用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

....

....

創價仲面試緊? 甘快便比較?何況好多家長說問得好淺,我都認為是, 因為比較之前考的幼稚園

只可說一個有學卷, 一個沒有

回覆:創價(有學卷) VS 鑽石山靈糧(無學卷) ,大家會點揀?

我諗你有offer 先諗啦!因為創價係幾千人爭180個位!真係咁好彩收先算啦!

回覆:創價(有學卷) VS 鑽石山靈糧(無學卷) ,大家會點揀

或者樓主有十拿九穩既秘方呢

回覆:創價(有學卷) VS 鑽石山靈糧(無學卷) ,大家會點揀?

創價難入好多喎!入到一定揀佢!

回覆:創價(有學卷) VS 鑽石山靈糧(無學卷) ,大家會點揀

如果創價一定收..我一定揀創價. ..但你都係比左留位費靈糧先啦

但每日翻3hr有75min 係自由活動,好似好hea... 都有 d d 猶疑

引用:或者樓主有十拿九穩既秘方呢 +

原帖由 conniew117 於 14-11-24 發表
或者樓主有十拿九穩既秘方呢
或者佢係劉華,所以必入

引用:但每日翻3hr有75min+係自由活動,好似好hea

原帖由 Pigdripy 於 14-11-24 發表
但每日翻3hr有75min 係自由活動,好似好hea... 都有 d d 猶疑
唔係每星期75mins?

回覆:Pigdripy 的帖子

我是用家。
不是這樣的~以我所知,我囡囡每天在學校都有一part時間和不同班(有時join K2/K3哥哥姐姐)一起「學習」。
所謂學習:例如上幾星期學校會decorate成不同學習corner, 有廚房、客廳、睡房、客廳...比小朋友從玩樂中學習家中環境。學校會因應不同主題會佈置地方比小朋友學習。亦會和其他班的小朋友一起聽老師講故事等。
因此,他們是真正的從玩樂中學習,而過程中亦學會了社交,每天除了和自己小組同學一起外,還要學習和其他小朋友相處。所以我囡囡除了已經識得不少K1其他班同學外,亦已認識了不少k2K3哥哥姐姐,因為有D主題要高年級同學帶領。
我小朋友本身是被動慢熱型,自上學後便大大改變!
雖然只上了三個月K1,我已經不捨得二年幾後要畢業...haha,如果創價有小學就好了!

回覆:at903 的帖子

請問您學校會唔會成日提“公主王子”?我見個禮堂叫“公主王子小禮堂”,謝謝妳

公主王子禮堂只係一個名,你唔駛擔心學校會攪到佢變公主王子咁,因為學校德育教得真係好好。

係另1group有人話劉華親自帶b去in創價, 唔知係未真?

回覆:kvvvcheung 的帖子

叫王子公主禮堂,是因為學校其中的理念是以人為本,學校亦非常重視每一位學生,以小朋友為上。

貢獻勳章

引用:但每日翻3hr有75min+係自由活動,好似好hea

原帖由 Pigdripy 於 14-11-24 發表
呢個自由活動時間係有主題,k2,k3既小朋友有唔同既主題活動,有圖書分享時間,有Circle time,一d都唔hea,因為都要同小朋友搵資料做功課,如果係太hea,2008年唔會有三位老師攞到行政長官卓越教育大獎,所有中,英,數課程都係有系統同會開家長會,讓家長學習與學校配合教學進程,仲有圖書閱讀計劃,k3比較多外出學習的機會,家長可以做家長義工,活動教學並唔代表唔需要溫習學過既野,老師會評估,每位小朋友都有一本學習檔案,家長日攞起呢本學習檔案,就知道學校生活好充實,大女15歲都係創價畢業,細仔剛畢業現小一,多年用家,希望幫到大家

以我所知劉華單野應該係真.....我c6識其中1個老師, 佢八卦問下, 個老師笑而不答, 無否認.