用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態 ...
樓主: 奥脫福
go

從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態   [複製鏈接]

引用:我覺得樓主提供的資料好有用。已copy +

原帖由 behappydad 於 14-11-22 發表
我覺得樓主提供的資料好有用。已copy
我會睇家長最後去邊間的百份比。

一個半杯水嘅睇法,係得返半杯好慘!定係幸好我還有半杯!視乎你點睇!大家都明呢個道理!至於幼稚園統計同學考小一被取錄嘅數字嘅目的,唔同人有唔同睇法!我會睇係俾有心考呢間幼稚園嘅家長一個參考,老老實實,當大家考慮送唔送自己小朋友去某一間小學讀書,大家唔係都會上該小學網頁揾下有冇有關升中嘅資料咩?揀中學時唔係又會睇下間中學入大學嘅情況咩?最好有咁清楚得咁清楚,透明度越高大家越高興!咁樣唔係越得大家欣賞?起碼好好醜醜冇隱瞞!你揀唔揀自己了解清楚再決定,我自己就好欣賞呢個做法!點解要諗係“晒“呢?况且如大家話齋個成績係咪咁好好好到咁值得去哂?若真係要哂成績嘅會“修飾“一下個數據,淨出神校,同一線嘅校名再加等等都得喇!另外,據我所知係學校網頁post出黎嘅係最後入讀嘅資料,而早期D嘅取錄資料係俾校內嘅K3,K2家長做參考,唔預公開,校方亦呼籲家長唔好公開!再講呢間一向係有心同進取嘅幼稚園,做咁多嘢都係想幫自己嘅學生去考合適嘅小學(有幾多間會肯咁做俾下一屆嘅去參考?),當然小朋友同家長都俾左好多心機同努力,係報考前邊個會知邊間收邊間唔收!報多幾間人之常情,(我考左好多間都唔收!)其實家長小朋友都有時間金錢上嘅付出,若真係攞到offer都係付出過唔少努力!若咁都俾人話嘅,真係冇嘢講!考學校都係睇能力㗎喇!咁都要用壞心腸去睇,咁點解唔鬧下女拔做乜收咁多某幼園嘅學生?留返d位俾其它人嘛!港大做乜收咁多皇仁,拔萃等嘅名校生!真攪笑!仲有好多名校生考到港大,中大都唔讀,會去外國讀,不如back list佢地,港大唔好再收某某名校生!傻嘅!再講,幼稚園都有請家長若有更合適嘅offer就盡快放返之前嘅出黎!若有小學會因此而“小氣“back list人地,咁就真係要諗下要唔要讀呢d小學!若要立壞心腸去睇,每日都有好多嘢會氣死,若係呢件事上心有不甘,何不檢討檢討,激勵自己同小朋友繼續努力去考取好成績!以上純粹個人睇法,唔係攻擊任何人,每人都可以有自己嘅睇法,不喜勿插!
利申:小朋友是該幼稚園生

bbb330    發表於 14-12-25 20:10

回覆:從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態

家長大都騎牛揾馬,有多個 offer 係手當然有所取捨,點可能 blacklist 咁多!

好奇地想,究竟呢間幼稚園平均一名小朋友大約會考幾多間小學?總共in了幾多round? 家長要請幾多日假?

引用:一個半杯水嘅睇法,係得返半杯好慘!定係幸

原帖由 ymami 於 14-11-22 發表
一個半杯水嘅睇法,係得返半杯好慘!定係幸好我還有半杯!視乎你點睇!大家都明呢個道理!至於幼稚園統計同 ...
点解我覺得呢d 資料有用呢?就是我相信呢間学校嘅家長已做咗好多功課, 從而決定入邊間小學, 集体智慧加上統計。當然, 盡信書不如無書, 資料只能參考。

引用:一個半杯水嘅睇法,係得返半杯好慘!定係幸

原帖由 ymami 於 14-11-22 發表
一個半杯水嘅睇法,係得返半杯好慘!定係幸好我還有半杯!視乎你點睇!大家都明呢個道理!至於幼稚園統計同 ...
我非常同意你所講。家長的想法和行為對孩子的待人接物起了絕對的影響。

醒目開學勳章 王國長老

同意樓上半杯水講法, 學校公佈資料好有參考價值, 至於會點被interpret, 好睇家長睇法, 亦希望大家尊重返在校家長及學生感受, 要考到好學校, 除左學校肯教, 家長學生亦要付出努力, 希望大家在討論時請勿使用太負面語言

回覆 rhung 的帖子

我都係估呢間!個校長在家長會,叫家長最少報10間直資和私校面試,否則一定會後悔!魚翁撒網式報名,命中率必然高。面試,大人都討厭,何況那五,六歲人仔?我自問真係做唔到一日趕幾場,又或者講大話詐病詐乜詐乜改面試。

回覆 LL222 的帖子

唔係3個叩入天神,係4個自行加3個大抽奬。

回覆 Goodhappy 的帖子

有時真係未必關晒學校事。 細女 + 慢熱, 報左 2x 間, in 到想嘔, 但結果...

Goodhappy 發表於 14-11-24 11:25
回覆 rhung 的帖子

我都係估呢間!個校長在家長會,叫家長最少報10間直資和私校面試,否則一定會後悔!魚翁 ...

其實呢個時勢報10間都唔係好多啫, 多數學校集中喺9月尾10月頭interview, 我試過一日撞3間, 1日撞兩間, 逼住放棄部份唔去in. 身邊識人in 十幾間都仲未有著落

引用:+本帖最後由+polarbearlee+於+14-11-24+12:

原帖由 polarbearlee 於 14-11-24 發表

回覆 LL222 的帖子
青衣校果個應該係叩入天神,因為抽獎跟地址,青衣校應該無住九龍學生,認識既全部住新界區

引用:回覆+Goodhappy+的帖子 有時真係未必關晒

原帖由 rabbit.melody 於 14-11-24 發表
回覆 Goodhappy 的帖子

有時真係未必關晒學校事。 細女 + 慢熱, 報左 2x 間, in 到想嘔, 但結果... :sickm ...
結果點呀?今年 LH 考小學如何?好想開 post 問,但比版主移走左

引用:Quote:Melody_BB+發表於+14-11-21+15:01+有

原帖由 BBLAX 於 14-11-21 發表
你又曬比我睇下!如果在乎,何不化妒忌為力量,鞭下自己再而令小朋友加油!如果不在乎,嚟EK何干呢?優勝劣 ...
你搞錯了,我小朋友已入讀最心儀的直資小學,非本届考生!

更何況多不代表好!有咩好曬?

其實,我對這些數字很有保留!

我同事小朋友就讀青衣分校,她女兒去年報考十多間直私結果是0 offer! 而她圍内玩開的幾個同學仔也是沒有offer, 祇有一個女孩有宣道offer!

學校統計offer 的方法是問家長,而她很老實地吿知沒有直私offer!

可是,她圍内有0 offer媽媽為了面子,所以同學校講有offer但冇take, 而學校不需要家長出示offer letter證明!

後來她派位很差,叩入—間二線津校而且現在讀緊,但並不在上列!!??我真的懷疑這真的是2014入讀小一的data 嗎?

我覺得透明度高是好事,家長以此作為選校依據,如此説來數字的真確性便很重要!

有沒有此校有數個offer的家長解説一下學校如何verify 家長報上的入學數字和校名?

引用:其實,我對這些數字很有保留! 我同事小朋

原帖由 Melody_BB 於 14-12-14 發表

我同事小朋友就讀青衣分校,她女兒去年報考十多間直私結果是0 offer! 而她 ...
作為校方有乜好得過這種市場推廣?作為家長總覺得比瞎子摸象式選校有效吧,現實是如何?平常心吧。

間學校一向比較開放。大女7年前考幼稚園時佢哋都係綱上公佈曬啲升小一數據。當年啲成續都麻麻,又冇依家噤出名。
致於考十數間小學,問心果句好多人都係噤,最緊要早啲有决定,快啲放返啲位出來。啲乜vs也邊間好啲,其實在報名前就應該做晒功課,自己早有一套priority list, 唔好考到先來問。

其實學校登出來是想話比全世界知自己學生競爭能力有幾強,方便搶客。甫得ek多不用看表都知邊間多人take,邊間多人跳船啦,多offers也不代表那家長同時hold,可能有收無take offer.

學校當然要做推廣工作,(30年前的神校跟現在的神校來來去去都是那幾間,主要的原因都是它們能持續地吸引全港的精英學生) 家長當然也想知學校畢業生考小學的成績,登出來也是雙嬴的.   用正面的心態去研究吧!

Melody_BB 發表於 14-12-14 11:48

我同事小朋友就讀青衣分校,她女兒去年報考十多間直私結果是0 offer! 而她 ...

有可能是時間問題吧,學校第二次派問卷是在67月,咁如果之後有變,就自然不能反映了。我孩子在學之園畢業,當年取得8offer。學校棌用honor system,並沒有要求提交證明。

‹ 上一主題|下一主題