用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科問題
樓主: christyyyyy426
go

選科問題 [複製鏈接]

hw1115 發表於 15-1-22 09:29
讀工程要不要一定揀3X?
数学得60分,揀工程好嗎?
數學得60分,點可以讀工程?電子、電機同機械工程基本上係應用數學。

回覆:王家爸爸 的帖子

咁可以讀咩呢?

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

咁你仔仔揀了那三科呀?

hw1115 發表於 15-1-23 23:33
咁可以讀咩呢?
文科(例如:歷史,文學),商科(例如:市場學,管理)

christyyyyy426 發表於 14-11-29 19:38
今日我又同個女傾左陣選科
佢學校係跟全部總成績黎揀既
佢平均每科都大約65-75分(除物理86分,中文47.5分同 ...
飯可以同同学—齐去食、厠所可以同同学—齐去、衫可以同同学著埋同款,但科唔可以因為人地揀乜佢就揀乜吖~咪揾自己前途教非,第日考唔同学都幫唔到佢。

回覆:王家爸爸 的帖子

但phy. chem. bio係考的好的话,又有咩可以讀?

引用:咁你仔仔揀了那三科呀?+

原帖由 hw1115 於 15-01-23 發表
咁你仔仔揀了那三科呀?

唔好介意,其實你成日話仔仔讀工程,究竟係你幫佢揀選定佢意願?咁佢又邊科成績好d?邊科興趣大d?除工程外,大路d可以揀商科,Econ佢成績又點?Geog 呢?興趣響邊先?冇興趣成績又麻麻比你選中都慘,有排捱。
現今選科唔會好似我地以前偏向純文,純理,除非你好top否則唔會揀 phy, chem,bio 咁讀,可以選一科大興趣再加一科phy or chem 等等,又或者睇睇大學有咩學科有興趣再睇下收生要求先揀。
我仔當年選科失敗,只因學校set死晒套餐,位又少,連phy ,chem 都冇得讀,最後選了 Econ ,Bafs, Ict, M2.

引用:Quote:hw1115+發表於+15-1-22+09:29+讀工程

原帖由 王家爸爸 於 15-01-23 發表
數學得60分,點可以讀工程?電子、電機同機械工程基本上係應用數學。
...
同意,數學弱揀呢d會好痛苦,我仔數有八字頭讀M2都話好難 。

阿仔Econ 中三無得讀,中一至中二IS最好。中三 bio,phy,chem 最好,地埋都有8字头,对中史無兴趣,所以想揀理科为主。

揀Ict, phy, econ 抑或 phy, chem, ict?

hw1115 發表於 15-1-24 13:52
揀Ict, phy, econ 抑或 phy, chem, ict?
以上選擇我會頃向Ict. Phy, Ecom ,出路比較多。我仔當年就係揀呢三科,結果冇左 phy , 大學好多科目都失左機會,真係失望到極點,幸好天無絕人之路,我仔對電腦興趣極濃厚,ict成績亦不錯,越讀越起勁,現已鎖定目標希望考入大學主修電腦。我對電腦比較白痴,但電腦呢行人才需求都大,都冇乜邊間公司會唔請it,所以應該都揾倒食嘅!  

引用:阿女今年中三+下年就要選科學校已經出左選

原帖由 christyyyyy426 於 14-11-25 發表
阿女今年中三 下年就要選科
學校已經出左選科表同第一次考試成績
物理數學成績最好 中史地理通識 ...

樓主,其實真係叫女女唔好跟風,一定要揀選有信心同有興趣先好讀,如果女女鍾意chem,Econ 咪揀囉,呢d科比較大路,大學有d科都會計 best 5. 最緊要比心機讀4主科 成績好就有好多選擇。

‹ 上一主題|下一主題