用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 新油天
go

SFA vs 新油天 [複製鏈接]

大家覺得優劣如何?
小朋友讀得書,英文幾有天分。想繼續發揮呢方面。

升中係咪都是SFA好D,感覺新油天係有好,不過都有一大部分麻麻(津校不能全部自己揀)
   0    0    0    0

醒目開學勳章

先唔講係仔/女,有無細嘅跟尾

只講學習環境,你想小朋友响程度差唔多嘅同學埋中學習,定係差異比較大嘅環境學習?
兩樣各有優點缺點,要睇小朋友性格,我仔就話想d同學同佢差唔多喇

小朋友自己讀得書,不過一向如果在較吵雜的環境下易受干擾,所以都擔心差異大造成的問題。

回覆:SFA vs 新油天

my kid also face the same situation.... sfa vs 油天! 好難決定!

sfa適合你

cowind 發表於 14-11-24 13:33
大家覺得優劣如何?
小朋友讀得書,英文幾有天分。想繼續發揮呢方面。
如果小朋友讀得書, 咁你覺很在sfa有得揀學生之下...可能個個實力都差唔多之下..你小朋友容易突圍做band 1生...定係在新油天無得揀小朋友之下...有一部份小朋友水準麻麻地之下..你小朋友容易突圍做band 1生呢???

入得sfa,小朋友現時已经係band1生,只係差在6時會唔會跌banding

retasm 發表於 14-11-24 17:48
入得sfa,小朋友現時已经係band1生,只係差在6時會唔會跌banding
一日未到小六, 一日都唔子當自己個小朋友係Band 1生

SFA中學網深水埗, 油天/新油天中學網油尖旺.

中學網計油尖旺遠勝深水埗, 如擔心6年後升中考學校唔理想, 留係油尖旺網一定好過深水埗網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

在呢幾日,排住隊「建議」樓主選SFA的家長,條龍點都應該長過新油天果條囉!

cowind    發表於 14-11-24 18:55
Jane1983    發表於 14-11-24 18:42
MrBeast    發表於 14-11-24 18:31
hkpapa852    發表於 14-11-24 18:08
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

所謂band1只係全港1/3人,私校要比錢去讀,如果家長認為咁都有難度,咁的確應該選津校

MrBeast  真是咁簡單?  發表於 14-11-24 18:32

retasm 發表於 14-11-24 18:18
所謂band1只係全港1/3人,私校要比錢去讀,如果家長認為咁都有難度,咁的確應該選津校 ...
啊!原俾錢去讀書就可以攞Band 1,日後叫阿仔怪我唔係李嘉誠好了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

升中係咪睇小學名次爲主,
假如好D既小學考三十名,略遜既小學入面考十名,中學點收?

hkpapa852 發表於 14-11-24 18:34
啊!原俾錢去讀書就可以攞Band 1,日後叫阿仔怪我唔係李嘉誠好了!
只係覺得唔抵,家長選擇既時間會因為自己既信心同小朋友情況作決定,大家心態已經唔同,教出來既小朋友可能都會有影響~不過講開先講,資源投入有時都真係可以左右結果,你唔認同就冇法

cowind 發表於 14-11-24 18:49
升中係咪睇小學名次爲主,
假如好D既小學考三十名,略遜既小學入面考十名,中學點收? ...
有成績次第,去了解下中一派吧

學卷幼稚園 vs 無學卷幼稚園

選一間覺得合自己仔女既學校呀 選擇唔到 可以回校問下老師意見 邊間交合適

‹ 上一主題|下一主題