用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘基VS聖芳濟
樓主: 熹熹媽
go

銘基VS聖芳濟   [複製鏈接]

msj 發表於 14-11-24 22:26
嘢可以亂吃,說話唔可以亂講,聖芳濟老師非常盡責,但是谷就真係談唔上,唔好曲缐中傷,誤導他人! ...
一提親華仁佢就走來搞事,九華簡介會大家興高彩烈地討論因佢搗亂比版主ban 咗,而家連聖芳濟都搞,係咪嬲咗人哋劍神唔受你收買呀!

msj 發表於 14-11-24 22:26
嘢可以亂吃,說話唔可以亂講,聖芳濟老師非常盡責,但是谷就真係談唔上,唔好曲缐中傷,誤導他人! ...
咩叫曲線中傷人? 我真心讚賞聖芳濟, 相比起同區男校多功課已經係一個優點. 我仔女係油天畢業, 每年十幾二十人入華仁, 聖芳濟,  兩間學校各有長短, 各有擁護者, 兩間學校既學生都讀得開心.  家長要留意唔同性格既小朋友適合唔同既學校. 請不要將本人善意既意見當做針對.

takeshita 發表於 14-11-24 23:06
一提親華仁佢就走來搞事,九華簡介會大家興高彩烈地討論因佢搗亂比版主ban 咗,而家連聖芳濟都搞,係咪嬲咗 ...
樓主明明只講銘基, 聖芳濟你咪無啦啦係處sell華仁.............

熹熹媽 發表於 14-11-23 08:22
仔仔Band 1 中,好靜、數學好,校風邊間好D
如仔仔係band 1中, 聖芳濟會較合適, 因銘基係band 1尾. 校風兩間都好, 要留意讀男女校, 女仔人數會較多. 希望善意既意見可以幫到你.

回覆 必必 的帖子

系,所以我強調系討論。吾系攻擊。

引用:回覆+必必+的帖子 系,所以我強調系討論。

原帖由 chrischeung 於 14-11-25 發表
回覆 必必 的帖子

系,所以我強調系討論。吾系攻擊。
。如有興趣知客觀既原因,請pm再傾。

我小朋友都係新油天,上週有參觀聖芳濟,印象不錯,都想知多這幾間中學讀書風氣及師資。

austism 發表於 14-11-24 10:30
SFX for sure! 銘基好似好多人拍拖網上有人叫佢初戀嘅搖籃。

SFX係好學校呀!: ...
原來係初戀嘅搖籃,我都見過幾次著住校服拖手仔嘅學生

各位:
我今年有去SFXC的information day。整體表現好好,老師有心機,同學亦好有禮貌同溫文。最難忘係最後由校長同幾十個同學唱校歌,好有震撼力。

SK3

引用:回覆+必必+的帖子 吾明一樣野,聖方濟系谷

原帖由 chrischeung 於 14-11-24 發表
回覆 必必 的帖子

吾明一樣野,聖方濟系谷學校,但入八大只得四十六點几%,我並不是想講聖方濟的不好,只 ...
請問有邊D hea 既中學,入U過五成?

回覆 DevilPig 的帖子

Hea系指小功課學校,例如華英也小功課

miffy^ 發表於 14-11-25 09:52
我仔係新油天畢業, 一路以來都好多師兄入九華、聖方濟

去年我仔選校, 我都係target九華同聖方濟......... ...
題外話:QES是喜歡收女仔嗎??

如QES得40個位,
仲要男女一半,
即得20個位, (如平均分配)

好難爭

SK3 發表於 14-11-25 19:00
各位:
我今年有去SFXC的information day。整體表現好好,老師有心機,同學亦好有禮貌同溫文。最難忘係最後 ...
聖芳濟書院是一所非常強調兄弟情的學校,在這𥚃畢業的學生都充滿愛心和正義感,以下故事可說明一切:

一位年青時曾在聖芳濟書院當校長的德國修士,後來被調派到非洲肯亞的一個貧困孤島上協助建立學校予孤兒就讀,那里的窮困真的不可想像,政府全無資助,修士生活和工作均極度艱難。一天,來往大陸和孤島的唯一一條對外交通工具'"駁船"因意外沈沒了,沒有它,等同缺糧缺水。正當大家徬徨無助之際,此位在港只當了4年校長的修士,馬上想起遙遠東方的昔日香港校友並作出募捐呼籲,沒料到,一方有難,八方支援,結果,香港的舊生紛紛跑出來對遙遠和陌生的弟兄伸出援手,不但籌得足夠款項,購得比前性能更佳更大的駁船,還有盈餘。

http://www.sfxboys.com/brogregory-1.htm

我在想,現今很多所謂神校,標榜專收各方精英,整天盤算着如何向他校挖角。究竟,教育理想是教 "好學生",還是 "教好" 學生?我寧選後者。

wbmom  令人感動!  發表於 14-11-26 17:55
penpen    發表於 14-11-25 23:20

vincentchiu888 發表於 14-11-25 22:59
聖芳濟書院是一所非常強調兄弟情的學校,在這𥚃畢業的學生都充滿愛心和正義感,以下故事可說明一切 ...

今年阿仔入了聖芳濟. 功課有時沒有,有時大約三四樣, 比小學還少, 但比較深.時間用長D,
三個月以來, 我放工七點前他已完成, 我覺得功課量不多, 比起我朋友個囡在油尖旺讀中學, 差唔多每晚做功課做到11點. 這才是谷中學.

回覆 johnmamama 的帖子

請問你朋友囡讀那間?

johnmamama  朋友大囡中一時做功課正常時間完   發表於 14-11-26 20:23
johnmamama  循道  發表於 14-11-26 19:59

----

引用:回覆+熹熹媽+的帖子 聖芳濟實而不華,如果

原帖由 wendywong032 於 14-11-26 發表
回覆 熹熹媽 的帖子

聖芳濟實而不華,如果係仔又不價意校舍細,就一定係聖芳濟。 ...
最慘佢介意細

揀學校好似揀樓

‹ 上一主題|下一主題