用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局譚歐陽
go

保良局譚歐陽 [複製鏈接]

有冇報?覺得好唔好?

1    0    0    0

報左, 我都想知! 聽講著重英文教學

回覆:保良局譚歐陽

好緊張,要12月中先有result

仔仔而家讀緊K1, 開學時覺得無之前PN 既幼兒園咁細心, 但係讀咗3個月到, 仔仔學咗好多自立既事, 如自己著衫著鞋, 去洗手間, "汁"書包等; 自理能力明顯好咗好多, 其實呢間學校要學生學識自己照顧自己, 進度慢會打電話同家長跟進, 俾ADVICE 家長一齊配合去做
學術: 而家學曉問我: what are you doing?what is this?
I'm eating/I'm playing the train...
I'm hungry, I'm not happy
I want go to VV/PUPU
the sky is blue, the fish is around me....
唔知係深定淺, 但我有時用英文同佢講野, 叫佢做, 佢又明。。。

popeyemuimui 發表於 14-11-24 17:37
仔仔而家讀緊K1, 開學時覺得無之前PN 既幼兒園咁細心, 但係讀咗3個月到, 仔仔學咗好多自立既事, 如自己著衫 ...
多謝你分享!!
請問你仔仔返學開心嗎

回覆 idd2012 的帖子

開心呀, 超鐘意班主任, 而家返到屋企日日唱英文歌, 佢個班有7個印巴同學仔, 有D家長會介意, 我就覺得OK, 我無請工人, 所以佢學D英文都係來自學校
印巴同學就百厭D, 但就鐘意一班人玩, LOCAL同學仔有D好斯文, 有D就鐘意搶其他小朋友野玩, 所以都無話要LABEL 佢地
佢地數學係用英文教, 所以我都要花D心機陪阿仔做功課(中英都講)
DONATION: 由於係保良局, 所以都有D DONATION活動, 唔係一定既,其實都係買下HK$10獎卷,買旗咁囉
茶點: 自備
EVERYWEEK 要睇一本圖書FROM 學校既, 你亦可以俾一本校外佢睇, 阿仔起初望都唔望本書,而家主動同我講:不如我地一齊睇故事書呀

回覆:popeyemuimui 的帖子

多謝你嘅分享,總括嚟講,係咪都覺得係好好學校?

popeyemuimui 發表於 14-11-24 18:01

開心呀, 超鐘意班主任, 而家返到屋企日日唱英文歌, 佢個班有7個印巴同學仔, 有D家長 ...
Thx popeyemuimui, 好詳盡!!

希望有offer啦!!

回覆 esther118 的帖子

我覺得係好既,有學卷,英文教學,教小朋友自律自理,保良局資源充足

回覆:popeyemuimui 的帖子

Thanks

引用:仔仔而家讀緊K1,+開學時覺得無之前PN+既幼

原帖由 popeyemuimui 於 14-11-24 發表
仔仔而家讀緊K1, 開學時覺得無之前PN 既幼兒園咁細心, 但係讀咗3個月到, 仔仔學咗好多自立既事, 如自己著衫 ...
呢啲係N班程度。

希望各位媽媽都搵到合適自己小朋友既學校, 所有發表都只係我見到仔仔既改變
對我仔仔黎講係啱佢, 無錯, 佢而家學既PN時已經學過, 但佢從來無用出黎, 但起碼而家佢係學校學過既, 都會日日同我講, 有學卷既學校課程係無咁深, 但仔仔佢日日都好LIKE 閱讀圖書, 做功課, 學識關心別人,照顧別人,3歲人仔...我已經好開心好,好感恩

idd2012  agree  發表於 14-11-25 14:05

回覆:保良局譚歐陽

我女今年k1,開學差唔多三個月,已經能用英文完整句子作簡單對答(喺屋企不嬲全廣東話),好鍾意返學,好鍾意老師,佢開開心心我就滿意!

回覆:feifei_baby 的帖子

Thx for sharing

引用:回覆+idd2012+的帖子 開心呀,+超鐘意班主

原帖由 popeyemuimui 於 14-11-24 發表

開心呀, 超鐘意班主任, 而家返到屋企日日唱英文歌, 佢個班有7個印巴同學仔, 有D家長 ...
開頭都少少擔心印籍同學仔會冇咁乖,但開咗學同成班家長開咗whatsapp group,我覺得啲家長好nice好有禮貌,同埋俾人感覺係好educated,佢地成日send啲相去group,唔止影自己仔女,好多係影人地仔女,等啲要返工嘅家長可以睇到,好感動!我會寧願學校多印籍,多過多內地

feifei_baby 發表於 14-11-26 09:56
開頭都少少擔心印籍同學仔會冇咁乖,但開咗學同成班家長開咗whatsapp group,我覺得啲家長好nice好有禮貌, ...
學習環境一定可以訓練到全英溝通

idd2012 發表於 14-11-26 15:42
學習環境一定可以訓練到全英溝通
IT SEEMS NOT TOO BAD.

引用:回覆+idd2012+的帖子 開心呀,+超鐘意班主

茶點叫人自備,但又日日派嘢食俾小朋友放書包,其實我覺得有啲怪,不過就幾鍾意佢有時派下生果,其餘啲蛋糕呀餅呀零食呀,益哂我工人

回覆 feifei_baby 的帖子

班主任話佢地派既茶點, 係叫小朋友同家人分享, 所以小朋友係學校就要自備

我小朋友一返屋企, 就問我: 不如我地一齊分享個蛋糕, 好唔好呀"

引用:回覆+feifei_baby+的帖子 班主任話佢地派

原帖由 popeyemuimui 於 15-01-28 發表
回覆 feifei_baby 的帖子

班主任話佢地派既茶點, 係叫小朋友同家人分享, 所以小朋友係學校就要自備
唔怪得接阿女放學,佢成日第一時間摷啲嘢食出嚟,一時話要請呢個食,一時話要請果個食啦!講開又好似真係比以前多同人分享嘢喎!我平時返工少接佢,冇特別注意!

‹ 上一主題|下一主題