用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三,小四有還有出外學什麼呢?
go

小三,小四有還有出外學什麼呢? [複製鏈接]

2    0    0    0

回覆:小三,小四有還有出外學什麼呢?

我囡係運動型,之前有玩體操、壁球同游水,全部學咗2年以上,有D 3年,全部都係佢至愛,到今年暑假,同佢傾要取捨,因為小三開始忙,同埋以上運動成曰都要去比賽,冇咁多時間,尤其壁球最麻煩,學校成曰同佢報比賽,地點又遠,2來睇到佢游水係最好,所以決定主攻游水,—星期操4曰,另—曰畫畫,其他cut哂

我仔係音樂形,鋼琴,小號佢死都唔會cut. 運動我要佢繼續打跆拳道

引用:小三以上開始忙,除主科中英數外,還會keep

原帖由 Bingb 於 14-11-21 發表
小三以上開始忙,除主科中英數外,還會keep其他如跳舞,畫畫等嗎?還是cut梗啲?

...
樂器,畫班,游泳

引用:小朋友還可有時間同精力keep到兩三樣活動已

小朋友還可有時間同精力keep到兩三樣活動已不錯。音樂又要成日練。
以上JM是否都同時有補中英數?那成六七 ...
沒有補習

我孩子冇補習,仍keep住5項以上興趣項目,有些一週上兩堂。

我個校內3樣 : 唱歌球類其它,  星六就2樂器加游水, 我個成日拖左去, 如果好好運用其實都OK, 因為學校未是好多抄寫功課.

3項鐵人,野外定外,攀石,畫畫,來緊會停鐵人但間中會參加下比賽,鍛鍊意志。 無補習,有時間睇下書好過!

回覆:Bingb 的帖子

我係ftm,所以時間安排冇問題,囡3點半放學,4點返屋企做功課,5點去操2粒鐘水,再做功課,8點半食飯(約食半粒鐘),跟住如仲有功課末完就照做,冇就溫陣書再睇陣電視,大多數10 點上床訓,最遲10點半,第二朝7點起身,所以有足夠訓覺時間。不用操水的曰子凈係補英文專科個半鐘,畫畫就最期曰早上,温書就6,曰温多D

mimi1102  你同你小朋友都好勁!   發表於 14-11-21 18:11

引用:你地小朋友好犀利! 咁weekend來來回回還有

你地小朋友好犀利!
咁weekend來來回回還有時間精力溫習嗎?尤其考試前或中

...
周六只回校練樂團,周日只上畫班

我仔音樂型,學校有合唱團同管弦樂團,參加完先返屋企
平日放學仲有學鋼琴同畫國畫
星期六全日APA 學大提琴、拉樂團、上音樂課,學作曲
星期日拉兩個樂團
無補習,放學自己搞掂功課,有時間煲大量課外書
今年小五

luvgaga  勁  發表於 14-11-22 08:23

引用:小三以上開始忙,除主科中英數外,還會keep

小三以上開始忙,除主科中英數外,還會keep其他如跳舞,畫畫等嗎?還是cut梗啲?

...
我反而加咗樂器俾佢

引用:我係ftm,所以時間安排冇問題,囡3點半放學

原帖由 ling1211 於 14-11-21 發表
我係ftm,所以時間安排冇問題,囡3點半放學,4點返屋企做功課,5點去操2粒鐘水,再做功課,8點半食飯(約食 ...
請問有請工人嗎?

回覆:每日媽媽 的帖子

有,就係我打雜,洗厠所,煮飯,管教,一脚踢,有冇興趣請我?

nekoneko79  好辛苦!  發表於 14-11-26 14:06

小四,學校童軍、鋼琴、雙簧管、跆拳道,呢個月仲加學校的英文trinity班,星期日主日學。

佢功課多但每有時間休息仲會睇書。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

我女得返英,琴,溜冰,中國舞

‹ 上一主題|下一主題