用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重讀小一或插班小二?
go

重讀小一或插班小二? [複製鏈接]

我個女本身讀緊幼稚園做個IQ test 知道稍低於中間水平,因跟住哥哥現就讀於一間直資英小的小一,第一個學期差不多完,睇到佢真係跟得辛苦,她是十月都算細女,考慮緊幫她考過另一D小學對學習差異較照顧得到的小學,當然都打算讀完這年的一年級,但同時想幫她報考出年九月開學的小一,在另一間中文小學重讀小一,或是應該考另一間中文小學二年級插班?

有無媽媽有相似經驗可分享?

0    0    0    0

回覆:sarahlmf 的帖子

首先我覺得IQtest 不可盡信。小朋友有很大的潛能。我覺得冇須重讀,因為test結果只係比中位數低,又唔係有限智能。其二去了第二間,同學冇以前咁強勁的話,又加強了自信心,應該應付得到。中庸的小朋友,只要打好根基,開始時不要教得太快太急,將來跑出也不意外。另外,寫字會否太慢?如果有小肌問題才考慮重讀。

我諗好depends on what u mean by 跟得辛苦和成效如何。或者我share 2 個 case 作參考:

1)大B 在kg 時iq test below average, 但經mami 不斷努力最後都追返哂,考小一仲有不錯成績。

2)我個細B在kg 時exhibit 一些學障問題,repeat k3, 小一時還是有些地方struggle (尤其一些數學概念),現小二明顯地較容易掌握新概念。

Key pts r 小孩的能力會隨著年齡而增加(但大前題是不抗拒)和看父母有冇時間和技考去幫小孩,repeat 一年就可比時間大家去catch up, 當然當事人意願也很重要。

回覆:重讀小一或插班小二?

小學時學校話IQ test result ,只睇五or六歲後(唔記得咗), 另外一定要用母語做,否則不受理。

IQ test係參考,咁你覺得小朋友表現如何?小肌肉(寫字)、表達能力、理解能力點樣?你有無時間日日支援小朋友學習。

識幾個小朋友在K2真係吾似樣,心散、寫字差、坐吾定、默書錯誤多,但亞媽訓身教,大半年下來,到K3真係兩個人。湊小朋友係心機嘢,你肯花時間幫佢,可以好大收穫。

momama 發表於 14-11-24 07:40
小學時學校話IQ test result ,只睇五or六歲後(唔記得咗), 另外一定要用母語做,否則不受理。

...
6歲前的IQ test,尤其學校做, 一般都係簡單版,6歲後才可做正式智能測試.

我仔仔在4歲4個月時做了IQ test, 其實準不準呢?

多謝大家的寶貴意見。我個女本身都屬於偏慢的,不過又不算過份得好緊要,小肌肉不覺有問題。

就快考試所以這三星期都加緊和她溫習係有好點,不過一下子也沒可能係咁塞。而且我和個女都好累。我和老公兩個都有返工。平日放學後已有補習姐姐跟功課。因她理解也是弱。默書每一次一星期前派了就要keep住每天溫一次,到默書那天就ok,但之後都容易忘記的。這樣說吧她是要溫多次才記得又容易忘記。而對數學的理解就最差,因會變不像默書是死板的,只要記好了就有一定分數。但數學就一定要理解,所以我有時都教到好氣餒。

我因考慮到IQ test 的結果及她是細女才想是否應該repeat P1。當然好想她和阿哥繼續同一間學校方便好多。但似乎英小又是另一難度。一些教小學的朋友說因英文,如數學除了要懂計算還多了一樣要懂英文字的意思解題。所以建議我考慮轉返中文小學。因中文理解始終易掌握D, 但我同老公又覺得不論中或英其實都係教key words, 教解題,真分別咁大, 大家意見如何?

如果讀開英小轉中小更加要repeat一年啦,中文字難記難寫過英文,其實轉校是想小朋友讀書增加信心和容易投入讀書既話,我會揀repeat一年讀中小(視乎語言需要)!

引用:多謝大家的寶貴意見。我個女本身都屬於偏慢

原帖由 sarahlmf 於 14-11-24 發表
多謝大家的寶貴意見。我個女本身都屬於偏慢的,不過又不算過份得好緊要,小肌肉不覺有問題。

就快考試所以 ...
孩子中文程度如何呢?

回覆 longlokma 的帖子

我個女的中英文程度我覺得差不多, 都不是很好. 但中文始終平日講多, 解釋起會易點而且不用再額外教多好多英文字. 我對於繼續留守定轉校都好矛盾, 最重要是我想報那間明年的小一現在要報了, 不過我女之前巳推了一次offer, 因哥哥學校有offer, 所以想考慮清楚先再apply, 免得apply又唔讀, 遲D真係想讀都不再接受我個女了.

我覺得一定要校。真的要選一間教得淺的中文小學。請你別介意我咁講,因為小朋友學完又好快唔記得,呢個問題比較大。讀書真係好靠working memory.

引用:我個女本身讀緊幼稚園做個IQ+test+知道稍低

sarahlmf 發表於 14-11-24 09:51
回覆 longlokma 的帖子

我個女的中英文程度我覺得差不多, 都不是很好. 但中文始終平日講多, 解釋起會易點 ...
當年我也是選中文kg作為主要教學語言,不過for 小一,中文要做句子重組,改寫/擴張句子,其實測考比英文難很多。另外,其他科目亦要考慮一下,中數解題很重要,常識science d vocab, etc.  
最主要是看看你女兒那方面較強和學校的程度,再選擇行那一邊。

bobbob  agree,對小一生中文可能仲難   發表於 14-11-24 15:37

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔理評估報告,純睇平時學習表現,細女,跟唔到,應該重讀一年,打好根基先,亦幫佢建立自信
至於轉唔轉校 / 重讀與否,好睇你要d乜
一般多照顧學習差異嘅學校,會係d無乜人願讀嘅學校,所以唔係幾駛預早報,你5-6月報就得
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

請問我點樣知道邊間學校有特別照顧學習差異的學生。

有些小學,他在主科會分組上堂。例如上英文堂,同一班會分兩組。兩組考試內容一樣。但平時功課小一些。強組每次默書範圍較大,但次數較少;弱組每次黑書範圍較少,但次數較多。中文課弱組會用廣東話教。這些做法就是照顧差異。學校年報有寫。可在網頁下載。

如果你個女唔係差好遠未必須要這些安排或學校。選一間二線或者已和同學差異不大。

你哪區?

回覆:Olympian 的帖子

我在將軍澳區的,教育局的網頁有過些資料嗎?

Olympian  將軍澳唔熟...  發表於 14-11-25 16:59

有人提議我讀神召會馬理信小學部,但我睇過也是英小,轉去好似無意思?

引用:有人提議我讀神召會馬理信小學部,但我睇過

原帖由 sarahlmf 於 14-11-25 發表
有人提議我讀神召會馬理信小學部,但我睇過也是英小,轉去好似無意思?

...
不是英小,好多年前是,但上年復辦後已改為中小了。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!
‹ 上一主題|下一主題