用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KC聖家vs聖母小學
go

KC聖家vs聖母小學 [複製鏈接]

想問下大家, 點樣捨取好, 知道有聖家OFFER已係難能可貴, 但聖家英文程度會唔會影響他日再戰插小二既能力?? 如果係咁聖母會唔會優勝一點?
   4    0    1    0

回覆:CM910 的帖子

但其實好多可能最後都係插返聖家,插班唔易得幾個位,想再上層天神,協恩,St Mary,Maryknoll....係同SFA,GH,KTS 競爭

回覆:KC聖家vs聖母小學

再講聖家中學應該好過聖母(成績)無意得罪任何學校,純個人感覺,請勿介懷!

KIRSTYAU, 好多謝你既回覆, 聖家冇讀高一班, 而且係中小, 英文能成會唔會係他日插小二既障礙呢點我有點膽心, 另外就係, 如果今日唔去註冊自行, 我仲可唔可以入大抽獎搏呢. 因我反正有間英小渣手麻.

聖母不是中小嗎?

回覆:CM910 的帖子

最好打去教育局問下,EK見過話得

siden 發表於 14-11-25 09:14
聖母不是中小嗎?
係呀...中小...打錯....

人真係好貪心的. 真心想問下清醒既人士

你插班想插咩學校?

入了聖家,應該插唔到天神st mary, 因大家都是嘉諾撒會,大家不會搶學生,寧願係聖家考好成績升st mary中學。

gigayan 發表於 14-11-25 09:26
你插班想插咩學校?
如果可以其實我好想好想女入ST MARY.
但係聖家程度應該好難可以插得入. 到時OR可再試下MARYKNOLL, 呢間好似冇教深, 或者可以一試.

引用:Quote:gigayan+發表於+14-11-25+09:26+你插

原帖由 CM910 於 14-11-25 發表
如果可以其實我好想好想女入ST MARY.
但係聖家程度應該好難可以插得入. 到時OR可再試下MARYKNOLL, 呢間好似 ...
Maryknoll就應該選APS, SFA呢類私小,成功率大D.....呢類私小有Offer嗎?

gigayan 發表於 14-11-25 09:33
Maryknoll就應該選APS, SFA呢類私小,成功率大D.....呢類私小有Offer嗎?
aps未考. sfa就冇offer

唔去註冊自行, 可以參加大抽獎

BAVEWONG 發表於 14-11-25 10:16
唔去註冊自行, 可以參加大抽獎
比你地會唔會咁搏咁樣做???
聖家中左唔去, 再落2nd round搏maryknoll

唉!好難選擇, 不過, 我可能都會選2nd round搏maryknoll, 始終是超級神校, 我識得一個朋友上年2nd round 入咗第一志願maryknoll

醒目開學勳章

CM910 發表於 14-11-25 08:54
想問下大家, 點樣捨取好, 知道有聖家OFFER已係難能可貴, 但聖家英文程度會唔會影響他日再戰插小二既能力??  ...
if study in 聖母, do you think ok? i have same situation with u..i am holding 聖母 but i am not 聖家 is other gov school. i am thinking if i should take the risk and go to the lucky draw..

wincat 發表於 14-11-25 10:34
if study in 聖母, do you think ok? i have same situation with u..i am holding 聖母 but i am not 聖家 ...
聖母係間好嚴既學校, 我相信校風唔差, 但係我唔知佢既程度足唔足夠我再走返出黎.
如果今日確定註冊聖家就冇得耘mcs了, 今日唔搏等到6月再扣門今本就係難上加難. 但又怕自己後悔. 真好難決擇

wincat 發表於 14-11-25 10:34
if study in 聖母, do you think ok? i have same situation with u..i am holding 聖母 but i am not 聖家 ...
請問你係邊間津小呀.

好博喎, 抽唔到MCS點算?
‹ 上一主題|下一主題