用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 很氣憤
go

很氣憤 [複製鏈接]

容我呻下……今天同小朋友上興趣班,等入課室前我囝囝打了一個噴嚏,就俾個外藉家長同老師投訴,話我囝very ill,唔應該俾佢上堂。其實當時我們剛到centre, 我囝囝剛站在風囗位,兩秒唔夠打了個噴嚏,個家長駛唔駛咁,外國人大晒咩!

0    0    0    0

回覆:很氣憤

佢已經融入香港呢個投訴之都,成為老師們最唔想見到的麻煩家長

MrBeast    發表於 14-11-21 08:52

香港好多人有鼻敏感...好小事啫~

真是一樣fries養百樣人,我有fd 只會話 germs r good for kids

引用:容我呻下……今天同小朋友上興趣班,等入課

原帖由 SS0512 於 14-11-20 發表
容我呻下……今天同小朋友上興趣班,等入課室前我囝囝打了一個噴嚏,就俾個外藉家長同老師投訴,話我囝very ...
小朋友幾多歲?平心而論,如果對方見你小朋友會捂住個囗,可能對方會覺得衛生d,如果大小朋友已經大過1-2歲,都真係要教下。

引用:Quote:原帖由+SS0512+於+14-11-20+發表容我

原帖由 twk005 於 14-11-22 發表
小朋友幾多歲?平心而論,如果對方見你小朋友會捂住個囗,可能對方會覺得衛生d,如果大小朋友已經大過1-2歲 ...
小朋友3歲,佢已經企圖掩鼻,咁當然冇大人掩得咁好啦!講真,做父母的當然唔想自己小朋友惹到病,只是覺得果位外藉家長小題大造。佢同個staff講,因為佢小朋友病左好耐,剛剛好返,所以不想佢小朋友又病過。我都同staff講,那麼她小朋友既然病咁耐,為甚麼上幾堂佢都仲返嚟上堂?!不過呢件小事都俾我有得着,就是遇到這些無理取鬧的事情時,我會怎樣處理?小朋友就在身旁,我的一言一行其實佢都影響緊佢,要處理得大方得體而不懦弱,那才是更重要

回覆:SS0512 的帖子

你好冷靜分析呢 so good

‹ 上一主題|下一主題