用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs SFA
樓主: mickichan
go

GH vs SFA   [複製鏈接]

Ching2468 發表於 14-11-20 21:04
2間都是好學校的話,何必苦惱呢?
我都好心儀這兩間學校,可惜一間waiting,一間unsuccessful
似乎....宜家係在兩間好學校之中....一定要分出邊間更好 ~~~

引用:Quote:Ching2468+發表於+14-11-20+21:04+2

原帖由 mcl203 於 14-11-20 發表
似乎....宜家係在兩間好學校之中....一定要分出邊間更好 ~~~
這永遠是一個謎

回覆:GH vs SFA

邊個話GH中學只收6成小學生?

自己入去人地學校專頁爬下文,或者揾個讀緊此校嘅前輩問清楚啦。

hknote 發表於 14-11-20 21:10
完全認同
所以我女有GH offer,我都會睇埋APS,KTS,先決定。
GH好既係中學,
如果APS/KTS有offer, 會放棄GH?
本人都鍾意KTS, 係咪比GH好?

引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

原帖由 hkpapa852 於 14-11-20 發表
會叫你揀SFA既應該得以下幾類人:
1. 低估升中派位難度既人
2. 等緊GH call waiting既人
Cant agree more. Haha

引用:Quote:hknote+發表於+14-11-20+21:10+完全

原帖由 Laimui827 於 14-11-20 發表
真係要考慮,因我SFA waiting list ,不幸中的大幸,否則真係要即時作出好難的決定。

我答唔到你,因各有優勢,你真係要諗下你要係乜?我本人怕,萬一GH中學唔收返,甘係黃大仙網…………,
我自己暫時排位,APS/KTS>SFA>GH,因SFA深水步網。

首先,我唔會太高估GH有中學,就一定收我個女,因始終6成! 第二,我有GH offer,所以叫你考慮清楚,唔係要你放位!

呀女而家讀德小,上年有個師姐今年升左中一,聽佢媽咪講佢女嗰班大約有10個冇上德中,如45人計即係收大約7成半。。。當然這只是其中一班既結果,未必代表其他班都係。另外,佢媽咪話有一個dgs收左都冇讀(有特異功能), 所以真係各有喜好,冇話邊間一定最好!

mum0724  無讀的那位小朋友只是自己吹噓DG   發表於 14-11-21 09:52
mum0724  以我所知DGS收咗既都全部入讀,   發表於 14-11-21 09:50

回覆:GH vs SFA

有半條龍,當然然去啦。

引用:GH+vs+SFA+兩間分別及請給予意見,thx.

原帖由 mickichan 於 14-11-20 發表
GH vs SFA 兩間分別及請給予意見,thx.
咁都要諗?

兩間學校都好,大概讀邊間都唔會後悔
個人無咁鍾意SFA,兩年前去考時的感覺不太好,氣氛古怪,附近環境較嘈雜

引用:Quote:hknote+發表於+14-11-20+21:10+完全

原帖由 Laimui827 於 14-11-20 發表
我囡上年有TSL ,KTS, GZh, WKF 同另外兩三個offer, 我地揀左GH.

我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太大了。GH 係有佢的不足,there is no best of the two worlds.

即GH 不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀GH需不需要放學後或假期時補習或學其他學術嘢?因為小朋友返學時間已很長,再補咩或學咩就會太辛苦了

引用:即GH+不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀G

原帖由 MSJBABY 於 14-11-20 發表
即GH 不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀GH需不需要放學後或假期時補習或學其他學術嘢?因為小朋友返學時 ...
GH一樣要進補。

回覆 behappydad 的帖子

只是現有這兩間二選其一已有難度,沒想要什麼神校囉!

即GH 不用再出去補其他嘢?因為想了解下讀GH需不需要放學後或假期時補習或學其他學術嘢?因為小朋友返學時 ...
其實補唔補睇自己決定啦…有同學會補,我自己女兒就從沒上過任何補習班…成績亦不過不失…

回覆:mickichan 的帖子

路過,其實升中考慮分別係同校內六七成人爭位定全港學生爭Band1位。
如果target神校,兩間都要谷到盡,都有機會考到。
如果打算hea讀,入到SFA都唔會入到神校。

讀gH 都應該要出去補,不過只要你目標清晰,個玩法同策略就明確得多。想原校升就專攻學校要的嘢,要進一層樓就再補要出去考直資的項目。有就bonus,無就升德中。我唔信keep 住中上游有大難度。所謂進可攻退可守哩個安全網好重要呢。

serinac  Agree.  發表於 14-11-21 15:24

其實G H有一個安全網,起碼可以放心去衝

回覆:MSJBABY 的帖子

考到sfa 本身都好叻!congrats!

GH for sure
‹ 上一主題|下一主題