就讀三間唔同學校, 阿細幼稚園, 姐弟分讀兩間唔同名校, 最後, 家姐高小時阿媽終於頂唔住辭工歸故里, 跟功課去也。

所以, 同樓上講, 你屋企有無咁多人手分配先。如果唔係, 就讀同一間好。我既實例係, 家姐好乖可以谷, 但唔係咁聰明, 阿妹聰明話頭醒尾, 咁我就揀咗間中中間間的, 家姐又讀得掂, 阿妹又讀得輕鬆的, 希望以後家姐努力後可以做band 1, 阿妹就輕輕鬆鬆做band 1, 咁咪幾好。最緊要係, 我又可以輕輕鬆鬆。

MASAYA 發表於 14-11-26 11:50
大部份情況讀同一間學校會較方便同容易處理,除非你有好強烈原因說服自己一定要分開兩間學校,但實際情況唔 ...
如果爸爸係LS校友, 媽媽係St Mary / Maryknoll 校友, 加埋一家係天主教徒, 咁又唔同歌仔唱了

little_yolky 發表於 14-11-26 12:02
如果爸爸係LS校友, 媽媽係St Mary / Maryknoll 校友, 加埋一家係天主教徒, 咁又唔同歌仔唱了
...
無首名子女分,第二個得廿分,頂級名校抽都未必有得抽添
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:little_kid+發表於+14-11-25+23:53+

原帖由 hkpapa852 於 14-11-26 發表

但我覺得小朋友升學, 唔係佢一個人既事, 係一家人既事, 所以應考慮 ...
同意。

我當年都要顧及細仔派位而無幫大女註冊私小,而家睇番轉頭都覺得選擇正確。好多人都話應該每個人獨立咁考慮,唔應該犧牲,但我覺得唔應該一人獨享光環,應該共同分享先圓滿。

事實上細仔較被動,能力相比家姐亦稍遜。考直資私校應該無佢份,自行又唔夠分同人爭,只靠派位真係不敢想像。 幸好當年揀岩細仔係必收生跟家姐直入。

MASAYA 發表於 14-11-26 12:08
無首名子女分,第二個得廿分,頂級名校抽都未必有得抽添
錯了, 首名子女5分同校友10分不能同時用, 所以, 阿仔有25分, 阿囡都有25分。

little_yolky 發表於 14-11-26 12:28
錯了, 首名子女5分同校友10分不能同時用, 所以, 阿仔有25分, 阿囡都有25分。
...
係喎,我兩老公婆出身寒酸,都冇睇過父母畢業生係點計添

little_yolky    發表於 14-11-26 12:44

大女當年有直資收, 而呢間直資又九成收細佬妹的, 所以大女乄心註冊直資.  我同時有兩手準備, 細佬報返自己母校, 都會係20分, 而我母校係20 分一定收得晒的.

我鍾意兩個小朋友讀同一間學校, 咁學校假期, 活動日都會一樣, 咁會方便好多, 就算要請假, 請一日假可以搞掂晒兩個.  大女小一後, 更加明白呢樣嘢的重要性, 我地年年復活節都會去旅行, 但一個小學一個幼稚園, 學校假期重疊的日子除了紅日外就只得返一日, 我老公又唔係放紅日的, 所以好難安排.

引用:Quote:little_kid+發表於+14-11-25+23:53+

原帖由 hkpapa852 於 14-11-26 發表

但我覺得小朋友升學, 唔係佢一個人既事, 係一家人既事, 所以應考慮 ...
我覺得公平d好d, 家姐揀學校 ,要揀一間適合佢自己,到左細佬果時,如果家姐果間都適合細佬,咪跟住上,如果唔係咪報第二間

回覆 little_kid 的帖子

1) 幫個女選1條龍或半龍, 通常有中學見得人即係女校, 叫做 幫家姐 有中學BACKUP

2) 選間1線男女津校中學派位好幫細佬, 不過要玩多次升中!

當然講就容易, 都要計下自己有幾分!  

回覆:囡囡選小學,有弟弟跟尾,大家會唔會諗埋弟弟

謝謝各位意見。姊弟同校係方便啲,假期又易就的。

如果兩個不同校,家長一定辛苦,對小朋友學業上有沒有影響,有家長分享?

little_kid 發表於 14-11-27 10:48
謝謝各位意見。姊弟同校係方便啲,假期又易就的。

如果兩個不同校,家長一定辛苦,對小朋友學業上有沒有影 ...
好簡單, 你回想一下一個幼稚園, 一個小學時, 一個要評估, 一個要考試, 你話幾大鑊。時間同又死唔同又死, 時間同就砍開你兩邊都唔掂, 最後就只可以分一個俾爸爸。時間唔同, 就連住落, 你無得休息, 要知道有啲學校係四測兩考, 問你死未。

引用:如兩個小朋友讀不同學校,怕自己跟唔切功課

原帖由 little_kid 於 14-11-25 發表
我一定會一齊讀,除非在學習上有好大差異,例如一個超叻,另一個就追唔上。生得兩個都想佢一齊成長,同一間學校有共同話題,開心好多的

引用:Quote:little_kid+發表於+14-11-27+10:48+

原帖由 little_yolky 於 14-12-01 發表
好簡單, 你回想一下一個幼稚園, 一個小學時, 一個要評估, 一個要考試, 你話幾大鑊。時間同又死唔同又死, 時 ...
舊年我一個小二,一個k3,哥一年三考,弟一年4次評估,呢7次仲要全部錯開哂,變相一日到黑都係考考評評,現在一齊返,我就交左細佬比阿爸,開心哂

marcuscyrus 發表於 14-12-1 13:36
舊年我一個小二,一個k3,哥一年三考,弟一年4次評估,呢7次仲要全部錯開哂,變相一日到黑都係考考評評,現 ...
一天都光晒。

我細果個出年小一, 同家姐一間學校, 家姐話:媽咪, 第日妹妹有功課唔識, 我教佢得喇。呢個咪係同校既好處囉。

謝謝各位回覆!
‹ 上一主題|下一主題