用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思 ...
樓主: alicebear
go

聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思   [複製鏈接]

引用:我是聖心家長。看這個POST時,最初覺得難過

原帖由 MamaYellow 於 14-11-26 發表
我是聖心家長。
看這個POST時,最初覺得難過,到今天卻覺得感恩。
難道凡是對聖心有所批評的,都是有動機的嗎?本人只是與一般家長一樣,發表己見。相比起上述部分聖心家長的言論,並沒有過火行為。再者,EK是意見交流的地方, 閱帖者必須接受順己意及不順己意的言論,若要一面倒,那麼就沒有討論空間。
本人從來對此事都心平氣和,就算遇到無禮對待的一刻都以微笑及"唔該晒"的用語向家長義工回應,希望感化 。
若果有細閱本人較早前回帖,應知道我強調只是據個人所遇針對個別事件,並不是對聖心其他之處有所指責,又或者本人只是對部分上述聖心家長言論發出側疑及引導思考,這一點是需要明白。
縱使經過今次事件,我仍然相信聖心有很多可取之處,並對學校爲教育下一代 的付出而感謝。

引用:在申請入讀幼稚園的過程中,我會當自己是有

原帖由 kittyland06 於 14-11-26 發表

在申請入讀幼稚園的過程中,我會當自己是有需要的人, ...
對於建設性的建議與修補方案,在本人所提及的無禮對待事件中,家長義工就只可自己找出適合自己的提高修養方案了。

回覆:聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思

我當日9點見聖心,好快入去面試,老師都好親切有禮,氣氛好好,9:30就走得。

karen_520 發表於 14-11-26 16:18
我當日9點見聖心,好快入去面試,老師都好親切有禮,氣氛好好,9:30就走得。

...

咁係因為你係第一批,我係見11:00,要12:15先入到班房見老師,見左五分鐘左右就完了。

咁即係你應該10:45到,等1個半鐘先見到?
真係耐左d播...
小朋友同大人都應該幾辛苦。
不過見5分鐘照計應該好快見走d人架,係單獨定group in?

引用:Quote:原帖由+MamaYellow+於+14-11-26+發表

引用:Quote:karen_520+發表於+14-11-26+16:18+我

原帖由 VickyCY 於 14-11-26 發表
咁係因為你係第一批,我係見11:00,要12:15先入到班房見老師,見左五分鐘左右就完了。 ...
可能我早報,我報名編號20以內。

引用:Quote:原帖由+alicebear+於+14-11-26+發表

原帖由 Ballack2012 於 14-11-26 發表
根本版主想反映面試安排不當的意見。沒有批評學校的質素,那些盲目撑學校的現有家長只是水平不足!不值得與 ...
感謝你的提議。
不打緊的,大家越是發言,看見的就更多、是非黑白就更清楚吧。
只可惜,有些家長口中常言感恩、甚至引述經文內容,但言行思想卻在言論中表露無遺,確實與這概念肯道而馳呢。

Ballack2012 發表於 14-11-26 17:18
根本版主想反映面試安排不當的意見。沒有批評學校的質素,那些盲目撑學校的現有家長只是水平不足!不值得與 ...
同意。表達不滿要提出建議同改善方案,又問比你讀到你讀唔讀,又要寫信去話比學校聽唔讀,好似有點霸氣。

回覆:booboozi 的帖子

係超辛苦,我果日約左下畫打針,唔記得拎針卡所以老公唔可以陪我一齊等,但其實我見到對文件果度有好多爸爸企,我估其他人都唔可以一齊入去等。我女一去到就話急尿,可能當日太多小朋友,又或者咁啱廁所有問題,小朋友個廁所係沖唔到水的,所以廁所都好亂。對完文件再響操場外面等,等完就再入操場等。操場等完一大輪再去班房門外等。排我女後面個女仔扭計到瞓左響地下。老實講唔好話個女,我都等到呆呆地。入到班房老師播歌叫三個小朋友做動作。呢節完左就三個老師分別見d小朋友。有一d好standard 的task 叫小朋友做,老師問左家長一條問題就完左。

雖然等得真係好耐好攰,但當日我接觸的老師同義工都好nice。我一入去趕住帶女去廁所,義工仲叫我唔使急。

回覆:VickyCY 的帖子

同意,我當日遇到嘅家長義工,老師,同職員都好有禮貌同面帶笑容,可能我係朝早,大約只係四十五分鐘就可以離開學校。排隊交文件時,仲有個職員過嚟先對一次,排好文件次序,加快成個流程,值得一讚

回覆:alicebear 的帖子

我估你誤會了我意思,我唔係話要以牙還牙。只是你見到有家長義工黑面(我冇否認,咁多義工,人人性格都不同)。我亦親眼見到家長黑面係事實,但我地仍然笑笑口对佢。

回覆:alicebear 的帖子

樓主,我明白當日你及小朋友非常辛苦,等得耐及受氣,當日安排亦真的欠妥善,因作為義工的我當日所見,很多人亦可能要等個半鐘,過程真的難過…… 但你說聖心家長們說其他學校是非,請你看看是什麼人先拿其他學校作比較。其實我們不是不接受別人批評,只是希望你們不要因為面試經歷唔好而否定一間咁好嘅學校!至於龍B,我地兔B亦會明白爭K1嘅辛苦,因為兔B嘅出生率比龍B更高,再加上我女女係12月細B,經歷嘅事或許會比大B中B更坎坷,一些他校老師嘅漠視、有些甚至不給予細B面試機會………反之聖心一視同仁,給予小女機會,真的感恩!而入讀後,小女能力真的不及大B中B,但我知道老師有特別關顧小女及作出提點,所以真的希望各位不要因這次不好經歷而對此校多年來付出努力不顧,這相信是咁多聖心家長為學校說話之原因!至於學校義工,不明白為何你說得那麼有企圖,而我的企圖是想深入學校,看看自己女兒的畫,跟班主任問問女兒情況!反說,舊年interview時已經諗如有機會入讀,我一定要做家長義工,就係咁簡單!

樓主開post直表自己所見所聞,並冇不當,反之,可作他日要報考既家長有心理準備,可說是有建設性既post, 討論不一定向壞方向睇或只接別人讚美學校,正或負面既post都岩睇。

回覆:marcuseunis 的帖子

樓主講得冇錯,但我相信學校已經知道,並肯定來年必會改善,因為近幾年學校亦不斷改進!大家都為學校好,只係唔想爭拗並能互相體諒。 主佑

vickywong1014 發表於 14-11-27 00:29
樓主講得冇錯,但我相信學校已經知道,並肯定來年必會改善,因為近幾年學校亦不斷改進!大家都為學校好,只 ...
都係果句,改晒group in 一次in 10個,1600個好快in完,最好好似其他學校,未夠鐘唔俾入學校,我今年in咁多間都係咁

vickywong1014  agree  發表於 14-11-27 01:01

引用:Quote:vickywong1014+發表於+14-11-27+00:2

原帖由 Cutemom0808 於 14-11-27 發表
都係果句,改晒group in 一次in 10個,1600個好快in完,最好好似其他學校,未夠鐘唔俾入學校,我今年in咁多 ...
都不失為一個好建議,我舊年in過兩間都係group in, 邊有1對1,咁1600人真係冇問題,2或3個老師對10個,2600人都話咁易

本人看到咁多post,都想發少少言,本人明白樓主的感受,當然不代表各人的看法,這只是當時果刻感覺,亦不代表平時都是這樣,本人覺得只要學校接受別人意見,日後作出改善是最重要,不要太多爭議。本人亦明白大家呢段時間好緊張同擔心,本人都好感恩找到一間心儀嘅happyschool,大家繼續加油呀!

引用:Quote:原帖由+Cutemom0808+於+14-11-27+發

原帖由 vickywong1014 於 14-11-27 發表
都不失為一個好建議,我舊年in過兩間都係group in, 邊有1對1,咁1600人真係冇問題,2或3個老師對10個,2600 ...
我想學校都係想公平一些,因為有些小朋友未必會在group in表現到自己或也有小朋友會在group in表現得好過單對單!所以今年兩樣都有!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請會員能冷靜及理性討論, 切勿作挑釁言詞, 違規者會收警告牌, 漠視警告者會被禁言/ 封戶, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題