用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態 ...
樓主: 奥脫福
go

從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 14-11-21 13:16

我係相關小學既校長就會咁做:
照俾佢地嚟考,不過全部Reject,再學佢咁係校網整個表話邊間幼稚園園收/Reje ...

唔駛 reject,反而要收足留位費,「有條件取錄」,等家長上下堂,做下功課先啦!  

至於係咪真係有留番個位俾佢地。。。who cares?  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

saintbernard888 發表於 14-11-21 14:18
好似我咁…我未見到呢個post前真心認為協恩只接協幼叩門

我覺得應該係自行一個同大抽獎三個, 一共四個小朋友.  並不是叩門

奥脫福  係喎,謝指正!  發表於 14-11-21 15:49

醒目開學勳章 王國長老

版主按:
學校公開數字, 不同用戶有不同解讀, 請冷靜及理性討論, 亦請顧及在校家長感受, 切勿作出侮辱/挑釁之言詞, 違規者會收警告牌, 漠視警告者會被禁言/封戶, 敬請注意!

回覆:從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態

謝謝樓主分享。好有參考價值

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-11-21+15:11+編

原帖由 奥脫福 於 14-11-21 發表
人均2.X個offer唔係咩難事。

Melody_BB 發表於 14-11-21 15:01
有用㗎!我的理解係呢間KG 家長大包圍,學校好鐘意曬命,D學生叻有n個offer!
你又曬比我睇下!如果在乎,何不化妒忌為力量,鞭下自己再而令小朋友加油!如果不在乎,嚟EK何干呢?優勝劣敗!

回覆:奥脫福 的帖子

有趣的數據,謝謝參考

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-11-21+15:47+編

原帖由 奥脫福 於 14-11-21 發表

回覆 奥脫福 的帖子
好多三個字人名、掛大學名嗰d真資學校,申請時爭崩頭,又要面試n 次,其實冇咩人想讀

引用:Quote:原帖由+LL222+於+14-11-21+發表未睇

原帖由 cyhh 於 14-11-21 發表
慘喇,我比較少留意行程⋯係咩Vicxxxxa?
學之園

引用:有用㗎!我的理解係呢間KG+家長大包圍,學

原帖由 Melody_BB 於 14-11-21 發表
有用㗎!我的理解係呢間KG 家長大包圍,學校好鐘意曬命,D學生叻有n個offer!
咁講好唔公平,亦有其他幼稚園生一報十幾間小學,最後只楝一間學校,實有被跳船既學校!LH 唔係曬命,係透明度高,比多D數據家長,唔會乜都收埋!講真,神校 offer 唔係多,三百四十五個學生,七百幾個 offer, 亦只不過係平均一人得2個 offer, 有乜好曬命?!

引用:Quote:原帖由+Melody_BB+於+14-11-21+發表

呢啲叫曬命?私立幼稚園唔公開呢啲家長㸃做選擇,即使好的官津,津小年年都出派位成績,dse成績啦!眼紅別人只顯得自己小氣,唔通好似大陸咁資訊禁閉好? 小學唔夠人做得好自然多人跳船,唔俾offer人只係低莊手法,不如自己做好啲! 家長不知幾想間間都有此公布!

其實我有些唔理解,某幾間小學收接近3份1都是來自這集圑,而我看過另一個post另一間幼稚園的媽媽公佈有offer的數字又係某些小學over3成,如數字是正確咁一係學校出超多offer預人跳船,又一係會唔會waiting歸納埋offer的數字?

引用:其實我有些唔理解,某幾間小學收接近3份1都

原帖由 cheimama 於 14-11-22 發表
其實我有些唔理解,某幾間小學收接近3份1都是來自這集圑,而我看過另一個post另一間幼稚園的媽媽公佈有offe ...
相信係有經驗小學出offer多過實際學位,所以有時有超收情況。

呢個post已經有人借題發揮,攻擊一些學校,建議版主封帖。

首先,官津小學是派位的,自行計分與大抽獎,均與幼稚園無關。

私立直資最hit  的 SPCC, DG, DB, 各入了4個,相對全個集團 三百幾個學生,完全不是很標青。

所以,我不覺得這學校是哂命。

由於好多小朋友家長會大包圍,所以 offer 數字大過實際入讀數字幾倍,不足為奇。  相信不少幼稚園也有這現象。 分別在於有否公開而已。

家長選擇好合理, 多個offer可以揀. 大家都係緊張小朋友先報咁多, 何況世事難料, 點知係咩結果. 家長報得既學校都係佢地覺得ok 既學校. 真係咁多時間去填報名表, 交表, 仲要去1st in, 2nd in, 3rd in咩.

引用:首先,官津小學是派位的,自行計分與大抽獎

原帖由 handh 於 14-11-22 發表
首先,官津小學是派位的,自行計分與大抽獎,均與幼稚園無關。

私立直資最hit  的 SPCC, DG, DB, 各入了4 ...
"私立直資最hit 的 SPCC, DG, DB, 各入了4個,相對全個集團 三百幾個學生,完全不是很標青。".
Well said

我覺得樓主提供的資料好有用。已copy

‹ 上一主題|下一主題