用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 語言環境 vs 學術深 幼稚園
樓主: fishstoneb
go

語言環境 vs 學術深 幼稚園 [複製鏈接]

回覆:語言環境 vs 學術深 幼稚園

大家觉得铜锣湾LLC怎么样啊?听说也是happyschool啊?好担心baby今后生小学不理想

回覆:語言環境 vs 學術深 幼稚園

幼稚園默書考試,好容易令小朋友對學習失去興趣,抗拒返學,得不償失。

回覆 picture 的帖子

同意!要令小朋友有一個快樂童年和愉快的學校生活才是將來成功的基石!拔苗助長只怕弄巧反拙!

引用:幼稚園默書考試,好容易令小朋友對學習失去

原帖由 kbi 於 14-12-01 發表
幼稚園默書考試,好容易令小朋友對學習失去興趣,抗拒返學,得不償失。

...
絕對認同,有必要咁細個默書測驗嗎?目的係咩呢?

大家講的都有道理。阿仔今年讀PN,回想上年報PN班時,一心要揀間學術型及英語為主的學校給他,正加上面的媽媽說為小學作準備,同時相信阿仔每天都聽講英文,listening and speaking 一定好好,好過外補,而廣東話就自己教。揀學術型學校是原大女的關係,以前相信就近屋企,三文兩語的happy school,對阿女是最好的,不需默書背字,小朋友玩住學,的確好creative,不想她未學行先學走,讀深別人一年。很可惜上到小學,創意,主動等是生存唔到的。故有此經驗,所以對阿仔就改變策略了。不知是對是錯了!剛收到sc我offer,很開心,但好唔好轉呢?

回覆 stephanie.wu 的帖子

請問讀下午班參加興趣班有校車服務提早送校嗎?thx

kowloonfish 發表於 14-12-3 18:42
大家講的都有道理。阿仔今年讀PN,回想上年報PN班時,一心要揀間學術型及英語為主的學校給他,正加上面的媽 ...

你意思係你大女由HAPPY 幼稚園去傳統小學好吃力?

引用:大家講的都有道理。阿仔今年讀PN,回想上年

原帖由 kowloonfish 於 14-12-03 發表
大家講的都有道理。阿仔今年讀PN,回想上年報PN班時,一心要揀間學術型及英語為主的學校給他,正加上面的媽 ...
但SC 都是標榜愉快學習,穩固根基喎,課程正常不是很深那種。

聽聞 Zenith, K V, ming wai 嗰D才算深。

回覆 luckygirl2011 的帖子

是的,很大壓力。小學成績只差幾分會好大分別。

所以我味驚lor,如果轉去sc唔知是對是錯,又驚步家姐後麈!在sjc讀,往後也知道課程又深又谷,若受唔住不愛上學又點算?所以咪煩惱lor..

回覆:Evelyn_w 的帖子

除咗屯門,元朗,天水圍呢d偏遠地區之外其他地方都有校車接送小朋友上興趣班

引用:回覆+picture+的帖子 所以我味驚lor,如果

原帖由 kowloonfish 於 14-12-05 發表

所以我味驚lor,如果轉去sc唔知是對是錯,又驚步家姐後麈!在sjc讀,往後也知道課程又 ...
明白了。

我選擇接受小學時頭一年小朋友成績差D,我不會太着緊。由得佢自然,適應和調節。佢初上兩文三語 PN 時都是零PTH.,咪一樣自己慢慢克服。 我由佢自學,從旁幫下。

反正你冇可能為佢準備佢一世人會遇到的挑戰。 D S E 夠深,怎可能為}了到時或者會舒服D就將中學嘅野小學教。

picture,明白了,多謝提點。如果係你,你會怎選擇呢?

引用:picture,明白了,多謝提點。如果係你,你會

原帖由 kowloonfish 於 14-12-05 發表
picture,明白了,多謝提點。如果係你,你會怎選擇呢?
我覺得最重要和丈夫有共識,因為無論你點揀,將來都會有不同的压力。

一係小一幸苦,一係現在幸苦。

如果丈夫到時gee gee gud gud 你就百上加斤。

其實有個大嘅要教都已经幸苦,諗下自己有幾多支援再決定。

引用:大家講的都有道理。阿仔今年讀PN,回想上年

原帖由 kowloonfish 於 14-12-03 發表
請問你大囡同細仔讀邊間幼稚園?

只有我一個人,沒有任何支援。丈夫好夜返!

阿仔讀明慧, 個人認為學術OK, 2文3語.... 付合以上要求, 不過, 老師一般...

引用:回覆+picture+的帖子 只有我一個人,沒有

原帖由 kowloonfish 於 14-12-08 發表

只有我一個人,沒有任何支援。丈夫好夜返!
咁嘅話我揀少功課。。。

有大女的P1 課程參考,自己安排時間幫個细嘅補底,好過两個细路都多功課,自己又冇時間,最後两個都搞唔掂。

不知S j C是否直升小一,不過St Cat考小一都好好。

再近現階段最重要是考小一,考入再追,反正大把同學到時都係一齊追。'

回覆 alison_0919 的帖子

請問咩幼稚園?

我學得語言環境重要D, 小朋友學語言好快架,多D係唔同語言環境學習,我覺得好D
‹ 上一主題|下一主題