用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York pn offer
樓主: dragonviva
go

York pn offer [複製鏈接]

回覆:Julybabe 的帖子

過度活躍、過度無反應咪唔收囉。嗰d家長唔會上黎同你講。實況是:你為什麼關心一間幼稚園有多難入?這跟孩子未來的學習有多大關係?我地討論緊pn or K1。唔係中小學。應該了解用家的經驗為首要。孩子學習愉快嗎?畢業時能力達考直資小學的要求嗎?這才是大部分關注的。

所以你説「人人報都收」所以唔好、唔讀。我覺得任何學校少了這樣的家長用家都不會是損失。

回覆 dadadadahk 的帖子

Just my opinion....if you target local school, not international school....better think more deeply, because York is very concentrate on English (use readers to teach english, learn more vocab, english enviroment is good for sure), but Chinese or PTH is not too good...that is my guts feeling during the seminar!

Seminar is very important to a school to sell their program/school/impression to the parents...she used 90% to present how they teach English, and 10% present their price/class/arrangment...

During the seminar, the principle said there was a mother (her son was graduated at york) came to school visit them, and the mother said "my son now in primary school, english is very good, don't have to push him to do the homework, and got very high marks on English! BUT, Chinese......er...er..." then the principle immediately talk back to English.... didn't say anything regarding the Chinese part...

For me, Chinese is also important, our mother language...and when you apply most of the school in HK, you child must need to have good Chinese or even good presentation skill too....that's the reason why I don't choose York (not because they changed 3 to 2 hrs class, and my guts feeling during the seminar is not good, the principle's presentation skills is very bad), and I suggest you can think more deeply...unless really no other school offers!

回覆:purin18 的帖子

I have Zenith offer too...I prefered Zenith. Good luck to you!

回覆:York pn offer

都會有d唔收既..例如我果日去in pn ,有個大陸媽咪唔記得帶講座出席證,拎曬個袋d野出黎都搵唔到張證,我見老師個表情有d變面,呢d例子咪唔收囉。

各位家長,york係明買明賣姐,你鐘意食蘋果,超市賣20蚊一個細蘋果你接受到覺得值得咪得囉,咁都要有人覺得其他地方賣5蚊先值得既。

引用:回覆+dadadadahk+的帖子 Just+my+opinion.

原帖由 purin18 於 14-11-24 發表

Just my opinion....if you target local school, not international school....b ...
你講來講去又係校長個seminar... 作為家長的我們,都唔多理個校長講咩,事關真正教我地小朋友嘅唔係佢而且你都唔聽多啲家長意見,咁就一口覺得學校唔好。中文我唔知算唔算差,我小朋友k1,學字都已經有幾十個有深嘅認識,不只識讀仲有字有關的各種認知,因為老師會教功課會做。至於中文閲讀,簡單的圖書(一句大概8-10個字)都自己睇到。

回覆:lady_princess 的帖子

係呀,如果大家只係針對緊個無口材的校長其實好無謂,平時都唔會見到佢。我自己好喜歡嘅係呢間學校有能力令我個小朋友,係呢個小小年紀,唔係國際學校,但我地同佢講生活細節,完全全句英文佢都聽得明,必定有反應同可以簡單英文回答,我覺得好神奇。而中文我覺得夠用,我自己以前讀間無名幼稚園都可以接近廿年來年年合格啦。

回覆:twk005 的帖子

大家講得好好,有少少sense 都知道學校唔會有錢就收!發表意見要中肯,唔係話開咗個thread 就叫有根據!personally I am not sure if York is a good school or not because I'm not an user. But I really think it's very unfair and unreasonable to say sth like that.

回覆 ky201105 的帖子

吓!真奇怪,作為"非用家",唔靠聽seminar,唔聽唔理校長講乜,sell乜,咁去seminar應該聽邊個講呀? 咁去嚟做乜呢?佢已經係平日搞seminar,有好多家長想去都未必去到聽!

我都有睇好多york用家既posts,有positive comments有netgative comments,有d家長仲話讀緊仲要出外補英文添!但單靠網上評論係唔夠架! seminar 係唯一可親身了解學校多些……我唔係盲目追求型……我係有我既理由選校,正如你都有你既理由去選擇。

回覆:twk005 的帖子

大家講得好好,有少少sense 都知道學校唔會有錢就收!發表意見要中肯,唔係話開咗個thread 就叫有根據!personally I am not sure if York is a good school or not because I'm not an user. But I really think it's very unfair and unreasonable to say sth like that.

引用:回覆+ky201105+的帖子 吓!真奇怪,作為"

原帖由 purin18 於 14-11-24 發表

吓!真奇怪,作為"非用家",唔靠聽seminar,唔聽唔理校長講乜,sell乜,咁去seminar ...
又唔怪得purin18,非用家係循seminar, playgroup,同信得過的人的囗碑得知。另外,我自己覺得interview 的過程,都可以令家長對學校有更多的了解

反而"師資"、老師"好唔好",冇錯我係seminar中聽唔到、睇唔到……但從BK裡得出結論就係: 冇一間100%全部老師都係好; 冇一間100%保證你既小朋友遇到好老師。 真係講際遇!
請記住我係以"非用家"角度去分析。

你覺得我冇去睇其他人既意見 (好評),倒不如你去睇下d家長去完seminar對york既意見先啦!唔少家長對學校失望、反感!如果我只靠網上評論就慘喇。真係一d都唔organic喇!

如果以你咁講, "師資"作為首要條件,咁即是當初你選york都係因"名氣"、"口啤"?

引用:大家講得好好,有少少sense+都知道學校唔會

原帖由 ivybaby115 於 14-11-24 發表
大家講得好好,有少少sense 都知道學校唔會有錢就收!發表意見要中肯,唔係話開咗個thread 就叫有根據!per ...
我吾知你有冇去過個學校個seminar 我去完之後覺得佢係  衣個亦係我嘅觀感

引用:小弟target本地津小,因已有間好好的地區津

原帖由 dadadadahk 於 14-11-24 發表
小弟target本地津小,因已有間好好的地區津小99%必入 ,無諗住谷佢考神校, 所以我地只集中幫阿囝打好學術語 ...
Totally agree。。。幼稚園既投資非常重要,3歲定80係無錯

我屋企人係york用家,可以share少少。
1) 唔係人人都收,真係會reject. 我屋企人既大囡考pn reject左,之後考k先收。

2) 而家細囝考pn,收左。

我覺得佢地安排interview時間係已經有preference。最想收既就早d interview。我屋企人既case,就因為有家姐讀緊,所以細囝有得早in,亦早有offer.

不過就算有姊姊哥哥讀緊既都唔一定收,因為有其他同班家長話佢地既細囝冇得跟哥哥一齊讀york.

至於雜費,就一學期2000幾,另茶點(可自備)又係一學期2000幾,其他費用,就係旅行,校服同車費,呢d就間間學校都要收。

佢話,讀冇學卷既學校,俾錢係預左,不過value for money. 小朋友明顯開心左,冇抗拒返學,又學到好多英文。不過校車係唔好,住得遠就要留意。同埋今年pn早左上堂,都要自己考慮下。

回覆:belgiumchoco 的帖子

見到大家對York好似好多意見咁, 我自己係用家, 今年仔仔讀緊PN, 我都想出來分享下:

首先講校長Seminar, 我都覺得有d無聊, 似sell自己多d, 但我唔理啦, 佢要人去聽咪去聽下, 反而重點係我見佢講letterland, 我覺得幾好, 好似都幫到小朋友講英文, 又生動!

到我仔入左去讀書, 佢真係好開心, 日日番來話都會提起miss, 又話食茶點, 佢得2歲人仔, 放學番來講到咁多野比我聽, 我都好有驚喜. 仲有由開學到而家, 佢已學左5-6首歌了, 我好滿意佢的番學進度.

講真未入讀之前真係有d擔心, 但而家見阿仔讀得幾好, 安落哂,  又或者咁講, 我自己都聽到好多 "非用家" 講york點樣唔好, 自己也有八過, 但大部份聽番來都話york行政方面唔太好, 比較亂, 但教育方面係好的, 老師都好好!

舊年好似中班無 (11:30果班), 但今年好似3班都有喎....
‹ 上一主題|下一主題