用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄失正本Certificate
go

寄失正本Certificate [複製鏈接]

間學校如果寄失張正本IGCSE cert 俾你,而張Cert上面又寫錯名字,追佢哋攪番張Amentment Cert,嫌煩仲講埋D恐嚇性嘅説話,你哋會點做?

1    0    0    0

找agent 較方便

回覆:寄失正本Certificate

边度嘅學校? 我都會反影比 agent 知及 協助

引用:边度嘅學校?+我都會反影比+agent+知及+協助

原帖由 skate 於 14-11-26 發表
边度嘅學校? 我都會反影比 agent 知及 協助
我冇through agent報的

你的做法是對的, 應該要找學校加以更正.  像字拼錯這種事, 在不影響原意的情況下 (比方Medical打成Meddical, 看得出來是打錯了. 但是Medical打成 Dental, 就根本不對頭!) , 你可以事後寫信去英國學校說明, 甚至直接打電話去確認. 可以考慮請學校幫你將成績單寄到家中
許多學校都很樂意提供這樣的服務 :blush
至於申請的份數
要以你打算申請的學校數而定
為了安心起見可以多要個三至五份
免得遺失或是改變心意時可用 ,相信付費用,學校都做

你有 guardian 嗎?學校態度這樣惡劣,可試試叫 guardian 幫忙,直接同學校講。

引用:你的做法是對的,+應該要找學校加以更正.++

原帖由 dsedse 於 14-11-26 發表
你的做法是對的, 應該要找學校加以更正.  像字拼錯這種事, 在不影響原意的情況下 (比方Medical打成Meddical ...

問題就係學校話用DHL send咗張original cert.比我地,我見等咗成4、5日都未收到,咪問學校攞個DHL reference check下去咗邊?點知冇反應.

本來唔見cert., 我地可以自行申請lost cert再補一張certifying statement就得,免得過都唔想煩學校。咁我咪打開之前佢地send比我個scanned copy對下D資料,就喺呢個時候,發現咗個名有兩個英文字母掉轉咗,咁咪即刻inform佢地更進同話比佢知仲係收唔到張cert.

佢地回覆話唔容易攪到,因為exam body一定要張original cert.先接受申請(我亦自行同exam body confirm 過,由於錯名,我唔可以自己攪)。跟本而加張original唔知去咗邊,雞同雞蛋,都唔知可以點?!

另外佢地唔覺意send咗個email比我, 內容係恐嚇性, 佢地應該係internal嘅對話,覺得我煩到佢地,你話間學校係咪好怪?其他學校跟本會好樂意去攪。

妳打俾香港 DHL office 吧! 話妳有郵件未收到。
只要提供寄件人及收件人地址,就算沒有 trace number,DHL 都可幫妳 check 到文件下落,好有效率。

引用:Quote:原帖由+dsedse+於+14-11-26+發表你的

原帖由 appleyummy 於 14-11-26 發表
問題就係學校話用DHL send咗張original cert.比我地,我見等咗成4、5日都未收到,咪問學校攞個DHL referenc ...
嘩! 乜野學校黎嫁!

回覆:Bling2013 的帖子

唉!同我講話用DHL,等我日日望川秋水,剛剛收到,原來用平郵,唔見咗就乜都唔駛攪。

dsedse  成績表用平郵,  發表於 14-11-26 16:33

下?平郵?咁可能要等多幾日喎!

佢哋覆 email 的速度很慢,甚至懶得就懶,索性唔覆。 你要習慣下。
過兩日仲未收到,就真要打去問問啦!

回覆 appleyummy 的帖子

英國啲郵遞真係可以等到你以為寄失㗎, 下次比啲耐性
間學校啲人,真係又懶又寸, 可以比我地啲八掛人估吓係邊間, 比提示得啦, 開名唔係咁好

引用:回覆+appleyummy+的帖子 英國啲郵遞真係可

原帖由 odelia_ho 於 14-11-26 發表

英國啲郵遞真係可以等到你以為寄失㗎, 下次比啲耐性

始終仲要靠佢地幫手攪張amendment cert., 真的不方便提邊一間,呢個世界好細!唉!諗起又要同佢email來email往同寄番張cert番轉頭,煩死!

appleyummy 發表於 14-11-26 16:14
唉!同我講話用DHL,等我日日望川秋水,剛剛收到,原來用平郵,唔見咗就乜都唔駛攪。估唔到一間ranking 唔 ...
其實普遍英國人做嘢好lay back,遇見佢地出錯的情況,多不勝數,如果用香港的標準去睇,真係炒得,但好聽啲講,佢地注重work life balance啫。

引用:Quote:appleyummy+發表於+14-11-26+16:14+

原帖由 skIII 於 14-11-26 發表
其實普遍英國人做嘢好lay back,遇見佢地出錯的情況,多不勝數,如果用香港的標準去睇,真係炒得,但好聽啲 ...

其實我都知英國人做嘢慢D,不過始終個別事件,只想盡快settle. 撇開D admin staff, 其實其他人都好helpful 同nice.

明白既
其實我對中部的學校都冇乜認識, 講左我都未必識
‹ 上一主題|下一主題