用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三,小四有還有出外學什麼呢?
樓主: Bingb
go

小三,小四有還有出外學什麼呢? [複製鏈接]

回覆:kirstyau 的帖子

cut圍棋,畫畫

小三, 唔計學校的課外活動, 校外的有游水, 鋼琴, 暑假開始加埋跆拳道.

引用:我仔係音樂形,鋼琴,小號佢死都唔會cut.+

原帖由 mansum92 於 14-11-21 發表
我仔係音樂形,鋼琴,小號佢死都唔會cut. 運動我要佢繼續打跆拳道
我仔又係學綱琴和小號,不過剛剛考了5級琴我叫佢停下,因今年5年級太忙了,另有學羽毛球,星期六就返童軍。

回覆:小三,小四有還有出外學什麼呢?

無補習,不過仲keep住唔少活動。sat,sun主要去玩,唔學野。
鋼琴,古箏,畫畫,游水

小四,在學校學打鼓,奧數+join童軍,星期六早上上劍橋,其餘時間溫習,做網上功課
另外有學跳舞,小提琴,冇補習

Bingb 發表於 14-11-25 13:17
其實大家係咪多數一個小朋友?我覺得一個就較易handle啲,帶出入同專攻同佢溫習。兩個尤其都係小學,同埋係 ...
不是,我三個,無工人,自己帶,仲有兼職要做。學樂器當然要練,但未必日日練,特別是多於一種樂器。每天輪流練是最正常的情況

回覆:pamelaywy 的帖子

唔駛等小三 而家都想cut晒d野
我女學緊7樣野
畫畫
跳舞
學校課外clay
中文上門
英文上門
Rwi
普通話上門
亞女樣樣都想學 唔明點解d人學咁多都可以兼顧學業?可以cut乜!天呀~~救命

引用:其實大家係咪多數一個小朋友?我覺得一個就

原帖由 Bingb 於 14-11-25 發表
其實大家係咪多數一個小朋友?我覺得一個就較易handle啲,帶出入同專攻同佢溫習。兩個尤其都係小學,同埋係 ...
還有個細佬小一,有姐姐幫手做家務,自己做freelance,學野我或爸爸帶,樂器每日都練到,哥有時練到兩樣,細佬只練一樣

引用:Quote:原帖由+Bingb+於+14-11-25+發表其實

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+14-11-25+發

原帖由 Bingb 於 14-11-25 發表
學校多功課測考嗎?呢D測考日子怎安排?
每日會溫習嗎?
三年班比以前功課多了,測考不算多,以前是考前溫,今年看來平時都要溫下,我諗會叫佢做野快手啲囉

‹ 上一主題|下一主題