用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思 ...
樓主: alicebear
go

聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思   [複製鏈接]

我花小小時間寫出以上感受只是想說出心底話更相信這是 baby kingdom 建立的目的, 任個人都可發言.

題外話, 當年雖然大女收到 聖保祿 offer, 但最終都選了聖心.

引用:原來有聖心家長是容不下批評建議..+如果有

原帖由 Hailey88899 於 14-11-24 發表
原來有聖心家長是容不下批評建議..

如果有聖保祿會揀聖心嗎?問心
問心,想當年我都冇報聖保祿,因為我只愛聖心!至於不接受批評,似乎似你不接受用家意見多一點;又還是你另有所圖,以為想唱衰此校來增加入讀機會??因為在此見過不少!!
最後,還是願主保佑你子女!!

lawa    發表於 14-11-24 23:45

回覆:聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思

其實老實說我是St. Paul 家長,你説3分鐘in,是㕻閉門造車,至少我唔係,我n無,我囡那年我無考聖心,因為離家太遠。

我想interview老師及家長都累,有時學校係有自己基準,至於interview,其實就算派氣球派玩具,小朋友過左氣都係唔係好記得,只是我們擔心佢地累及唔開心表現唔好。

lawa  Agreed  發表於 14-11-25 00:02
lawa    發表於 14-11-25 00:01

聖心係全世界no 1 ... Yeahhhhhhh

vickywong1014 發表於 14-11-24 23:37
問心,想當年我都冇報聖保祿,因為我只愛聖心!至於不接受批評,似乎似你不接受用家意見多一點;又還是你另 ...
無需動氣,家長義工有辛苦的地方,面試家長也有辛苦地方,大家體諒、下,如家長因interview感覺不好而不選聖心也是個人的決定

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我當天也有去聖心面試,在等的過程中,我反而被一群家長義工吸引着,心想:為何這間學校的家長義工咁出力呢?哪一間學校會有這個「現象」?這點是值得我去反思的。

最後等了約五十分鐘才入課室面試,但是這比起救X學校 (幼稚園部),又要親身交表,又要出席校長簡介會,又要(記名)參加開放日,再加埋面試,共4次親身到學校,所付出等候的時間一定多於一個小時。

其實每間學校對家長、學生的要求不同,有些要求家長有誠意,有些要求小朋友表現好,各取所需。

前者一次過要等約一小時,但有單獨面試時間足5分鐘;後者要分4次去,換來8人共20分鐘的 group in, 其中玩玩具及等聽故事已佔了一半時間,每個學生單獨表現少於5分鐘;至於培X,又要寫信攞表,又要限時限日去交表,排隊交表時打了一個又一個蛇餅,又要經過3個 counter 才可以攞到個準考證。十月寫信攞表,十一月交表,十二月面試,等到二月,前後三個多月才知道結果,究竟這又是否合理?

不過,以上三間,任何一間有offer,我也求之不得呢!為了子女在一間非商業化的好學校讀書,所花的時間、所受的「苦」也是值得的。

各位在此帖留言的家長,真心問問你們,當初是什麼原因報聖心?假如聖心收了你們的子女,你會讀嗎?

miffythepooh  感動~ing......  發表於 14-11-25 00:09

charmmykitty 發表於 14-11-25 00:04
我當天也有去聖心面試,在等的過程中,我反而被一群家長義工吸引着,心想:為何這間學校的家長義工咁出力呢 ...
你是一個很好的家長,常懷欣賞與感恩正是聖心要的家長

引用:Quote:vickywong1014+發表於+14-11-24+23:3

原帖由 brrbaby2007 於 14-11-24 發表
無需動氣,家長義工有辛苦的地方,面試家長也有辛苦地方,大家體諒、下,如家長因interview感覺不好而不選 ...
贊同!! 其實每一位家長都只想揀一間適合子女嘅學校而你又認同喜歡,女兒入讀聖心後,自己亦親近了主,雖然不是教徒,但深信主自會安排,相信便是了!正正等同你嫁俾老公時,你深信他便是你的Mr. Right,你心中的no.1 一樣!

聖心家長吾需要因為你所選擇了的學校被批評就"起晒gong"。講真,吾滿意面試日安排在BK訴下苦同如果收左讀吾讀呢間學校是兩碼事。後者事乎聖心是否家長的首選。如果是,就算幾吾滿意面試安排我相信也是會入讀的。如果不是而首選又入左,就吾讀聖心咯。如果聖心只是其中一間首選而兩間首選都入左,我吾排除有家長因為吾滿意面試安排而吾讀聖心。

我有兩個女,st paul,st clare 同聖心我都報而聖心是首選純粹因為它是三間裡面離屋企最近,吾代表它比其他兩間好。st paul就未知,但個人覺得st clare面試安排較好。我寧願親身排幾個鐘隊交表,好過面試當日要帶埋小朋友一齊等。交表吾使小朋友去,排幾耐我都無所謂,但要個兩歳人仔陪你等就好大挑戰。我相信每個愛錫自己小朋友既家長都寧願自己受苦而吾想自己小朋友受苦。當日我聽到好多小朋友喊,我相信呢個亦係點解有D家長o甘吾滿意既原因。

回覆:Koala0000 的帖子

十分認同!家長排幾耐都無問題。

引用:本人是聖心Kl家長,有份參與今次面試義工

原帖由 小傻豬豬 於 14-11-24 發表
本人是聖心Kl家長,有份參與今次面試義工。老實説未讀聖心前都成曰煲貼,有人説點好亦有人説點唔好,很擔 ...
不願接受評論是人之常情,我理解。其實工作如何辛苦, 都不應向準新生家長肆意無禮,就算有其他家長無禮對工作人員,你們就要向其他人報復以發心頭之憤嗎?SHCK家長的EQ與素質大家自己分析。

我係民生家長路經此地 , 我係九龍城大, 當年民生有單野俾人鬧到七彩, 我自已有親戚係到讀, 亦有朋友係舊生, 總感覺這間學校教出來的人明明好喜歡這所學校, 品學兼優, 為什麼這樣俾人講得咁差? 到小朋友讀埋民生,更加知道就裡
我亦都記得呢到有位係聖心家長當年用"呢間野我早知係咁來形容民生...(呢位家長帳號太易認)

今時今曰她的學校俾人話, 他也挺身而出維護學校,原因of course 是他有至親的人快樂地在這間學校讀書....

我不是上來鬧交, 只是想學校可能有D野真係吾低幫, 老師也是人, 校長行政不當,老師只有聽命,但in足咁個鐘累透了的身軀一下子真的會忘了自已應有專業態度...但....那裏有大奸大惡, 冷血無情的學校同老師?

一份包容的心,做到易地而處, 懷感恩的心, 接受善意的批評, 今日做錯的, 明曰不做, 好好的改進, 惡意的..不知全部的,..一就忍得過,看得破,公平對待每一件事, 那世界會變得更美好!

不然....就是循環不息..

引用:女兒現在很喜歡上學,聖心是一間很好的幼稚

原帖由 Ugy 於 14-11-24 發表
女兒現在很喜歡上學,聖心是一間很好的幼稚園。要不然這幾十年都不會那麼受歡迎。

當天安排真的欠妥善。
其實大家都係發表自己意見及分享,這是EK成立目的,用不著"說三道四"這個詞語形容評論者。 不願接受評論是人之常情,我理解。字裡行間,SHCK家長的EQ與素質大家自己分析。

其實兩邊唔使咁勞氣嘅,講緊都係面試當日的安排,真係幾辛苦。上年聽聞只係等大約半個鐘,所以你地唔明白一個家長帶住一個小朋友等成75分鐘的辛苦。小朋友得兩歲多,佢點等成個幾鐘?事前應該無人諗到要等咁耐,無玩具得少量零食,個小朋友仲會等到急要去廁所。響學校等個幾鐘,但我住南區去學校,當日塞車坐成個鐘,而且家長通常會早少少出門,到小朋友真係有得見老師時其實已經好累了。至少響行政安排上,今次係辛苦左d小朋友。希望學校以後可以為面試的小朋友著想改善一下流程,對大家都好。雖然我女都只係見得五分鐘都唔知有無,作為面試家長我係有種「咁就完左?」的感覺,所以有家長感覺個面試好hea我明點解。但我諗各個helper 同老師都好辛苦。有d helper真係企左全日。我係見食飯前後的時間,我見到條人龍都諗老師分分鐘飯都無得食。我相信學校老師係好有愛心去教小朋友嘅,一向都無見過關於學校的負面新聞。名幼對老師要求都高,如果老師態度唔好應該一早俾家長投訴到走左了。只係今年面試過程應該係同往年唔同,學校試新方法撞左板,今屆面試家長唔好彩。

這𥚃是香港,你可以批評,有道理人家會聽,人家也可反駁。「說三道四」可能嚴重了。但都是那一句,不喜歡就不要來讀好了。

醒目開學勳章

基本禮貌都無,仲學人做教育。

點放心比仔女你教。

引用:+本帖最後由+Audreynov+於+14-11-25+01:38+

原帖由 Audreynov 於 14-11-25 發表

我係民生家長路經此地 , 我係九龍城大, 當年民生有單野俾 ...
我只係路過,你地討論嘅學校我全部無報,我只想講每人都可自由表達意見,但我睇到有人為左維護自己小朋友的學校而踩其他學校,呢d行為更加影衰間學校

引用:Quote:原帖由+Audreynov+於+14-11-25+發表

原帖由 apple_love 於 14-11-25 發表
我只係路過,你地討論嘅學校我全部無報,我只想講每人都可自由表達意見,但我睇到有人為左維護自己小朋友的 ...
都係個句,字裡行間,有目共睹,SHCK家長的EQ與素質大家自己分析。

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+14-11-25+發表

原帖由 alicebear 於 14-11-25 發表
都係個句,字裡行間,有目共睹,SHCK家長的EQ與素質大家自己分析。
其實培道interview 都等左好耐,好多人留言話安排差同老師hea,亦有培道冢長發言解釋,但起碼人地唔會踩其他學校,係理性表達意見lor

這次面試反映校方判斷和領導能力,明顯處理失當有很大改善空間。
‹ 上一主題|下一主題