用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文英文 vs cambridge vs Enopi
go

公文英文 vs cambridge vs Enopi

阿仔剛8歲公文就黎升I, 我諗緊好唔好同佢轉讀第二個課程, 有無JM小朋友讀過公文同其他課程比較過?比點意見可以嗎?

Kumon 同 Cambridge 我女未讀過,eye level 佢就有上!女女都幾喜歡,可能份功課好似睇故事書咁。最重要小朋友喜歡又不用我教佢做eye level的功課,不過功課不多通常半個鐘完成。其實佢都是想左四個月左右,我覺得講方面不夠囉!

不過返左eye level, 我見佢都會用吓字典,所以都幫到佢少少學習態度,除左佢不會聽佢地的CD.

scyauchris 發表於 14-11-24 11:14
Kumon 同 Cambridge 我女未讀過,eye level 佢就有上!女女都幾喜歡,可能份功課好似睇故事書咁。最重要小 ...
上堂係一對幾多個?

回覆:公文英文 vs cambridge vs Enopi

何不轉学ERP?

longlokma 發表於 14-11-24 11:37
何不轉学ERP?
查實我問過個仔幾次公文對佢學校英文有無用佢話有, 但問題係我覺得ORAL上係無,咁我就另外比佢讀一間一對一ORAL加埋寫作咁啦不過老師係中國人. 我想轉一來因為我覺得公文那間CENTRE好似HEA我時間咁. 一個LEVEL做完又做但阿仔話佢都己識, 2來係因為平日佢係上唔到課外活動,只係星期六同日.咁就好多野咁我就想公文同而家個ORAL COMBINE埋一齊咁囉...

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-24+11:37+何

原帖由 jojoplanet 於 14-11-24 發表
查實我問過個仔幾次公文對佢學校英文有無用佢話有, 但問題係我覺得ORAL上係無,咁我就另外比佢讀一間一對一O ...
明白。公文冇oral, 的確是一个不足,但幸好仍有CD聽。我仔一直上ERP, 对训練阅讀能力真係有好大帮助,除非你肯定孩子停学公文后会keep 住每曰睇書的動力,否則三思。EFL我就真係唔建議孩子学。而課程level问題,如果你发觉進度太慢,真係要主动出声要求加快,否則嘥錢嘥时间。 至於oral, 我同你一样,另外再跟外國人上堂,不是一对一,但輕鬆愉快。

longlokma 發表於 14-11-24 13:27
明白。公文冇oral, 的確是一个不足,但幸好仍有CD聽。我仔一直上ERP, 对训練阅讀能力真係有好大帮助,除非 ...

ERP既GRAMMAR你覺得好唔好? 我無比較過ERP同EFL因為當初學時老師話ERP係比母語唔係英文咁我就即選咗EFL啦. 你小朋友外國人上ORAL一星期幾多堂?幾錢一堂?

好似二百幾一堂,一班不多過四個人。Kumon不是跟小朋友level上堂嗎?淺過頭可以同老師講跳level上,剛上eye level女女都要求跳左一個level上。其實我覺得個課程同學校無乜關連,似做閱讀理解多。不過我又唔知該比乜課程佢上,所以近近地eye level.

scyauchris 發表於 14-11-24 14:13
好似二百幾一堂,一班不多過四個人。Kumon不是跟小朋友level上堂嗎?淺過頭可以同老師講跳level上 ...

而家又不致於淺過頭, 佢學緊既己快過學校課程, 只係我覺佢功課都己識就應該比佢升而唔係又重做.

longlokma 發表於 14-11-24 13:27
明白。公文冇oral, 的確是一个不足,但幸好仍有CD聽。我仔一直上ERP, 对训練阅讀能力真係有好大帮助,除非 ...

我打咗去另一CENTRE問2者分別, EFL D-I都係集中係GRAMMAR, J-O係閱讀理解. 而ERP就GRAMMAR唔係好似EFL一步步咁教..咁我係咪應該等佢讀埋I先算呢?佢再考試就係I了..

引用:+本帖最後由+jojoplanet+於+14-11-24+14:04

ERP同EFL其實可以簡單分為深、浅兩個課程。要有較多得着既当然選ERP, 如果觉得深,就由浅一点的level开始,点都一定好过EFL。ERP以廣泛阅讀為主斡,看完文章(好多係名著中的章節)再做練習,不但学習grammar 同vocabs,仲可以吸引孩子去搵返本原著睇,呢样真係好大得着。你去公文睇下再考慮轉唔轉啦。
至於oral堂,我仔上的约2百一堂。

longlokma 發表於 14-11-24 15:42
ERP同EFL其實可以簡單分為深、浅兩個課程。要有較多得着既当然選ERP, 如果觉得深,就由浅一点的level开始, ...
我首先都係EXPLORE下一個新既CENTRE再問一問導師先. 現時個間唔知係咪因為我停咗中文所以巨比較HEA住我收多點錢。我最遲讀完I都係比佢轉ERP好過橫掂都係COMPREHENSION。$200一堂唔貴喎..只係傾計?係邊揾架?

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-24+15:42+ER

我首先都係EXPLORE下一個新既CENTRE再問一問導師先. 現時個間唔知係咪因為我停咗中文所以巨比較HEA住我 ...
已pm你

longlokma 發表於 14-11-24 16:31
已pm你
睇咗。。係唔係1對1?

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-24+16:31+已

睇咗。。係唔係1對1?
唔係,大概5、6個孩子

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-24+16:31+已

睇咗。。係唔係1對1?
你可以上一对一,我見过人上,不过双倍堂费

longlokma 發表於 14-11-24 17:02
唔係,大概5、6個孩子
唉吔。。我個好怕羞加無乜自信。。一班人想佢未必肯。。雙倍價錢又太貴

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-24+17:02+唔

唉吔。。我個好怕羞加無乜自信。。一班人想佢未必肯。。雙倍價錢又太貴 ...
我見佢地上得好开心架,老實講就係冇乜系統教程,但天南地北乜都玩下傾下,睇下你想要d乜啦

longlokma 發表於 14-11-24 17:10
我見佢地上得好开心架,老實講就係冇乜系統教程,但天南地北乜都玩下傾下,睇下你想要d乜啦

...
明白。。你個小朋友本身程度應該高D,VOCAB又識得多D,上呢D可以令佢真係多練習講。但我仔呢有時組織一句句子佢都有點亂。。最衰平時同佢講佢都唔想。