用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問小提琴二級...有冇必要英文翻譯?
go

請問小提琴二級...有冇必要英文翻譯? [複製鏈接]

我仔上年開始學...冇考一級...黎緊會報二級...

琴行問要唔要翻譯...
我仔話唔駛..好簡單(佢小六)...
但係我怕佢第一次....唔知係咪真係掂...

考試的英文難唔難呢?
還是其實平時上堂老師都會教...
所以我仔先話唔駛呢?
   0    0    0    0

----

wendywong032 發表於 14-11-25 21:49
回覆 月希 的帖子

一般來説是不需要的。因為考官問的都是一些很簡單的音樂名詞。小六生是應付得到,放心啦 ...
THX..因為我冇學過..我就係怕D音樂用詞我仔唔識..
不過佢話簡單...我又唔知信唔信佢好

所以交FORM前上黎問多次..安全D

回覆 月希 的帖子

絕對可以應付, 放心, 而且老師一般都會好好準備學生用英語對話

bopoJune 發表於 14-12-3 10:23
回覆 月希 的帖子

絕對可以應付, 放心, 而且老師一般都會好好準備學生用英語對話 ...
THX我都決定唔用翻譯...

回覆:請問小提琴二級...有冇必要英文翻譯

我上個月第一次為學生請翻譯,原因係佢年紀小英文又唔得,之前從不請。但我好後悔,因學生說翻譯未等佢答完已譯左,答案得一半,考官係分紙都有寫答案唔完正。平時學生係全對。下一次我寧願死練學生英文都不請翻譯。

引用:我上個月第一次為學生請翻譯,原因係佢年紀

簽名被屏蔽

引用:我上個月第一次為學生請翻譯,原因係佢年紀

原帖由 miss321 於 14-12-03 發表
我上個月第一次為學生請翻譯,原因係佢年紀小英文又唔得,之前從不請。但我好後悔,因學生說翻譯未等佢答完 ...
我細仔考敲擊二級時未夠6歲,沒請翻譯,可以應付。

回覆:請問小提琴二級...有冇必要英文翻譯

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+miss321+於+14-12-03+發表我

原帖由 Oboe_FRSM 於 14-12-03 發表
Could you have translated for your student?
yes translated.

簽名被屏蔽

有些留言是對的, 部份香港的小提琴老師可能是在國內接受訓練, 未必懂英文, 不能教導學生英語對答, 這種情況下, 只能請翻譯, 翻譯有好有壞, 不能一概而論, 老實點來說, 靠學生自已的能力最安全, 得就得, 唔得就係唔得

THX咁多位.我仔已小六..佢平時英文都唔錯...
而佢阿SIR都有教佢要用的英文...我諗應該冇問題

bebebe12345  六年級考二級、合理的選擇!   發表於 14-12-5 11:29

bebebe12345  六年級考二級、合理的選擇!   發表於 3 小時前

我仔上年先學...因為之前我唔知佢係咪真係鍾意..
而且我要佢顧得掂學業先
不過講真..我覺得我仔都係玩玩下...
我要求佢...揀左要學..唔該學到8級先頂...
唔可以半途而費...

而家D細路根本英文好過中文! 而且D音樂術語不嬲用英文, 你突然叫我搵個遞減7度和音急速彈奏, 我真係唔知你講咩?
diminished 7 arpeggio的GOOGLE TRANSLATE

引用:而家D細路根本英文好過中文!+而且D音樂術語

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題