用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs 民生
樓主: colin0409
go

學之園vs 民生 [複製鏈接]

引用:回覆+chok0925+的帖子 5-6成禁少...

原帖由 kukudeechu 於 14-11-19 發表
回覆 chok0925 的帖子

5-6成禁少...
真係事實黎架!所以我有至少兩位朋友(小朋友皆讀民幼K2), 都不約而同問我面試班資料!驚話民小唔收番!

引用:Quote:原帖由+kukudeechu+於+14-11-19+發表

原帖由 咪臣 於 14-11-19 發表
真係事實黎架!所以我有至少兩位朋友(小朋友皆讀民幼K2), 都不約而同問我面試班資料!驚話民小唔收番!:to ...
我係小一選校睇番黎咋
我今年都有去面試,雖然知陪跑,但都睇過下佢地回覆。

引用:回覆+chok0925+的帖子 5-6成禁少...

原帖由 kukudeechu 於 14-11-19 發表
回覆 chok0925 的帖子

5-6成禁少...
真的5-6成,我朋友小朋友係11月尾仔,上年民生k3,今年去邨幼repeat k3,打算做超大,因為仔仔好bb。佢話民幼係好學校。另一個朋友都升咗小一,佢女兒話老師公報有冇p1 offer時,有嘅企一邊無嘅另一邊,幾hurt。

回覆 ozoz 的帖子

吓....喺小朋友面前宣讀, 好似好殘忍, 咁細個要承受呢D壓力都幾慘.....

引用:Quote:原帖由+kukudeechu+於+14-11-19+發表

原帖由 咪臣 於 14-11-19 發表
真係事實黎架!所以我有至少兩位朋友(小朋友皆讀民幼K2), 都不約而同問我面試班資料!驚話民小唔收番!:to ...
又甘講,有好多民幼生就算有offer都會出去考自己心目中既小學,同埋因為小一要比錢,自行階段收左都會最終放棄,唔會個個都讀(都係有媽咪甘樣分享過)

收左先再決定啦。

祝各位好運

原帖由 ozoz 於 14-11-19 發表
真的5-6成,我朋友小朋友係11月尾仔,上年民生k3,今年去邨幼repeat k3,打算做超大,因為仔仔好bb。佢話民幼 ...
唔係掛,好傷小朋友自尊喎,哩個我無聽過。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-11-19+發表真的5-

原帖由 chok0925 於 14-11-19 發表
唔係掛,好傷小朋友自尊喎,哩個我無聽過。
小朋友自己講,唔知有幾可信。

引用:回覆+ozoz+的帖子 吓....喺小朋友面前宣讀

原帖由 helenmelody 於 14-11-19 發表
回覆 ozoz 的帖子

吓....喺小朋友面前宣讀, 好似好殘忍, 咁細個要承受呢D壓力都幾慘..... ...
小朋友自己講話係咁,唔知有幾可信。

原帖由 ozoz 於 14-11-19 發表
真的5-6成,我朋友小朋友係11月尾仔,上年民生k3,今年去邨幼repeat k3,打算做超大,因為仔仔好bb。佢話民幼 ...
好慘

回覆:學之園vs 民生

曾是民幼家長,黎緊今屆升民小比率係比往年低,由於此屆係比往年多收60人,即360人,以往一級才300人左右。民小小一有6班,現時每班41人,大家自己計計數。

回覆:ozoz 的帖子

真係無聽阿女講過,老師會叫佢地企出黎,只會在9月自行階段前,學校會俾封信各家長民小收唔收返自己個小朋友。只聽過阿女學期尾時,老師會問邊個小朋友唔升民小就舉手,可能老師自己想統計一下

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-11-19+發表真的5-

原帖由 cclemon2009 於 14-11-19 發表
好慘
小朋友自己講嘅情況,唔知係咪可信。

引用:曾是民幼家長,黎緊今屆升民小比率係比往年

原帖由 conniew117 於 14-11-19 發表
曾是民幼家長,黎緊今屆升民小比率係比往年低,由於此屆係比往年多收60人,即360人,以往一級才300人左右。 ...
即小一預計最多240位,但今年民幼生收300人,到準備升小一時,收番204人,85%(約數),係咪甘理解?

Thank

回覆:chok0925 的帖子

學校意思係預留最少85%(204個位)俾民幼生,其實以我所知,一定收多過204位。應該話收外來生也最多約十個左右。

引用:學校意思係預留最少85%(204個位)俾民幼生

原帖由 conniew117 於 14-11-19 發表
學校意思係預留最少85%(204個位)俾民幼生,其實以我所知,一定收多過204位。應該話收外來生也最多約十個 ...
謝謝解答

一定學之園, 不希望小朋友讀K 果幾年做樣樣野都計分.

引用:一定學之園,+不希望小朋友讀K+果幾年做樣樣

原帖由 CherylChloe 於 14-11-19 發表
一定學之園, 不希望小朋友讀K 果幾年做樣樣野都計分.
請問計乜分?

回覆:學之園vs 民生

ozoz 發表於 14-11-19 12:23

不可能吧,是出信的
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:cherryird 的帖子

多謝分享!

‹ 上一主題|下一主題