用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做超大B的offer
樓主: littlebeany
go

做超大B的offer [複製鏈接]

升小一后,要面對寫字。細B好多時感到吃力。

My daughter is a super big B. Got 6 offers. But I don't think it because of her age ... it depends on many reasons: like personality, good manner, academic, which K she/he came from, or even parents...

回覆:做超大B的offer

我個女是08年11月,有5個offer,兩間2nd in.,連埋昨日自行6間,不過當中有些放棄左。
我係因為女女性格較慢熱,我同佢報左12間,仲有一間未見,不過都未必去,有兩間撞時間都無去.我無後悔比佢做大女,各樣野成熟些,而收佢的學校,都係佢的性格適合佢。

其實小朋友in小一已經5歲, 大細B仍然有那麼大的分別嗎?我兒子八月, 今年k2, 暫時覺得跟其他一、二月同學沒有太大的學習差異。

引用:升小一后,要面對寫字。細B好多時感到吃力

原帖由 Ryan_baba 於 14-11-25 發表
升小一后,要面對寫字。細B好多時感到吃力。
Agree. 尤其是多抄寫、多默書、多功課的學校。

怪獸父母  Agree x 2  發表於 14-11-25 14:51

引用:分三類型.A.+如果是叻仔,+做細B都係叻仔,+

原帖由 AGJ 於 14-11-25 發表
分三類型.

A. 如果是叻仔, 做細B都係叻仔, 做大B就更叻仔(不過上堂會悶).
同意

其實要睇自己小朋友的需要。

如果小朋友係九月b..做大b好啲麻?

回覆:seaker 的帖子

9月超大仔,學校會抗拒嗎

引用:分三類型.A.+如果是叻仔,+做細B都係叻仔,+

原帖由 AGJ 於 14-11-25 發表
分三類型.

A. 如果是叻仔, 做細B都係叻仔, 做大B就更叻仔(不過上堂會悶).
我唔需要我仔做更叻仔,所以選擇了做細b. 今年小二未7歳,學校有些小一已7歳了. 身型是輸蝕了,但學校老師當他還是bb, 話他得意都錫他

引用:如果小朋友係九月b..做大b好啲麻? +

原帖由 seaker 於 14-11-25 發表
如果小朋友係九月b..做大b好啲麻?
9月最尷尬,做超大又大得滯⋯

回覆 littlelittlebe 的帖子

YES..YES..AGREED..因此轉做大仔..

回覆 tam_bb 的帖子

Agree x 3..大仔心智成熟D..

講下我囡個case, 十月尾細女,初時考k1, 得啓思同迦南收,之後果年做超大女,考到龍校同其他名幼。最後讀st cat, 到考小學就多好多選擇。差一年差好遠好遠,尤其寫字更明顯。而家讀一間較深的小學。如當年做細囡肯定而家會辛苦好多。

我仔08年11月,今年已讀小一,讀一間全統超谷私學,在學術上與同一班的同學沒有分別, 學習能力與專注能力也較其他小朋友強,常常得老師讚賞.讀書開心,唯一是全班最矮.

因此細b媽媽,不用太担心,最清楚自己子女是你們自己呀,早讀遲讀也不是太大問題,你們有沒留意專家分析,六歲前是小朋友吸收知識的最重要階段,只要好好把握這間時段,盡量讓小朋友預早知道未來挑戰,細b也可以超叻仔,超叻女呀!

plastic    發表於 14-12-3 13:34

其實大B、細B都無所謂,最重要係小朋友嘅成長速度,有啲細B表演好成熟,完全可以同大B去爭學位,相反,如果細B表演比其他同學遜色,你就要考慮讓佢做細B

各取所需,凡是冇絕對,看小朋友個別需要及性格。

回覆:doll_fish 的帖子

小朋友叻但細B,冇神校會收因佢哋有D叻嘅大B. 但大B唔夠叻又冇人收因学校對你有 expectation.

引用:各位做超大B的offer如何? +

原帖由 littlebeany 於 14-11-25 發表
各位做超大B的offer如何?
朋友個超大B (11/08) 一間直私offers都無。佢就諗住讀多年k1去考直私, 諗住叻過其他人, 學校鍾意大b, 但依家連一間直私offers都無。

其實如果做左超大表現都唔理想,冇做超大表現更唔理想啫。

‹ 上一主題|下一主題