用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 籃田THINK 有信收未呀?
樓主: olaucc
go

籃田THINK 有信收未呀? [複製鏈接]

cnf1205 發表於 14-11-21 15:46
回覆 cloverz 的帖子

Interview個日問過PN班老師,佢話每日20min廣東話時間、20min英文時間,下學期開始仲 ...
我囡讀緊上學期已每天 15min PTH
每天有outdoor活力操, 20 min chinese topic, 20 min Eng topic, 15 min PTH, around 30 min group activities such as artwork, 20 min music movement

eva87 發表於 14-11-21 15:37
Congratulations! 我未睇信箱,好緊張!

唔係直上K1,我有少少擔心,但又好喜歡NET老師,及有戶外操場,大家點 ...
如果唔係發展有問題,應該都係直升上K1

我阿b果日in得唔好, 我諗收既機會都不大今晚check下信箱先

**check左, 收pm**

回覆 eva87 的帖子

其實學校好唔好真係睇個人,每人嘅要求同重點都唔同。
純個人分享,我小朋友依家讀緊N班,識嘅N班家長都係好評。

先講老師,暫時所見嘅都係好NICE,我小朋友嘅班主任都係好細心同盡責。8月適應月,老師開始時會日日打電話溝通小朋友嘅識應進度,令家長相當放心。過咗適應期,如果有特別事情,老所都會打電話同家長溝通。我小朋友有次喺校外撞傷,第二日返學老師見到,馬上打電話問我知唔知同點整親,佢擔心喺搭校車或早上返到學校整到。老師都跟得幾足!!

學校係主題教學,每3-4週一個主題,圍繞主題教小朋友中文英文生活常題等等。每週手冊都有貼上過去一週教嘅嘢,包括中英數圖工體能發展生命教育唱遊等等。家長都可以好清楚知道小朋友嘅學習進度。我小朋友喺屋企都懂得講番學校教嘅嘢。例如主是係我自己,會教小朋友名性別五官,認相關嘅字如人口手。主題係我的家會教屋企有咩人,爸爸媽媽嘅工作,家居安全等等。

就主不同主題,學校會安排不同嘅活動,讓小朋友從活動中學習。例如教秋天嘅主題,高年級嘅小朋友會去放風箏,N班小朋友會去拾樹葉(秋天樹葉會變色,有不同顏色,又會枯落)。

[size=13.63636302948px]一班12人(am class) 8-10人(pm class),N班係本地班主任+NET教英文,主要會係本地班主任同家長溝通小朋友嘅自理能力同學習進度,但NET除咗英文主題課,其他時間如茶點outdoor playground 都會喺度,所以小朋友同NET都好多時間見,NET都認得D小朋友。

上到K會係雙班主任 (本地/PTH班主任+NET班主任), 兩個都能夠同家長溝通小朋友喺學校各方面嘅表現(包括自理學術)。

我上年都經歴過搵學校嘅痛苦,希望以上分享,可以幫到有興趣讀think嘅家長了解多D,再決定學校適唔適合自己嘅小朋友

回覆:Silencemily 的帖子

謝謝分享。請問課程是否偏淺呢?

回覆:Wong1104 的帖子

My boy gets pm offer too...

回覆:籃田THINK 有信收未呀?

My boy also receive PM offer

請問知道幾時會開始call waiting 嗎?thx

Silencemily 發表於 14-11-21 17:20
回覆 eva87 的帖子

其實學校好唔好真係睇個人,每人嘅要求同重點都唔同。
十分感謝, OPEN DAY 我睇到校本教科書,覺得內容都豐富,有好多圖片,好貼近生活.

我都好想讀呢間,只係擔心我囝囝好好動,上堂周圍走,仲意自己摸索唔聽教,學校會不會嫌棄佢沒有紀律 (希望兩歲懂事D),唔俾佢升K1 (之前有些POST 話MOS THINK 返了兩個月PN已打比家長話不能升原校), 但另一方面,又希望既然THINK是主題教學, 會包容到.

我都係pm offer

Me too PM
ANYONE GOT AM?

回覆:wendeedee 的帖子

I have am offer

am offer, 諗緊留唔留位

PM offer.

引用:請問大家覺得藍田嘅優點係咩?我個人覺佢唯

原帖由 mingcat 於 14-11-21 發表
請問大家覺得藍田嘅優點係咩?我個人覺佢唯一優點係多外籍老師而已。嗰日interview覺得d老師好hea(不喜勿插 ...
i think so

請問交留位費deadline係幾時呢?

引用:請問交留位費deadline係幾時呢? +

原帖由 Pmcarmen 於 14-11-21 發表
請問交留位費deadline係幾時呢?
29/11-6/12

要填張醫生證明喎⋯

I got Pm offer

龍細女,AM offer
‹ 上一主題|下一主題