用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求教,觀塘46網一問
go

真心求教,觀塘46網一問 [複製鏈接]

住址屬觀塘46網, 但見46 得9間學校,升小一咪得好少選擇? 咁大抽獎嗰30間學校可以點填,都無咁多俾我揀
   0    0    0    0

今年應該11間,填足唒11間便可

引用:住址屬觀塘46網,+但見46+得9間學校,升小一

回覆 longyiu 的帖子

oh... 得11間容乜易派到去完全無揀過既學校?
其實阿女下年先K1, 但好擔心第日大抽獎唔知抽咗去邊, 直資私小又無能力供佢讀, 唉

piggymonkey 發表於 14-11-18 11:27

46網學位足夠有餘, 只會派去呢11間.

"直資私小又無能力供佢讀" --- 似妳太小看考小一既困難了! 依家係學校揀人, 有經濟能力都唔代表學校會收妳個小朋友
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我知考直資好難,但我指係佢考到都無能力供,好難避得過大抽獎

piggymonkey 發表於 14-11-18 11:27

唔關事的,今時今日,個個網都只揀第一第二志願,頭兩間唔中,個個都唔知會派去邊,11間同22間根本冇分別,都係揀兩間。

若果你冇想過考直資私立,又驚唔知派左去邊,就唯有在大抽獎play safe,例如你的46網,"九龍灣聖若翰"及'''柏德"係大熱,就唯有唔博,直接揀次熱如"宣道會呂明才"、"九龍灣基樂"或"佐敦谷聖若瑟",務求一擊即中。

其實,就算唔考直私back up,都唔使大驚既,只要你唔貪心,次熱學校都幾好,又穩陣。

hkpapa852  最慘有D網其實只能揀一間   發表於 14-11-18 16:17

回覆 lauwingtai 的帖子

宣道會呂明才 ok ma?
半年前在呢度看comment, 好extreme, 有d話好, 有d話好"寶".

‹ 上一主題|下一主題