用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉德麗 am vs. 朗思THINK am vs. 方方 am
go

嘉德麗 am vs. 朗思THINK am vs. 方方 am [複製鏈接]

請問各位家長會怎選?家庭語境英語為主(爸爸母語是英語)
2015年2-3月還有3個interviews (SC + LH + KM),若全落空 K1 一定會再考過
小一 target DSS schools
Thanks!
   1    0    0    0

回覆 cpc608 的帖子

主要掙扎是否應該培訓中文多一點,但又怕如果明年要再考K1明幼都係看重英文多一點。喜歡方方字號老,老師有經驗,但校舍好暗,好舊。THINK校舍比較好,師生比例低,但中文可能比較弱。
現在到自己要做決定時,原來真的好難。。。

回覆:嘉德麗 am vs. 朗思THINK am vs. 方方 am

如果考直資或私小,方方会好d, 因為方方是老牌名校,名氣最好,直資和私小都会睇邊間幼稚園既學生,而且佢地訓練既學生比較淡定,出年in 名校k1都有著數。至於think是英文好,但始终新校。 另外,嘉德丽只重視中文,加上只是在沙田區有名,考直資無著數。

cpc608  THX!  發表於 14-11-25 22:30

回覆 yeemw 的帖子

雖然面試後對嘉德麗老師印象好好,但都會在 方方 朗思 之間挑一間。方方課程好像比較平均,老牌,老師有經驗。
但雖然家裡語境是英文,但小朋友天天expose在學校,怕若英語環境不夠強,會話會差一點。
在Think讀他表達的自信可能會強一點,對學習比較容易產生興趣。煩惱!

回覆:嘉德麗 am vs. 朗思THINK am vs. 方方 am

是很困難的,如果考直資,似乎方方会較有着数。

Think 有升小數據:有CKY,黃錦輝,但缺乏傳統名小。方方網頁就沒有顯示升小數據。

我都係煩惱緊揀方方定Think

回覆 roni518 的帖子

一齊討論下啊~ 你覺得怎樣好?

我覺得think會適合你小b多啲喎,因為你本身屋企係英語為主,亦希望佢會話好,依我膚淺嘅觀察上次去方方一個foreigner都見唔到,但可能佢嘅net係中國人啦,而且聽聞think嘅中文都教得唔錯,咁你就唔驚小朋友則重一邊,同埋我個人覺得think近年名氣一定唔差過方方,同埋方方真係好舊,同埋好似好污糟,同埋think k1你仲可以幫小b轉英普班,而且你都可以考慮埋交通接送問題

cpc608  Thx ;)  發表於 14-11-27 06:57

cpc608 發表於 14-11-26 08:23

雖然面試後對嘉德麗老師印象好好,但都會在 方方 朗思 之間挑一間。方方課程好像比較平 ...
多口搭下咀, 概然屋企母語係英文又何必擔心英文會話唔夠好呢?  

回覆 CWJunior 的帖子

聽到你話中文課程都幾好就放心啦!我都覺得方方最令我卻步的地方是校園。朗思戶外走動空間比較多,可以多接觸太陽。校車就兩家都有:方方屋苑門口接,朗思就要到附近商場上車。

za

回覆 titma 的帖子

我媽咪都覺得我顧慮太多,哈哈。但我先生同我始終要返工,星期一到五對得阿仔2-3個鐘,如果學校exposure好的會放心點。
我們也考慮仔仔英語比較強,如果一開始返朗思,對建立自信,主動性可能有幫助,他現在於多多返PG,學校環境都似啲,可以較快適應。
而且爸爸真不懂看中文,朗思學校notice英語為主,好像爹地可以參與家校活動多的甘 :)加上EK上看好像方方收了不少細B,我仔仔係3月B,我都會考慮大B是否應該在較多大B的學校上學,思維體能發展會配合得好一點,有其他大B啟發他多一點。
(講講下,我都好像選好了~)

恭喜你已经有心水

其實小朋友咁細,我反而想pn時揾間各方面平均既幼兒園,再觀察佢適合d乜類型既幼稚園,到k1時再選擇,有小朋友適合傳統教學,有d又適合活動教學。
平心而論,我喺香港長大讀大學,而家做緊translation工作,但從小都覺得中文比英文難。眼見身邊朋友多重視英文,但到小朋友讀小學時便追不上中文。 其實母語係中文唔代表中文易學,英文字母只有26個,但中文部首肯定多過26個。

揀到間覺得合適阿b嘅學校就好喇

引用:其實小朋友咁細,我反而想pn時揾間各方面平

原帖由 SzeForCat 於 14-11-27 發表
其實小朋友咁細,我反而想pn時揾間各方面平均既幼兒園,再觀察佢適合d乜類型既幼稚園,到k1時再選擇,有小 ...
同意,最近兩個朋友考名小學,講故事要用全中文.... 唔可以用英文,對小朋友難度更高

cpc608  如讀朗思肯定中文大個要補~   發表於 14-11-27 11:02

回覆 man112013 的帖子

咁其實考名小學,邊類型學生著數? 英文要求係點? 學術又點?

回覆 SzeForCat 的帖子

我的工作亦重用兩語文,好贊成你說中文好重要。剛剛同朗思老師談過,PN會是英粵加普通話課。想兒子對中文有較多興趣,所以不想一開始逼得太緊嚇怕他。亦打算PN觀察他,K1會按情況再考。

是否mos think? 在學校運用英粵的時間分局是多少呢?

我個仔幾年前,有朗思及方方offers,當時冇嘉德麗呢間學校.

朗思pm,方方am.迦南(全部九龍塘的)(當時仲要有了offers,冇去in其他更出名的)

最後選左朗思even是下午,原因小班教學,語言環境好,(net外國人不是印度人,當時上緊方方pg,d印度口音我聽唔明)(朗思國語是北京人),地方大.仲有朋友小朋友讀緊推介

當然k我會target轉出去,所以我先冇去其他in.

到最後in k班,10間有9間offers.(而我考的全部都是較有名的,因諗住唔係就在think繼續讀.其他同學仔都有很好的k1 offers.

結論其實n我就覺得唔需要特別concern,是但一間都唔會差,俾我再揀我都會揀小班教學的.

cpc608  Agree and thanks ;)  發表於 14-11-27 11:11
‹ 上一主題|下一主題