用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 我月頭先收到INTERVIEW通知...
go

我月頭先收到INTERVIEW通知... [複製鏈接]

但見到你地已經有被取錄... 咁尚餘學位咪剩返好少?
   0    0    0    0

引用:但見到你地已經有被取錄...+咁尚餘學位咪剩

原帖由 toto_maggie 於 14-11-25 發表
但見到你地已經有被取錄... 咁尚餘學位咪剩返好少?
因為自行成功後,好多人都放位。。

回覆:toto_maggie 的帖子

嶺小係直資學校,所以如果揀嶺小就要放棄自行同大抽獎,8月果次interview 收左既學生當中,有部份想參加自行同大抽獎所以放棄學位,今次in既名額就係甘嚟,名額自然唔會多

bearmimi 發表於 14-11-25 17:34
因為自行成功後,好多人都放位。。
關自行咩事呀? 嶺南係直資喎, 要咗 OFFER 仲邊有得玩自行呀. 不過有一批取得OFFER 後都冇註冊, 又或者註冊後得到其他 OFFER, 會放返個位, 咪有位收第二輪囉.  

引用:Quote:bearmimi+發表於+14-11-25+17:34+因

原帖由 chanwendy 於 14-11-26 發表
關自行咩事呀? 嶺南係直資喎, 要咗 OFFER 仲邊有得玩自行呀. 不過有一批取得OFFER 後都冇註冊, 又或者註冊 ...
我其實都係,簡單想講出個時間啫。。,可能我講得唔詳細,我相信,大家都知道直資同私校既分別的,
我有朋友第一批既,佢放左位,自行成功。

呢個只係大家交流分享啫,態度可以平和點既。

其實我唔係好明,點解考到先決定到要自行同派位,真係咁難早作決定嗎?

其實... 我仔較被動, 佢係對自己有要求的小朋友, 所以仲1516中.....

活動教學是否岩D故活潑的小朋友?

每間學校都有不同程度主動和被動的小朋友,上課學習是全體必須參與的事,主不主動都要集體參與的,所以沒有什麼分別的,好像食飯人人都要食,快食慢食都會食到,最緊要好食和有益。個人意見,除了必看的學校理念,最好去了解一下一般津校的小學生的生活是咩情況,功課量,工作量,時間表,小息是否充足,午飯時間夠不夠長,多不多三連堂,校服暖不暖,教學方法是否有效定係死操,校車時間表等等。最好看看他們過去一年的通告。
我都想小朋友入嶺小,希望成功。祝大家好運啊。

回覆:我月頭先收到INTERVIEW通知...

我哋明天先至in

星期六IN完了...
小組INTERVIEW後, 到家長IN.... 係副校長+一個外籍老師INTERVIEW~
感覺校長好NICE, 我仔亦有回應外籍老師問題.

希望成功啦~!

回覆 toto_maggie 的帖子

祝大家都成功!

回覆:我月頭先收到INTERVIEW通知...

睇番舊年嘅 post, 有人 30/11 in, 24/12 收信,我估都要等到聖誕前後先有結果了

a_for_apple 發表於 14-12-4 23:08
睇番舊年嘅 post, 有人 30/11 in, 24/12 收信,我估都要等到聖誕前後先有結果了

...
你家細妹點呀, 係咪直接見校長?

引用:Quote:a_for_apple+發表於+14-12-4+23:08+

原帖由 chanwendy 於 14-12-05 發表
你家細妹點呀, 係咪直接見校長?
thx Wendy!  多謝關心!當日同普通人一樣,妹妹上去做小組先,落嚟就即上去見校長同外籍老師,外籍老師淨係問咗小朋友,校長問咗小朋友數學題,跟住問咗我哋少少問题,好快。

係咪唔係見net, 收的機會會細D?好担心呀。。。

唔使擔心,應該係無關。我地當日係見兩個本地老師,但都好幸運地被入到。

大粉豬 發表於 14-12-5 12:43
係咪唔係見net, 收的機會會細D?好担心呀。。。
梗係唔係啦, 我小朋友都唔係見 net 的, 都收了.

多謝snoopy0520 & chanwendy 的正能量,有番D信心,不過家長嗰part 我哋表現唔係幾好,希望唔好累到阿女啦

當日in嶺小時係我地笫一個小一interview,我地in完出來,我第一句係話「我終於明白點解要上面試班,但要上堂既應該係父母囉!」
其實父母interview,表現事小,係你地既教學方式同親子互動關係最重要。
不過由於今次係2nd in,所以成功機會又的確比之前細...

引用:當日in嶺小時係我地笫一個小一interview,

原帖由 snoopy0520 於 14-12-05 發表
當日in嶺小時係我地笫一個小一interview,我地in完出來,我第一句係話「我終於明白點解要上面試班,但要上 ...
你又係報咗兩次嶺小?

‹ 上一主題|下一主題