用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年細B……做大唔做細?
樓主: Josephine816
go

2011年細B……做大唔做細? [複製鏈接]

引用:回覆+Koala0000+的帖子 shing+kung+hui+??

原帖由 Josephine816 於 14-11-21 發表
回覆 Koala0000 的帖子

shing kung hui ???? sorry may i hv its chinese name ?? thx thx
聖公會

回覆:大白兔糖 的帖子

绝對同意
樓主,GH雖寫收2012, 但會照收超大B,今年K1都收咗好多超大!個人認為如有一線龍校收應認真考慮去讀,因為小朋友自信心亦由此建立,又可避過升小压力!課外興趣班真係從小朋友的喜好出發,輕鬆很多

回覆:Josephine816 的帖子

其實10月b又唔係好細喎,我細女12月我今年都幫佢報左三間,係擔心佢小學跟得辛苦所以先諗住 repeat, 如果10月你又話佢跟得好好真係唔洗咁擔心,而家博下SPK囉!加油!

引用:Quote:原帖由+manmonster+於+14-11-21+發表

原帖由 HCHmum 於 14-11-21 發表
我都想知,其實細B K1 repeat 好定P1 repeat 好呢?
K2 repeat最好。我d教幼稚園既朋友都係咁講。

回覆:konew720 的帖子

引用:我想知點解?因為要寫字? +

原帖由 dunbinex 於 14-11-22 發表
我想知點解?因為要寫字?
係。
佢地話揸筆寫字係一個milestone。
如果揸筆揸得唔好,對之後學習好大影響。一開始揸筆唔好既小朋友,之後好多都唔鍾意讀書寫字,因為寫字對佢地黎講好吃力。
所以d幼稚園interview都用小肌肉教具考小朋友。
我囡都係11年11月細B,讀緊K1,學校話佢揸筆同講野好過好多大B,可能因為從歲半開始我俾佢返Montessori playgroup訓練手仔肌肉,又變得外向,等過馬路都主動同陌生人講野。
但我都考慮俾佢repeat,因為老師話佢認字比較差。我會返埋K2上學期先再決定。

‹ 上一主題|下一主題