用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科問題
go

選科問題 [複製鏈接]

阿女今年中三 下年就要選科
學校已經出左選科表同第一次考試成績
物理數學成績最好 中史地理通識最差
佢想選三科 學校有兩班3x班
一班就必修生物 一班就必修物理化學
阿女對物理bafs無咩興趣
鐘意化學生物地理經濟西史(但西史唔識答題技巧所以考得唔好)
佢唔鐘意中史電腦視藝文學
佢背野記生考叻但吹水野唔好
成日寫essay/dbq成日都拎唔到分
佢大個無話特別想做咩職業
佢最想讀生物化學經濟但佢又話d同學個個入另一班(化學物理)
所以又話想物理+化學+另一科
到最後又話唔知點算好
我緊係唔想佢為左同學而揀科啦但我都想尊重佢
大家可唔可以比少少建議
例如講下升到上高中邊科最難邊科易讀/要讀d咩/岩唔岩我個女讀/要考慮咩因素etc.
或者有無都係就黎選科既一齊分流下
Thank you!!!
   6    0    0    0

選自己最喜愛及有信心既科目, 千期唔好跟風. 其實冇話邊科會特別難或特別易, 只有適唔適合自己.

回覆:選科問題

對,首要是選她有興趣的,我女學校有A、B班生、化、物,有c班生、化+選多科,基本上有幸當時以佢成績選任何一班都可以一定入到,我當然想她全面一點選ab班,當時和她鬧得很不愉快,她在學校當著校長老師同學和我面前崩潰哭了,她跟我說好清楚自己希望行的路,希望做醫護,不做工程有關的,她對物理完全零興趣,希望我能諒解,我當時係有唔開心嘅,但最後,我都只有妥協。

現在已中五了,她讀得好開心,昨晚我問她有否後悔,她答我無,因為專注了讀這兩科,並承諾她的選修科能盡量取5*以上成績給我,作為我當年的妥協補償!有時家長認為最好的也不一定全對,呢件事令我知道有時候適合才是最重要!

還有,提一提,有些學校係可以選科之後一年,退修其中一科的,有需要的家長可以問問學校

真的, 選科一定要適合孩子程度及興趣, 唔好家長想佢讀, 亦千其唔好盲目跟風,
選錯咗讀得唔好, 好影響DSE 成績

引用:阿女今年中三+下年就要選科學校已經出左選

原帖由 christyyyyy426 於 14-11-25 發表
阿女今年中三 下年就要選科
學校已經出左選科表同第一次考試成績
物理數學成績最好 中史地理通識 ...
但你女學校有冇講elective subjects 根據甚麼criteria 簡?  全年總成績總全級排名? 還是以各科排名選入?

你話囡囡對geog有興趣但又考得差. 唔知你學校以甚麼準則入科? 要問問學校喎. 如不只是空想.

我仔學校以各科成績排名計入選(全年拉). 佢geog 第1次統測 full marks. 及加上佢喜歡這科覺得有趣又可以outing. 如keep 住頭10% 成績就實入到.

pooh仔 發表於 14-11-28 12:11
但你女學校有冇講elective subjects 根據甚麼criteria 簡?  全年總成績總全級排名? 還是以各科排名選入?

...
我覺得你囝校好公平, 以"各科目"成績排.  我囝校是以全年總成績選科, 單是VA, MUSIC, DT & CL, PE..加加埋埋是一科主科分數, 令他拉底了很多名次.

回覆 黃巴士 的帖子

我女學校今年可以讓學生自己選擇修2X或3X, 女成績中中間間, 科科都60-70分, 唔知揀2X好定3X好? 大家可否分享下這方面的經驗?

回覆:yiuyiu2000 的帖子

選3x 好處係有多個後路,讀到就繼續,讀唔到可以drop一班真弱項,2x就冇得咁drop. 同埋3x考試失手一科仲有其他補救。2x就專注d,尤其中級成績唔係預要讀神科唔駛3科成績

回覆:christyyyyy426 的帖子

你唔好用你主觀意願去勸佢讀擅長的科目,多數唔會聽,反而試下搵資料講下對前途影響比同朋友一齊影響大,都想一齊入大學等來勸她。 另外,分享個故事,我以前老細個女似讀文科性格,但老細認定phy chem bio m2出路好,指定佢選,雖然中三各科成績出眾,但中四開始好唔鍾意理科同欠理科才能 ,結果幾經辛苦先力保phy chem bio有4,佢話如果比佢講文商可能會科科5以上

昨天學校比左條LINK... 教育局有個叫 e-navigator 既網頁, 叫仔女自己透過網頁介紹去定目標

http://enavigator.edb.hkedcity.net/main/index.php

tiger789  Thx   發表於 15-1-22 10:58

yiuyiu2000 發表於 14-11-28 23:36
回覆 黃巴士 的帖子

我女學校今年可以讓學生自己選擇修2X或3X, 女成績中中間間, 科科都60-70分, 唔知揀2X ...

我囝都是S.3.  我囝會選3X, 暫時判定是 : 他自己認為始終未讀過高中課本內容情況下, 而以往中英數的根底, 不知高中時再要花多少時間及心力去應付? 所以選擇3X, 到時不達可DROP1科.

回覆 黃巴士 的帖子

我想問,如果B1中學,數學成績中等,例如140人,數學考50-60左右,選數學的M1或M2是否會讀得很吃力。

現在大學的收生要求越來越高!連CityU都在2016年開始要求4個核心科目加兩個選修科,所以如果小朋友係有能力的話,我會建議讀三個選修科,起碼去到中四中五發覺有一科讀唔來,還有一個退選機會!

黃巴士  agree  發表於 14-11-29 18:28

hkange09於 14-11-29 14:57
回覆 黃巴士核的帖子

我想問,如果B1學,數學成績中等,例如140人,數學考50-60左右,選數學的M1或M2是否 ...

我囝校是30名次內/200人,再老師認為ok才可選m1/2! 所以校內數學老師可判定其能力ok與否的!

hkangel89  THX  發表於 14-11-29 23:31

今日我又同個女傾左陣選科
佢學校係跟全部總成績黎揀既
佢平均每科都大約65-75分(除物理86分,中文47.5分同通識63分)
所以應該選咩就入咩
但佢到依家都仲心大心細
唔知想跟同學好定自己鐘意既科好
如果跟同學就要選佢唔鐘意既物理
但物理讀到上去會唔會好難?
有無人可以分享下高中物理係點?
係咪初中唔鐘意咁高中就會讀得好辛苦?

TwinWong  讀書係自己, 唔好跟同學   發表於 15-1-22 09:49

回覆 christyyyyy426 的帖子

高中物理係點?點解唔試吓搵中四,中五的師兄師姊借D書和notes來睇吓?咁咪可以了解多D囉!同埋順便問吓佢地初中和高中物理的分別,咁咪可以更直接更清晰明白到自己係咪真是適合讀呢科囉!

回覆:dubbies 的帖子

讀工程要不要一定揀3X?
数学得60分,揀工程好嗎?

引用:讀工程要不要一定揀3X? 数学得60分,揀工程

原帖由 hw1115 於 15-01-22 發表
要讀工程,與其揀3X,不如揀2X+M2。兩種選擇都會比只揀2X的人付出更多,量力而為吧。工程通常需要數學底子好,但若然核心部分都讀得不是太好,延伸部分就更難了!如果決心讀工程,還是趁早加深一下對數學的興趣以及改善一下學習數學的方法吧。

引用:讀工程要不要一定揀3X? 数学得60分,揀工程

原帖由 hw1115 於 15-01-22 發表
3X唔易讀,如果數唔叻選讀工程都唔易,M2就更是難上加難,因M1,M2根本唔太足夠時間教。我囝之前選3X加M2真係辛苦到暈,根本冇乜時間,佢一向數學好加修M2都叫晒救命!所以如果成績平平還是選2X會較好。

等佢知道要好既同學,就算唔同班,其實都日日見,但揀唔0岩科,每一日都痛苦咁過
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題