用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GHvs天神,真心請教!
樓主: 木子太太
go

GHvs天神,真心請教! [複製鏈接]

回覆:GHvs天神,真心請教!

我會考慮個妹先,因為到時考唔到直資或私校,自行又低分,抽獎又派寶校,你到時對住個妹都幾內疚。名校有邊間唔谷。如果天神兩個都可一起入,我會選天神

引用:我會考慮個妹先,因為到時考唔到直資或私校

原帖由 lightingchung 於 14-11-21 發表
我會考慮個妹先,因為到時考唔到直資或私校,自行又低分,抽獎又派寶校,你到時對住個妹都幾內疚。名校有邊 ...
個妹咪25分天神囉!自行點會唔夠分!

回覆:lauwingtai 的帖子

Oh yes我計錯咗,成曰用了首名子女,咁選GH

引用:Quote:NaughtyKids+發表於+14-11-21+13:20+

原帖由 hkpapa852 於 14-11-21 發表
除非家姐有領洗阿妹無,如果唔係阿妹一樣25分,無少到;不過唔知到時25分駛唔駛抽 ...
家姐入左,阿妹成為必收生,唔係25分

忘了寫選GH原因,如果入GH計來回校,可省個半鐘,呢個半鐘對小朋友唔多唔少有d影響。

我vote for 天神,24年學費用來現在去搬屋

引用:小女背景,九龍塘英普幼稚園,細女被動,家

原帖由 木子太太 於 14-11-21 發表
小女背景,九龍塘英普幼稚園,細女被動,家住清水灣不打算搬屋,有妹妹跟尾,普通中產。已有GH offer ,媽 ...
如果真係唔搬,一個小時搭車大人都辛苦

好多人後補緊德望

我相信兩間都係好學校, 對學術上要求都高.

但考慮到24年學費, 天神的確吸引好多.   我明白車程的問題.  但有沒有比較兩間學校邊間早D上堂?  除了校車, 有其他安排的可能性嗎?  照計, 去天神車程應該唔需要太耐.

GH 聽聞七點幾打鐘

回覆:木子太太 的帖子

其實會否有真正有小朋友正讀天神、或者有子女讀緊小學的比意見呢,因為本人經驗係跟小學生功課考試其實係非常辛苦的,要跟天神哩類學校就更多痛苦。當然,所有嘢係comparative 同睇手上舖牌係點。不過,我自己唔會揀天神,因為我係working mom. 樓主要考慮全職媽咪比working mom有絕對優勢。

要認真諗吓大女嘅性格及學習能力,天神超谷,如果大女習性唔啱而夾硬入讀,萬一跟唔上要轉校,甚至影響佢嘅學習興趣,咁先至係真正嘅二頭唔到岸,對大女绝非好事! 慎思

GH也不見得唔谷呢,谷完又唔係百分百上中學。

天神!假設選了GH,除非細女第日都考到GH,否則應該都會讀天神(或比天神更好的直資或私小,但天神已經好top啊!),咁樓主到時要應付兩間小學課程,仲要天神禁谷而你係working mum。如果大女讀天神,起碼你會熟悉左學校課程、考核方式,再跟細女時會易d又可留返多d時間跟高班既大女。況且,就算GH沒天神禁谷,都唔會係唔谷,而你大女考到GH,係叻女啊,相信讀天神都應付到既。

淨返就係車程問題,如果兩個女都會讀天神,即起碼7、8年時間,真係應該諗搬屋。假如搬唔到,試下搵褓母車,或者真係的士接送

小曳人 發表於 14-11-21 19:25

如果唔打算搬,天神太辛苦喇

呢次我揀GH!身心健康較重要

如果牛池灣返紅磡都叫太遠太辛苦,咁我無語啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:WinnieCatCat 的帖子

agree

Winniecatcat 分析得好好!

個個都話天神谷,但又無用家出嚟“程”清喎, 反而我 fd 嘅fd 插入去,講話功課唔多,不過教嘅嘢係深,需要家長幫手嘅功課一星期會有幾份。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+14-11-21+19:25+如果

原帖由 奥脫福 於 14-11-22 發表
如果牛池灣返紅磡都叫太遠太辛苦,咁我無語啦!
樓主話要—個鐘嘛!
如果係牛池湾就當然唔遠啦

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題