用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 RE:聖心幼稚園
樓主: haha0220
go

RE:聖心幼稚園 [複製鏈接]

引用:我又覺得ok..夠鐘就入得等一陣^^同埋我見wa

原帖由 Carolelam2005 於 14-11-19 發表
我又覺得ok..夠鐘就入得等一陣^^同埋我見warm up果part老師都有計分,in完走果時門口坐在個年長既修女同小朋 ...
每年這個面試時間總是很多突然熱烈的討論,相信心水清的人不會受到影響吧!

回覆:RE: 沙田聖心幼稚園(咁都得

雖然每逢出左offer及註冊前总有很多晤好的評論,但上年同今年有2xxx多人報名,很奇怪!

呢間成日持住自己老牌學校, 但係教學質素已經冇以前咁好, 多人報主要都係因為有機會升佢間小學, 不過又唔係直升, 所以收左既留左位先, 騎牛搵馬囉

helenmelody 發表於 14-11-18 16:55
回覆 janicy 的帖子

童年陰影...係老師太惡.....定其他原因?
我媽話廿幾年能都好多人爭,見到有個細路interview時大喊比修女拖去另一間房。我只記得因用左手寫字所以成日比老師bok手,又唔俾我玩玩具要苦練右手寫字....不過因為呢啲突訓令我兩手都識寫字!

我就是喜歡聖心有規矩,小朋友有錯時,修女老師有時係需要嚴厲一點,所以小朋友讀完,的確乖左好多。
我相信修女同老師有心要教好小朋友才會嚴厲一點,佢地一級都有360人,如果冇心教,真係費時話你啦!
所以,还是看家長用那個角度看!

回覆:RE: 沙田聖心幼稚園(咁都得?)

想問下用家家長:k1/k2/k3:
請問一日有幾多功課?功課是抄寫Or勞作?K1用自制教材或是出版社的書?用邊間出版社?k1要寫字嗎?寫D乜字?要認D乜字?要串字?測驗有幾密?K1有測驗嗎?測D乜?(因見有post 話多測驗)一星期有幾多英文時間? 有phonics 嗎?有冇普通話時間?每天有大肌時間/戶外時間去玩操場的遊玩設施嗎?有人說聖心「傳統」、可以解釋何為傳統?唔好意思好多問題,真心想了解多些學校,麻煩曬!

回覆 smallsoso 的帖子

D媽媽BUY 咪覺OK, 唔BUY 就話有陰影和所謂冇愛心...
(依然不太明白咩叫愛心.... 個人只感覺幼稚園老師要關心和有耐心教導小朋友, 小朋友喜歡和不喜歡不容易改... 好直接 )
送得小朋友去所選那間學校, 就相信和認同佢地方法, 無論是出名或不出名... 有學或冇學卷.

如果學校只是教D小朋友認字和閱讀, 駛咩返學... 自己屋企都得LA..群體生活去PLAY GROUP 或公園都得LA....

如果任何一間學校根本教育小朋友方法有問題,又被捉到大量不是. 家長又不BUY,
未有討論區既出現, 間幼稚園自己已經死了N年....
你估D家長真係睇一兩個POST 去選擇咩.

樓主經歷, 依然是同情和支持掉左封信... 聖心校務署人員好唔掂...讀緊都係咁話.... 但小朋友又不需要接觸校務署, 媽媽也只是接觸老師最多

引用:坦白講,interview當日都感覺唔到呢間學校

原帖由 ylbaby 於 14-11-18 發表
坦白講,interview當日都感覺唔到呢間學校老師有愛心(相比其他ln過既學校),而安排更加失當,要家長細路 ...
好多學校都係門口曬住等,之後只比一個家長陪入𠺢。

回覆 keep-calm 的帖子

又真係好多問題...... 呢個POST 係樓主討不快聖心經歷, 踩埸講聖心既教法和日常運作, 好似不是太好吧....
不如去沙田區媽媽會睇聖心D POST.

引用:回覆+keep-calm+的帖子 又真係好多問題...

原帖由 tiggeryyw 於 14-11-19 發表
回覆 keep-calm 的帖子

又真係好多問題...... 呢個POST 係樓主討不快聖心經歷, 踩埸講聖心既教法和日常運 ...
Thx! !已post bk shatin mama group!

Re :樓主,該職員行政真的很不要得,基本禮貌也欠奉!本人亦曾因不滿某搶手學校的行政及職員態度而放棄offer。個人覺得如自己對某校印象不佳,勉強入讀也無幸福。所以入讀任何學校也想對該校多加了解,希望在讀家長多多幫忙!thx!

tiggeryyw  冇錯, 勉強無幸福,
不喜歡, 有   發表於 14-11-19 16:00

比樓主撕左封信個小朋友仲慘,明明收佢,但攪亂左。學校又唔知邊個,仲以為佢唔讀。(因星期五要回覆)

呢間好唔得喎

一場歡喜!

唔諗人感受,行政又亂,仲洩漏左人地資料

唔收都唔可惜

引用:Quote:原帖由+吳家有喜+於+14-11-19+發表In

原帖由 kkmm22 於 14-11-19 發表
點解要響門口乾曬?你早左好多去嗎?我比interview 時間早左4個字,一去到門口已經即刻可以入去了

...
我地in11點半,只係早15分鐘到學校門口已經排晒長龍。。到11點半仲未入得學校,因為前面11點in既家長and小朋友仲未消化晒,唔可以放人入去所以要企晒喺門口乾曬。。。咁啱嗰日中午真係好熱,我抱住阿囝心口背脊熱到出晒汗,樣衰到爆。。
Anyway,利申我都收到am offer但會考慮,始終第一感覺真係唔多好囉

我有為咗呢間學校喺沙田區既名氣而面試,本來對呢間學校都有d期望。
只可惜經過面試嗰日嘅體驗,個人對學校人印象已減分,囡囡嘅表現也已經話左俾我聽,佢唔鍾意呢間學校!
我地都係同呢間名校無緣了

引用:Quote:原帖由+kkmm22+於+14-11-19+發表點解

原帖由 吳家有喜 於 14-11-19 發表
我地in11點半,只係早15分鐘到學校門口已經排晒長龍。。到11點半仲未入得學校,因為前面11點in既家長and小 ...
恭喜你丫,仔仔都好叻,可能開頭真係未消化得曬前面D人,咁啱你又響中午最熱既時間,我下午4:00,已經吾曬,加上可能好彩一去到冇排過隊早左4個字即刻可以入,C6都話我好彩,其實佢地個interview 算簡單,吾會另我太大壓力,只是覺得在學校裡面不停玩排隊

我都係in完對此校印象唔好, 職員態度差, 俾左人名貼紙叫我貼上身, 我咪即刻貼囉, 好惡地叫我出去貼, 出到走廊又叫我貼完先好出去, 全程惡到好似我欠左佢咁! interview的老師更差, 我仔唔疊積木, 老師就用好惡嘅語氣:"我叫你咁疊呀! 咁呀! 聽唔聽到?" 係惡到果一刻我好想鬧佢! 不過我忍左! 老實講咁"嚴厲"嘅教學方法我接受唔到, 我想小朋友有個快樂童年, 收左都唔會讀

引用:收到封取錄信,+點知個名唔係我囝囝名,+但號

原帖由 haha0220 於 14-11-18 發表
收到封取錄信, 點知個名唔係我囝囝名, 但號碼及信封是我囝囝, 到唔知收定唔收,
點知今天一早打回學校問清楚 ...
😚😚咁就好囉,咁衰,好彩唔收你個仔

呢間學校好多功課測驗, 老師又惡, 我隔離屋個小朋友讀聖心好怕返學, 不過呢間學校應該好適合一d想谷自己仔女既家長, 而且又多親子活動, 家長唔full attendance會影響將來入佢間小學, 每年大假都比晒間學校.
‹ 上一主題|下一主題