用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣教小朋友數學?
go

怎樣教小朋友數學? [複製鏈接]

小朋友一年班,以下算式講極都唔明,請教路!!

例如:
? + 5 = 8
14-? = 6
?-7=7

總之唔係straightforward嗰啲。

唔該先。
   11    0    0    0

cchyk 發表於 14-11-19 16:21

例如:
我見仔仔本書用畫圓圈來教小朋友計數.x + 5 = 8
先畫5個圓, 要再畫3個圓先到8, 咁答案就係3

而家11月, 剛教完應用題, 教緊錐體啦, 以上算式係10月教的, 努力呀!

其實我都知你所講嘅方法。佢就係仲唔明。唔知有冇第二種方法?

另,如 ?-7=7 嘅方法又如何?

cchyk 發表於 14-11-19 16:40
其實我都知你所講嘅方法。佢就係仲唔明。唔知有冇第二種方法?

另,如 ?-7=7 嘅方法又如何? ...
咁教唔知得唔得?

? - 7 = 7
=>    ? - 7 + 7 = 7 + 7
=>    ? = 7 + 7
=>    ? = 14

回覆 cchyk 的帖子

X - 7 = 7本書用左個好複雜既方法, 就係個心諗住答案個"7", 之後用張開手指, 由8, 9, 10咁數, 數到7隻手指都張開就係答案X =14 啦.
我仔本功課要迫佢地咁STEP BY STEP, 佢仲亂, 佢自己心算已計到14.

有無試過用實際例子?
"你個袋原先唔知有幾多粒糖,不過我俾多五粒落去,你就有八粒。"

通常咁問佢地就會唸到,都唔得,就真係攞袋糖玩幾次。初小有時要將抽象問題實物化,先唸得明。一明左,就會去得好快。

回覆 思思baby 的帖子

Thanks!!

Thanks all!!

回覆:cchyk 的帖子

?+5=8

回覆:Olympian 的帖子

3+5=8

14-?=6

14-8=6

明左以後唔用板都諗到。

我都係用粒粒教,小一有些struggle, 小二見番lei 類數話好簡單

回覆:怎樣教小朋友數學?

首先 ?+5=8 係直接,因為小一甚至K3係教10以內嘅組合。  減數呢,老師話加數一定要做得熟,減數先至快而準。你可以有好多方法去解釋,但做數時冇時間再數呢d數嗰d。

減數嘅根係加數,除數嘅根係乘數!

Olmpan 發表於 14-11-19 17:56
14-8=6
尼个板除左+,-,仲有咩用呀?好有趣!

回覆:hellolo 的帖子

應該只係用來加減。

MrBeast  X數都得  發表於 14-11-20 05:12

例如:
Back from basic... the very beginning of P1 teaching the combination of numbers viz. 1-18!
You know ... need to remember ... and use the addition and subtraction formula to represent the concept!

For example: () + 9 = 18 need to answer 9 without counting or whatever calculation because he knows 9 and 9 is 18!

回覆:momama 的帖子

18以內的加數真的要做到熟。其實只有36條。 3+2 ,2+3計一條。

十以內的組合當然要熟。只不過,我發覺小朋友未必每個都能立刻運用。比如3+5=?佢答得到8。但問佢?+5=8又未必答得到。

他們會好依賴數數。就像樓上所講一的一位老師的教法。?+5=8先畫5個圓,要再次畫3個才到8,就是靠數數。只不過會越數越快,以後就不用數都會了。

之前老師教仔加數,如9+7 。小朋友就要諗,9+?=10(10的組合)7再分解做1和6(7的組合),所以9+7=16。這是湊十法。老師說在課堂做到,但我在家就發覺佢唔得。而且越來越討厭計數。

之後我就用了一個冇咁advance的方法。將個大數放係心,另外一個數數手指。佢搞得掂,之後又鐘意返計數。樓主個三條佢都計到。

我相信佢計得熟之後,就自然會識湊十法。因為大部份大人都係咁計的。但一開始就掌握到的當然較聰明。

我覺得最好小一前搞掂18以內加減,上到小一未必夠時間熟練。

例如:
簡直係點教都唔識, 勞鬼氣。
‹ 上一主題|下一主題