用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 左撇子小朋友
go

左撇子小朋友 [複製鏈接]

囡囡是左撇子, 有沒有人可分享下培育心得, 囡囡語言、記中文字及數學都稍為遜色, 擔心小一入傳统學校會進不上, 謝
   4    0    0    0

回覆:hell_hell_ 的帖子

不關左手問題,我小朋友左手,記性非常好噃!

妹妹豬 齊來做個好朋友)

我相信關係不太,不過左撇子好像有另一套筆順,你可以找相關資料或跟老師協調

我女起初是左右手也拿筆畫畫和拿筷子吃飯,所以我一直沒教她正確手勢,因為未知她最終哪隻是利手,而且左手不懂教,誰知幼稚園時老師只准她用右手寫字,一開始經常寫反轉字,我相信是原因之一,雖然影響不嚴重,不過我希望一切順其自然
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我囝囝都是左撇子,佢考試中文就差d, 7x分,數學有9x分

她又不是記性不好, 歌詞教幾次就懂背、畫畫技巧老師教了會識得用返, 偏偏教了些中文詞語, 教了十幾遍, 也記不到, 數學差不學了年半, 簡單計算仍是數手指想知喺咪可以有更好的方法教佢, 因為左撇子邏輯思維較弱

左撇子同普通人一樣, 教筆順的確係有D 麻煩, 不過只要提住佢, 之後都會有改善.

語言方面, 不二法門, 多聽, 多講, 多睇...多D 陪佢睇書.

記中文字真係要比D 耐性, 大多數香港的小朋友都會學英文快過中文. 你小朋友幾大? 唔洗咁快擔心住, 仲有時間...加油!

引用:囡囡是左撇子,+有沒有人可分享下培育心得,+

原帖由 hell_hell_ 於 14-11-25 發表
囡囡是左撇子, 有沒有人可分享下培育心得, 囡囡語言、記中文字及數學都稍為遜色, 擔心小一入傳统學校會進不 ...
我一對仔女都係左撇子,升小一都冇咩大問題,幼稚園階段學寫字係有啲筆順唔啱,不過我唔會執得好緊,寫到個字就算。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如你相信左右腦有不同functions, 咁this means 你孩子右腦強一些(and hence 某些特質),之後從這方向去做,long term 要aim for 左右平行。

我女亦是左撇子,而且係12月細女,但各方面都發展理想,各科成績都好好,特別喜愛畫畫,不知道是否有關。班上亦有其他同學用左手,都冇聽過有什麼問題。

幼稚園用手指計數同唔識詞語都好正常呀,遲吓一定有進步嘅,不用太擔心。

回覆:左撇子小朋友

謝謝各位回覆,因為很多時教中文字,敎十多遍也仍然忘記,到記得隻字,在另一本書出現時,又唔記得隻字,真喺頭都暈所以真喺好想知道有乜好方法敎佢!

回覆:hell_hell_ 的帖子

我仔說話方面(粵,英,普)都好好,數學亦好,但記中文字真的好差⋯字超核突!

阿女無问題喎!仲好鬼醒目、学野快上手添.不过幼稚园学寫字时我選用右手(果时佢左右手都ok,只係右手無禁有力),做其他野用左手。

用左手寫中文字,筆順應該跟右手的一樣,不然數筆劃時會錯﹝雖然有科技,但小學會教查字典﹞,但本來中英文字都是用右手寫方便,所以左撇字要寫字漂亮不易。

現在有不少方便左撒字的工具,例如剪刀。除非私人工具,例如初學筷子,可以讓孩子用,剪刀這些普遍的工具我不建議,因為孩子習慣的左手剪刀,不會用右手剪刀,但學校沒提供,便有麻煩。

個仔一樣係左撇子, 筆順完全錯, 教到我放棄再教. 隨佢自己發揮反而記字有自己一套. 所以冇再強迫佢筆順問題.

因為相反方向會有影響, 起初B, 5 呢D字都會搞唔清楚. 當時我仲擔心佢係有讀寫障礙. 之後到小學就冇再出現問題.

hell_hell_ 發表於 14-11-25 16:06
她又不是記性不好, 歌詞教幾次就懂背、畫畫技巧老師教了會識得用返, 偏偏教了些中文詞語, 教了十幾遍, 也記 ...
我囡囡用右手, 但你講既問題佢全部有, 所以, 無所謂的。

hell_hell_ 發表於 14-11-25 16:06
她又不是記性不好, 歌詞教幾次就懂背、畫畫技巧老師教了會識得用返, 偏偏教了些中文詞語, 教了十幾遍, 也記 ...
google multi sensory , 試下有冇用,其實她幾大?

MrBeast 發表於 14-11-26 13:10
google multi sensory , 試下有冇用,其實她幾大?
May I know what is google multi-sensory ?  She is 5.5yr now.

我囡小二,傳統學校,亦是左撇子+細B, 但感覺上學習方法或進度跟一般用右手的小朋友沒分別,個人意見不用太擔心是否左撇子,只是日常生活有小小不便(如食飯時會跟鄰座手撞手)。

hell_hell_ 發表於 14-11-26 13:27
May I know what is google multi-sensory ?  She is 5.5yr now.
I meant search on the internet, eg (a bit high level)
http://www.lexiconreadingcenter.org/what-is-multisensory-teaching-techniques.html

‹ 上一主題|下一主題