用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小派試卷老師遂一說出學生的分數
樓主: noplanner
go

初小派試卷老師遂一說出學生的分數 [複製鏈接]

上面兩位講的都有道理。小朋友大部份都純真的,但有少數真係被自己父母污染咗,好細個就好mean、好在意分數,回想自己小學都有呢d同學。

天大地大,初小就太在意分數,真係吾係好事。

小朋友學校老師只說出最高分的同學, 然後老師會獎勵他們, 如果老師發現有同學進步了, 亦會給與他們獎勵的

回覆:surewin 的帖子

這樣,我相信你的小朋友和同班同學,都會 sure win!

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-11-28+14:40+回

原帖由 happy_lavender 於 14-11-28 發表
呢個就係重點,如果你本著人性本善,就自然會覺得唔教都好,壞係被教壞...........但若然你本著人性本惡, ...

回覆:karenlyk 的帖子

而且,對部分小朋友而言,是刺「擊」(打擊)!

回覆 FTYPAPA 的帖子

如果gum 有 機 心 就 晤 好 啦,  如果 做 父母 都 覺得 無 問題,  那 小朋友 就 更 可 憐...

只講高分比較正常,全班逐個講就好似比較少

回覆:初小派試卷老師遂一說出學生的分數

讀全班分數一定唔好,為什麼要低分學生難受?呢D係精神上嘅傷害!
就算高分,老師讀出頭幾個學生名字,某程度叫鼓勵小朋友,但都仍會令小朋友有所比較!低年班小朋友,咁細個就要面對呢D嘢,有少少覺得不必!
小朋友返去會同家人講,邊個邊個同學叻!
連帶家長都比較,我係家長個WhatsApp谷比人問,我仔話你小朋友好叻喎?我覺得係壓力,叫我答咩好?小朋友話唔埋,下次我仔唔叻時又點呢?
其實到學期尾都會知邊幾個係頭幾名架啦!
但每科每次測考都比較,就多咗D.
我細個讀書,高分低分,老師從來唔會講!
讀書叻的仍會努力!唔會話無足夠讚賞就退步,攞住分卷個分數已是鼓勵!

回覆 wister 的帖子

如果一班只有不足十個學生呢?

wan_sosin 發表於 14-12-1 10:52
呢D係精神上嘅傷害!
絕對係!

回覆:noplanner 的帖子

就算不足10個學生,我都覺得無需要講,分數是小朋友的私隱。

回覆 noplanner 的帖子

I would say telling the highest score, the mean score and the lowest score in general helps to know where the kid is.
‹ 上一主題|下一主題