用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態 ...
樓主: 奥脫福
go

從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態   [複製鏈接]

cyhh 發表於 14-11-21 12:44
慘喇,我比較少留意行程⋯係咩Vicxxxxa?

唔係維記,三個字

引用:Quote:LL222+發表於+14-11-21+12:31+未睇圖

原帖由 NamB 於 14-11-21 發表
即係邊間?
學x園

AgapePa 發表於 14-11-21 11:48
個跳船率咁高,下年會唔會認住呢間,而減收呢間的學生.
我係相關小學既校長就會咁做:
照俾佢地嚟考,不過全部Reject,再學佢咁係校網整個表話邊間幼稚園園收/Reject最多

你話我小氣?我認㗎。但係大家唔係話要公平同透明度高咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態

從數據就知邊D係神校

樓主你好有心機,但其實啫係睇到D乜??

好快成hit post

我識其中一個小朋友, 佢有德雅同真道的offer, 但因家住TKO, 所以揀咗真道.

其實有時都真係好睇邊間學校近自己屋企架.

http://www.learninghabitat.org/web/index.php?id=26&lang=2

引用:樓主你好有心機,但其實啫係睇到D乜?? +

原帖由 tzeyeemama 於 14-11-21 發表
樓主你好有心機,但其實啫係睇到D乜??
睇到邊d學校特別多人跳船, 睇到哪些學校是神校 (所以好少人考到後會放棄), 又睇到哪些學校接受街外人叩門, 有能者居之,而不是外傳的附屬幼稚園優先。

引用:Quote:原帖由+tzeyeemama+於+14-11-21+發表

原帖由 jaycee_mami 於 14-11-21 發表
睇到邊d學校特別多人跳船, 睇到哪些學校是神校 (所以好少人考到後會放棄), 又睇到哪些學校接受街外人叩 ...
好似我咁…我未見到呢個post前真心認為協恩只接協幼叩門

奥脫福 發表於 14-11-21 12:04
係,應該要扣番直資或私小收左而無參與小一派位的人數,只可惜我們無法得知確實有
多少人是無參與小一派 ...

既不知實際數字, 何必要自己亂估個數出黎誤導人呢?
那59人只係中咗自行嘅數, 而全部入讀官津的123人包括自行+大抽獎+扣門.  大抽奬不計入"派位"嗎? 這個"派位成功率"無論份子份母都是不正確的.

跳船多果D又未必差噃, 有D好叻既小朋友, 家長會幫佢報一線同二線買保險, 最終入左一線, 自然會放棄二線, 變左二線D小學冇哂人, 況且, 學X園D學生都好叻架.... 再加上有D學校好遲先申請, 報得既多數有心讀, 跳船率又細D, 早比人申請果D學校人人都報黎當預習, 跳船率又大D....
個個報既學校都唔同, 住既地區又有影響, 好難實際作比較.

tantanmama 發表於 14-11-21 14:39

既不知實際數字, 何必要自己亂估個數出黎誤導人呢?
那59人只係中咗自行嘅數, 而全部入讀官津的123人包括自行+大抽獎+扣門.  大抽奬不計入"派位"嗎? 這個"派位成功率"無論份子份母都是不正確的
.

係,應該改番叫「自行派位佔最後入讀官津直私比例」,多謝指正。

PS:分子、分母。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

有用㗎!我的理解係呢間KG 家長大包圍,學校好鐘意曬命,D學生叻有n個offer!

鄧有心取錄該校畢業生的學校不值!

hkpapa852 發表於 14-11-21 13:16
我係相關小學既校長就會咁做:
照俾佢地嚟考,不過全部Reject,再學佢咁係校網整個表話邊間幼稚園園收/Reje ...
我都係咁話, 我發覺部份直私校長係相對會o係收生安排上較體貼員工。我係校長的話, 都係會scan 一scan , 反正收你, 你又最終唔讀, 盞搞。

Melody_BB 發表於 14-11-21 15:01

有用㗎!我的理解係呢間KG 家長大包圍,學校好鐘意曬命,D學生叻有n個offer!

人均每人有 2.19 個直私取錄!  (750 / 343)  

不過此校無公佈「直私申請宗數」,無得計「成功率」。

奥脫福 發表於 14-11-21 14:57
係,應該改番叫「自行派位佔最後入讀官津直私比例」,多謝指正。
但其實呢組數字好似冇乜「實用性」

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

sorman 發表於 14-11-21 15:09

但其實呢組數字好似冇乜「實用性」

數字愈低,愈係代表同學係有運,或者係越有料?!

不過我都承認今次「計多左」,可能係因為我已經再無乜野可以做,直至一月。。。  

hkpapa852  你可能要頂到6月喎!  發表於 14-11-21 17:06

奥脫福 發表於 14-11-21 15:17
數字愈低,愈係代表同學係有運,或者係越有料?!

不過我都承認今次「計多左」,可能係因為我已經再無乜 ...
計自行係計分數, 可能係宗教/世襲/必收, 呢o的唔係幸運吧? (或者識揀黎投胎?

hkpapa852  都有機會同分(如20分)抽中/抽唔   發表於 14-11-21 17:06
‹ 上一主題|下一主題