用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問直資學校學費減免是否很難申請?
go

請問直資學校學費減免是否很難申請? [複製鏈接]

想報直資學校,但見佢學費減免個張FORM,好似申請綜援咁覆雜,咩野都要申報....好多人因為咁就話費事申請...請問是否很難申請?
   2    0    0    0

ydoris 發表於 14-11-19 10:40
想報直資學校,但見佢學費減免個張FORM,好似申請綜援咁覆雜,咩野都要申報....好多人因為咁就話費事申請...請 ...
好睇個別學校的行政處理。 我知有直資中學, 只要是在政府取得書簿費全免的話, 學費會全免。 至於課外活動, 又可申請賽馬會基金補貼, 真能做到人人可享有優質教育機會, 值得一讚!

引用:Quote:ydoris+發表於+14-11-19+10:40+想報

原帖由 樂恩媽 於 14-11-20 發表
好睇個別學校的行政處理。 我知有直資中學, 只要是在政府取得書簿費全免的話, 學費會全免。 至於課外活動,  ...
都係,我女當時叫我試報,我諗住好難,自己懶理睇都唔睇,之後有點後悔時,已過申請時限,睇返其實都係報啲普通嘢姐,加上原來我女心儀嗰幾間都好多人有申請

我申請吾到政府的津貼,因為我沒有同住供養既長輩.所以除返條數超左額,但實際只是一般小家庭.曾經睇過申請表,佢要俾存摺,投資,物業.....等等好多野.我不是很多資產,心想申請到便可以用儲起的錢參加多些學校活動..如果報左佢收左,但申請吾到,到時失預算,會幾吃力...所以問下有無人有經驗申請過...我都怕遲左報名既時間...考慮左好耐..

其實唔難呀, 因為政府有規定直資要有一定比例的收入撥作學費減免/資助,
但間間學校的計分方法唔同, 你要問返自己學校

不少學校網上有詳細資料及試算機,你會大約知道按家庭總收入有多少獎助學金,讓你都有所預算。

而且不少申請學費減免是在獲得學位之後,不用擔心因家境而影響入學申請。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我知有計算機,佢計得好簡單.如果誤會左會計錯.我計到100%減免TIM~~但不敢相信.於是下載申請表看,內裡要即印晒全家人的存摺,列明所有投資,儲蓄,資產,樓按,差餉,有無車,等等...不是只要收入及稅單...所以吾知佢點計資產個額.因為不少父母都會儲些錢倖俾仔女讀書,甚至置業..辛苦地用人工儲架...又要公司蓋印証明...我覺得好過份...;仲要年年申請..怕比少左文件好似騙佢咁...
如果真係想讀既佢又收左,可能我會搵份兼職無咁煩..
‹ 上一主題|下一主題