用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行失敗揮手區
go

自行失敗揮手區   [複製鏈接]

讓大家抒發失落

2    0    0    0

我仔同侄女都系5分 同時報伊小分校,侄女成功,我仔就Failure.

唔好意思,真心請教 - 本人20分首輪自行失敗.
請問是否現在可向該校投"叩門信救後補位???" 因如果依2日無人註冊, 這樣遞叩門信可以嗎?? 學校會收這信嗎?

回覆 eaubobo 的帖子

引用:我只得「首名」5分。直頭係無可能!我寧願

原帖由 petunia 於 14-11-24 發表
我只得「首名」5分。
直頭係無可能!
我寧願我的小朋友係平凡人...
145 係米可以失去d資優學校?

引用:你哋唔好咁灰,我大女舊年都15分,自行衰咗

原帖由 JC925 於 14-11-24 發表
你哋唔好咁灰,我大女舊年都15分,自行衰咗,統一時13個志願派咗第8,我都好灰,但又要喺亞女面前扮冇事, ...
mind to share which one you got suceeded in the end?

回覆:自行失敗揮手區

得個15分,预左

petunia 發表於 14-11-24 15:16
我只得「首名」5分。
直頭係無可能!

大把小朋友中英同樣能寫能聽能讀,會看中英圖書只係名小基本能力,基本上每個等INTERVIEW小朋手上都有本故事書,數學大把小朋友超,班,特別係男仔,我小朋友我都以為唔差,但網上見有小朋友K3畢業時,已接近完成整個小學數學課程,天外有天啦~~~~

回覆:llkllkllk 的帖子

上面點評回覆不到你

是,叩華仁

唯有一切靠天主的旨意。
天主要她這樣,一定是有原因的。
只希望她不用承擔她不能承擔的,就夠了。

大家加油!信得過香港的教師們。

引用:我只得「首名」5分。直頭係無可能!我寧願

原帖由 petunia 於 14-11-24 發表
我只得「首名」5分。
直頭係無可能!
我都係其中一個自行吾入的小朋友媽媽,明白當中的壓力,十分羡慕你有一個聰明伶俐的女兒,亦很感恩自己有一個活潑可愛的孩子,希望你明白每人有不同的賞賜,若然把結果改寫,給你抽獎入到心儀的小學,而取去孩子的天賦,你是否願意呢?這不是天荒夜談,是實是很多小孩子在所謂名校中被校方威迫利誘而轉校、退學,因為名校要維持一定的升中率。我相信你的女兒無論在甚麼小學都能有十分好的表現,這樣的結果可能是上天的美意,讓她好好享受小學生活,我是真心這樣相信的!

回覆:自行失敗揮手區

相信全都係15分失敗個案

15分,唔得都預左....但開始擔心大抽獎喇,有冇家長可以分享下,第二輪一失敗埋,個流程係點呢????
幼稚園係咪都可以問校長拎推薦信呢?咩時間問呢?
去間小學度問埋點扣門?

15分雖然知道機會渺茫,但係收到結果時都忍唔住好失落
全日坐係OFFICE都無晒心機
陣間返到屋企仲要係個女面前扮無野....

引用:你哋唔好咁灰,我大女舊年都15分,自行衰咗

原帖由 JC925 於 14-11-24 發表
你哋唔好咁灰,我大女舊年都15分,自行衰咗,統一時13個志願派咗第8,我都好灰,但又要喺亞女面前扮冇事, ...
耐力賽

20分失敗

petunia 發表於 14-11-24 15:16
我只得「首名」5分。
直頭係無可能!

明白你的感受,但呢個升小的遊戲,不論玩政府的還是私校直資的,都係7分靠運3分靠實力。妳對囡囡的裝備一定回有回報的(只是不是現在)!不要着重眼前的得失(我相信我咁講實俾好多人罵),我去年亦經歷過,我要玩到大抽奬(好彩的是不用叩門)!入到心儀的學校係開心,但隨之而來既係一連串的催谷活動,這不是一件容易的事。人人都說我好好彩,但有時我反而想囡囡有番多啲時間去玩去親子。妳的囡囡本身已裝備好,到入讀小一時一定會比好多人舒服,而到叩門位置亦係要考真實力既時候。雖然仍要接受7個月的煎熬,但不要過份的去諗點解會咁,所有事都有佢既因由,想得太多會令自己和小朋友都辛苦,妳亦不需要咁快去放棄自己份工,因為聽妳所說,妳的囡囡已有一定能力去應付嚟緊既路,只要好好keep住去學習便可。小朋友的使費可以很大,趁現在還未去到最壞的時候,儲多點錢留待囡囡日後的使費不是更好嗎?不要灰心,有時好奇妙,呢一刻可能妳覺得自己很不幸,但過後可能看回,冇得着比有得着的好呢?(我不是教徒,這是我親身經歷,其中一心儀私小只收備取生,一直想點樣去被取録,但若果取録後便不能入讀自行階段報的政府學校呢!而當時的私小現在亦因改革而變得不穩。咁呢個情況係咪當初小女冇被取録的較好呢?而現在的學校亦不輕鬆,對於是細女的小女又能否真的能應付到?讀得到當然好開心,但跟唔上亦要面臨轉校危機。所有的事情未到最後係唔會知道是好是壞,我想信只要跟囡囡一起盡了全力便可。)
p.s.:請不要問是那私小,因不想影響他人,我亦是只分享小小個人體驗!

我只得「首名」5分。
直頭係無可能!
我個女都係今年k3準備升小一
上年音樂節鋼琴亞軍,唱歌都有grade A
英文能聽能講
中文最好,已經能自行閱讀格林童話內的文字
某天打開老鼠記者,我讀了半本,佢自己走去讀埋後面,連我自己都嚇親走去搵人check iq.....145....
推理和圖形數學是強項,屋企的lego佢係自己設計會動和有多種功能的車...
我怕教埋佢乘數表就無埋童真...

去考私校,4-5千人先得120個位,睇的都係眼緣和彩數。衰左。
但,明明我個女能力係咁,都比唔上果個靠父母入到的ADHD仔lor....

現在香港小一學額少過供應量,到時又係一堆人去扣門,扣得到就扣,扣唔到又唔可以為難學校。

大家都話「最緊要搵間合適的學校俾小朋友」
我呢個女係咁的情況,去邊度搵「合適」的學校?

唯有.....放棄自己份工,去好好守住佢未來最關鍵的小一至小三。

無論佢入邊間小學,都係自己個女!

回覆 吉吉吉吉 的帖子

34網協恩小學

joanie731 發表於 14-11-24 11:08
我都係揀pm , 唉,攪到我好震,大抽獎都唔知擺唔擺華小落第一志願

...

朋友去年華小自行20分失敗,最後叩門成功,大家不要灰心,加油!

llkllkllk  叩門華小?  發表於 14-11-24 16:25
‹ 上一主題|下一主題