用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs SFA
樓主: mickichan
go

GH vs SFA   [複製鏈接]

我會諗男女校定女校岩小朋友/自己家庭。
因為真係好唔同既成長環境。

LittlePanda101 發表於 14-11-20 18:08
agree x2
仲未計中途頭個班已插入la sa, maryknoll.....
路過,我身邊都識幾個sfa 讀到金睛火眼,要做頭班馬係咪你地講得咁容易(g優除外)?

引用:Quote:LittlePanda101+發表於+14-11-20+18:

原帖由 MrBeast 於 14-11-20 發表
路過,我身邊都識幾個sfa 讀到金睛火眼,要做頭班馬係咪你地講得咁容易(g優除外)? ...
當然要睇小朋友能力,所以只有家長自己才最清楚

LittlePanda101 發表於 14-11-20 19:00
當然要睇小朋友能力,所以只有家長自己才最清楚
Kg階段好多家長都會覺得自己孩子叻,直到發現一山還有一山高。

MrBeast 發表於 14-11-20 19:32
Kg階段好多家長都會覺得自己孩子叻,直到發現一山還有一山高。
實其大多數父母都會認為自己仔女好叻,甚至人中龍鳳,小學只係協助佢上超級一線名校。但實際呢?幾年後未知囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:GH vs SFA

GH for sure !!!

回覆 NaughtyKids 的帖子

都是其一 的問題,

回覆 crm1chm 的帖子

現時只問到GH要6:25上校車.

引用:回覆+crm1chm+的帖子 現時只問到GH要6:25

原帖由 mickichan 於 14-11-20 發表

現時只問到GH要6:25上校車.
GH真的好早校車,住九龍中,都要6點幾上車

回覆:mickichan 的帖子

要坐兩小時車一程?

六年後的升中情勢人數,相比現在的升中情勢人數,不可同日而語。

如果樓主全家有充足心理準備與素質六年後出公海大戰一回,揀SFA也可。畢竟SFA學術優異,考中學一定有其優勢。要搏比GH更優異的學校,SFA是很好的平台。之但係,話明係搏,就冇保證。

我只是唔明,GH明明好端端一間band 1A英中,點解咁多人話唔鐘意、冇好感,之但係又講唔出呢間學校實質有乜唔好唔妥(除了是要俾學費的齋校)。真令人費解。

williskg  can't agree any more  發表於 14-11-20 20:46

GH  上課7:30

hkpapa852 發表於 14-11-20 19:40
實其大多數父母都會認為自己仔女好叻,甚至人中龍鳳,小學只係協助佢上超級一線名校。但實際呢?幾年後未知 ...
就係未知....眼見不少名校生....成績一般未能原校升中....一樣要跳船/轉其他中學
讀得好既一樣心思思上登頂....玩法唔同....但一樣係一步一驚心
除非100%升中....否則好難任由小朋友hea讀
牌面似乎GH稍有優勢....但始終都係各有支持者....各有各好處....都係要睇番小朋友成績
GH勝在有自己中學....SFA勝在有靚靚升中往績

ps...對兩間都無任何偏見...GH / SFA都係一間好好學校 ~~~

siden 發表於 14-11-20 20:21
六年後的升中情勢人數,相比現在的升中情勢人數,不可同日而語。

如果樓主全家有充足心理準備與素質六年後 ...

becausse they always compare GH with DGS and SPCC. All these are the very top tier in the town. We are going to compare HKU with Oxford and stanford. Everybody know HKU is not bad.

引用:Quote:williskg+發表於+14-11-20+17:23+同

原帖由 熊牛不兩立 於 14-11-20 發表
的確無幾多個會去GH, 因為叻的有5個去DGS, 5個英華, 4個協恩, 3個ST PAUL CONVERT, 2個ST PAUL CO ED, 1個B ...
你讀GH, 同樣可以報神校, 好似打麻省叫八番, 搏十番。

williskg  x2  發表於 14-11-20 20:59

我會揀SFA , 因我有兩個女, GH 係太貴了。 另外我知道升中唔易,但亦相信能力夠就唔好逃避困難。入到上智已夠好啦!

小曳人    發表於 14-11-20 21:30

回覆:mcl203 的帖子

2間都是好學校的話,何必苦惱呢?
我都好心儀這兩間學校,可惜一間waiting,一間unsuccessful

如果係我,便會考慮边間近,同埋讀起來無咁辛苦。
我是覺得如小朋友本身是叻,之後都是叻,讀边間都不大問題。如小朋友不是叻既,真係边間也不會叻吧!

I will choose any school with a Band 1A feeder secondary school over SFA / APS / KTS.

If the feeder school is just Band 1B or 1C, that would be a different story.

樓主, 六成升返band 1a 學校, 已經好好。       女校嚟講已能接近協恩BPS等等。 返而唯一要考慮反而你co-ed 同女校嘅分別。

引用:都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都

原帖由 熊牛不兩立 於 14-11-20 發表
都唔明個個人點解話GH升中有保障...其實都只係收返六成...餘下四成去左邊??? 再睇SFA今年升中, 女仔小六有6 ...
完全認同
所以我女有GH offer,我都會睇埋APS,KTS,先決定。
GH好既係中學,
小學校舍係大,但咪又係用唔著,要入到校隊先可以,如果係好似聖心甘,收返8成或以上,那就好好多  (個人意見)

‹ 上一主題|下一主題