用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 RE:聖心幼稚園
樓主: haha0220
go

RE:聖心幼稚園 [複製鏈接]

冬日勳章

樓主唔洗唔開心,呢間係我母校但從冇諗過俾我個女讀。雖然我相信而家啲老師一定比我年代嘅好,但我唔想我女同我一樣有童年暗影

真係幾過份!

回覆 ylbaby 的帖子

我早幾年都感受到面試時老師無咩愛心

回覆 janicy 的帖子

童年陰影...係老師太惡.....定其他原因?

你小朋友唔讀這間學校,都不必係壞事。
老師好雖然重要,但周邊的環境都係小朋友學習的渠道,佢地咁樣心態處事,小朋友學左就弊喇!

多謝各位, 其實面試完我已知不收多, 因為囝囝表現一般, 不是很好但又不差, 收到信時真時有些意外, 唔緊要, 希望有更好offer .

回覆:RE: 沙田聖心幼稚園(咁都得?)

只係純粹呻下"interview當日""個人感受"

回覆:RE: 沙田聖心幼稚園(咁都得?)

我大女當年都係聖心畢業,對呢間學校印象麻,所以細女都冇係呢間讀

回覆:janicy 的帖子

也是我的母校 跟你有同樣感覺
當年老師好惡 體罰好普遍
或者那年代其他学校都有這情况

嘩!不知真假既咸豐體罰呢種post都出埋,可能希望入到既後補小朋友有機會體驗下,我一陣幫女驗下傷先 。

回覆:haha0220 的帖子

我之前郵寄表格都打過去confirm,換黎既係’我地唔會幫你check’!interview 果日,我囝比較、
怕醜,老師見冇咩反應,都懒得問,冇咩愛心law

引用:+本帖最後由+tiggeryyw+於+14-11-18+20:45+

原帖由 tiggeryyw 於 14-11-18 發表

嘩!不知真假既咸豐體罰呢種post都出埋,可能希望入到既 ...
聖心又不是什麼名校!只是普通有學卷幼稚園!應該不會有人机心咁重惡意出post而想後備入到掛!

回覆 奶茶喱哩 的帖子

咪係,又不是什麼名校. 樓主經歷係真的不快, 我女而家讀緊,我都唔幫學校講好說話.係真係好炆和不對!. 但那位post 既人説幼稚園已有體罰, 我在香港出世兼讀書都是第一次聽. 好驚喎. 請問是什麼年代? 修女話學校有50年歷史. 真係想知。

回覆:RE: 沙田聖心幼稚園(咁都得

其實每個人的需求不同,总有人覺得好及不好,視乎你自己需要甚麼。樓主的遭遇確是令人感到不快,也實在令人難堪。
我自己兩個小朋友也是讀聖心的,所遇到的老師也很交带,也經常打電話報告小朋友的在校情況,樂意跟家長交流的,小朋友也讀得愉快。

不過,我相信每間學校有不同的老師,有没有愛心,視乎自己的準則,若果晤夾,也無謂免強。

學校這做法等如在家長傷口上灑鹽

Interview當日其實學校安排都好失當,明知有好多家長帶小朋友黎in,竟然要喺學校門口乾曬半個鐘,阿囝由心情好好被曬到冇晒心機發晒脾氣,不停話要走。終於捱到入去又係要排隊。。。warm up一陣又係排隊入房見唔夠10分鐘家長填完表就走得。。in完都覺得好似有d求求其其,純個人意見,不喜勿插

引用:Interview當日其實學校安排都好失當,明知

原帖由 吳家有喜 於 14-11-19 發表
Interview當日其實學校安排都好失當,明知有好多家長帶小朋友黎in,竟然要喺學校門口乾曬半個鐘,阿囝由心情 ...
點解要響門口乾曬?你早左好多去嗎?我比interview 時間早左4個字,一去到門口已經即刻可以入去了

我又覺得ok..夠鐘就入得等一陣^^同埋我見warm up果part老師都有計分,in完走果時門口坐在個年長既修女同小朋友byebye,仲問我囝有冇乖乖答老師問題^^我朋友個囡今年讀k3都大讚學校好好,有D吾明點解有咁多吾好留言~

回覆 Carolelam2005 的帖子

和我舊年遭遇一樣,都是ok。修女企在門口和小朋友和媽媽揮手說再見。約了那時間都不用點等。
‹ 上一主題|下一主題