用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 語言環境 vs 學術深 幼稚園
go

語言環境 vs 學術深 幼稚園 [複製鏈接]

如果
幼稚園語言環境好好 (英普), 但課程淺, 唔谷, 唔會有formal 默書考試
vs
谷, 學術深, 有默書考試, 但係本地班(除英文同普通話堂, 主要講廣東話)

大家會點揀?

語言環境重要d, 定係課程深重要d ?

我暫時係對衡道方方主流班vs崇真國際班
以我所知方方課程深, k2 已經有默書, n 班已經有考試, 程度上小學跟得上

崇真就語境好好, 但一向係學卷幼稚園(只係今年國際班冇學卷), 課程我不太清楚, 但如果學卷計, 估計唔會深
打去問左學校, 話唔會有默書考試, 但我又好似見過有人話崇真k3有默書, 唔知真唔真......

對衡道方方主流班vs崇真國際班, 你地話, 點揀好?
   10    0    0    0

回覆 fishstoneb 的帖子

我同你有一樣的問題,亦好苦惱,驚幫小朋友揀錯。

我仔仔系活潑好動,坐唔定,認知比其他小朋友慢,我想咗好耐最後決定幫佢揀一間語境好,程度淺學校,希望佢慢慢學習,唔好一開始就好大壓力,希望沒有揀錯。

我覺得語言環境重要d

回覆:語言環境 vs 學術深 幼稚園

真係一條難題.... 還有小朋友性格, target 什麼小學, 有幾多分...
阿囡好動, 本來想俾佢讀語境好既happy school... 但係得15分, 又驚冇抽獎運....
太谷又怕佢讀得唔開心.. 真係好煩...

我有個問題同你差5多,我自己偏向揀語言

引用:如果幼稚園語言環境好好+(英普),+但課程淺,

原帖由 fishstoneb 於 14-11-25 發表
如果
幼稚園語言環境好好 (英普), 但課程淺, 唔谷, 唔會有formal 默書考試
vs
可否透露邊間學校語景好又唔谷happy school?

fishstoneb  崇真國際班  發表於 14-11-25 14:19

維記?

cylm 發表於 14-11-25 13:29
我有個問題同你差5多,我自己偏向揀語言
我都係偏向揀語境好既學校, 但又怕自己揀錯

我暫時係對衡道方方主流班vs崇真國際班

以我所知方方課程深, k2 已經有默書, n 班已經有考試, 程度上小學跟得上

崇真就語境好好, 但一向係學卷幼稚園(只係今年國際班冇學卷), 課程我不太清楚, 但如果學卷計, 估計唔會深
打去問左學校, 話唔會有默書考試, 但我又好似見過有人話崇真k3有默書, 唔知真唔真......

你話呢2間, 點揀好?

回覆:phoebewong123 的帖子

如果幼稚園語言環境好好 (英普), 但課程淺, 唔谷, 唔會有formal 默書考試,有邊間係咁?
谷, 學術深, 有默書考試, 但係本地班(非英普),除kv,仲有邊間係咁?

回覆:fishstoneb 的帖子

揀崇真

唔谷, 唔會有formal 默書考試 <-- I would take this for sure

英普就=語境好?

dbchu 發表於 14-11-25 14:35
英普就=語境好?

呢d 野, 係相對的, 主流主要講講東話, 英普就唔講廣東話, 迫你聽講英/普, 唔比你依賴用廣東話,
相比下英普語境點都好過主流班掛

呢個只係主流同英普班既比較, 難道主流班既語境好過英普班?

引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+14-11-25+14:57

兩者冇得比較邊樣好,係需要問題,比我,我需要兩文三語,因為我知道我要小朋友學中文字唔可以只學會普通話發音,我要學埋廣東話發音,咁樣會較差?

victoryu19 發表於 14-11-25 14:22
唔谷, 唔會有formal 默書考試
但怕唔怕上小一跟得辛苦, 同埋考私小唔夠競爭力?

victoryu19 發表於 14-11-25 14:22
唔谷, 唔會有formal 默書考試

回覆 dbchu 的帖子

中文字廣東話發音, 一定要自己教架啦, 在香港廣東話語境有好多, 但英普環境相對較少
要學好任何一種語言, 一定要多聽多講

有得必有失, 因此選任何一間幼稚園都有其好處同壞處, 但唔行過好難知道邊樣至係好..... 所以要揀時都好頭痛

語境。

引用:回覆+dbchu+的帖子 中文字廣東話發音,+一

回覆 dbchu 的帖子

中文字廣東話發音, 一定要自己教架啦, 在香港廣東話語境有好多, 但英普環境相對較少
咁我都會選擇都會選語境,但係咪英普就叫好好我唔多應同啫

fishstoneb 發表於 14-11-25 15:30

I am a believer of 'learning through play' and 'learn at the right pace'.  I would never 'train' my kid just to fulfill an exam or an interview.  Kindergarten education should be about learning / playing (at the right pace and in a natural way), not about preparing for an interview (personal opinion only).
‹ 上一主題|下一主題