用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局金卿幼稚園學生讀得開心嗎?
樓主: camcamcreamy
go

保良局金卿幼稚園學生讀得開心嗎? [複製鏈接]

回覆:Nicholas0730 的帖子

其實去到一年班間間學校都會好多功課,而家早d比佢哋習慣下都係好嘅

回覆:保良局金卿幼稚園學生讀得開心嗎?

我岩岩收到信通知要12月1登記排pm waiting, 我本身係想仔仔入am既,但我又驚排完都未必收。而我早前都收到信義會錫安紀念全日既offer,時間好夾我,因我要返工,但呢間本身係活動教學,我怕仔仔上到小學適應唔到,要追得好辛苦。我唔想影響到未有offer 既媽媽,唉,真係唔知排唔排金鄉waiting 好,所以都仲諗緊,好煩惱

引用:我岩岩收到信通知要12月1登記排pm+waiting,

原帖由 nicoleric 於 14-11-26 發表
我岩岩收到信通知要12月1登記排pm waiting, 我本身係想仔仔入am既,但我又驚排完都未必收。而我早前都收到 ...

delete.

我都收到 pm waiting, 我唔排了, 因為即使排到要再調返am, 機會率好低, 況且呢間唔係我頭幾個心水。
另外, 我睇過評語話錫安功課唔淺架, 我都有錫安 offer, 但離屋企有d遠, 仲考慮緊。

回覆:小儀皇后 的帖子

多謝你意見呀~ 係咁你知唔知錫安英普課一星期有幾堂呀?k1洗唔洗寫字?thx^^

我唔知英普呀, 唔好意思, 以我所知好多幼稚園k1都係唔寫字, 要到k2先有, 因要等小朋友發展好小肌肉先會寫字, 但呢d只係我去其他學校開放日而得知, 我估錫安應該一樣。如有錯要等其他媽媽糾正。

引用:我岩岩收到信通知要12月1登記排pm+waiting,

我岩岩收到信通知要12月1登記排pm waiting, 我本身係想仔仔入am既,但我又驚排完都未必收。而我早前都收到 ...
我reject了pm offer
一心要讀上午班,而有另一間am就唔考慮金卿了

回覆 小儀皇后 的帖子

多謝你解答呀~ 係咁等我聽日打去錫安問下先再決定~ thx^^

回覆 winnie1118 的帖子

其實金卿同錫安都唔算係我首選,金卿我係鍾意佢有較大機會入到保良局既小學先想揀佢,我仲有3間等緊result, 如果我首選既好彩中左,我會即放其他學位~

引用:多謝你意見呀~+係咁你知唔知錫安英普課一

多謝你意見呀~ 係咁你知唔知錫安英普課一星期有幾堂呀?k1洗唔洗寫字?thx^^

...
一星期有两堂,係外籍老師授課。仲有K1唔洗写字,k2先开始。

引用:回覆+小儀皇后+的帖子 多謝你解答呀~+係

回覆 小儀皇后 的帖子

多謝你解答呀~ 係咁等我聽日打去錫安問下先再決定~ thx^^ ...
我都係听人講嘅。如你有打去錫安問清楚,麻烦告之,我都想了解多d.thx.

回覆 nicoleric 的帖子

你仲等緊邊幾間? 聖母?

回覆 Nicholas0730 的帖子

咁錫安有外籍老師都幾好呀,反而你好了解呢間學校 XD其實我有少少嫌呢間學校細,樓梯又窄,升降機又細。

引用:回覆+Nicholas0730+的帖子 咁錫安有外籍老

原帖由 小儀皇后 於 14-11-27 發表

咁錫安有外籍老師都幾好呀,反而你好了解呢間學校 XD其實我有少少嫌呢間學校細 ...
圣母多数都唔取录我仔仔,因in得好麻麻,收佐都唔考虑,因佢好少男同學,多数女同學。九成九讀錫安!就係贪佢學生少,師生比例1:10.甘樣會教育同照顾得小朋友细致d.仲有个露天天台俾小朋友活动。佢哋仲有自己嘅种植园,可以教小朋友亲自种蔬菜带返屋企俾爸爸妈咪分享。

Nicholas0730 發表於 14-11-27 11:53
圣母多数都唔取录我仔仔,因in得好麻麻,收佐都唔考虑,因佢好少男同學,多数女同學。九成九讀錫安!就係贪 ...

哈哈..你真係考慮得清楚嗎? 因你本身都決定錫安..跟住又話金郷..所以有選擇都係煩惱..

另外你知唔知樂富禮賢會呢間學校好唔好呀?
今日收到電話有PM OFFER..但我上呢度搵呢間學校既資料..唔多人講..
我星期五要答覆啦..即使放棄都想甘心D..

其實錫安都唔係我頭幾個心水..因面試時先知距離屋企有D遠..
只係佢唔使我比答案佢..可以HOLD住慢慢諗..
等我頭幾個心水有OFFER就即放學位..唔想生人霸死地!

同埋呢..你上面講到錫安師生比例係1:10..但點解我收到錫安份報告係1:12.8
我睇過幾間學校呢D報告..反而錫安比例多D..即學生比例大D..
但份報告又無左PM既人數..難道呢間學校無PM班?

唔好意思..我以上好多問題..因我唔熟黃大仙所有學校..所以我想問清楚..又見你好似幾熟咁..^^

引用:+本帖最後由+小儀皇后+於+14-11-28+02:31+

原帖由 小儀皇后 於 14-11-28 發表
你講果間我唔熟。我净係留意我有報名果幾間。錫安无PN班,所以學生相对少,校舍都细d。你講得无错了,有选择又要烦。所以唔好惗得太多。点樣决择都未知好唔好,唯愿小朋友讀得開心之余又學到知識!

對啊..我知錫安無N班..但取錄信夾埋份教育局既評核報告..報告當中無晒下午班既人數..難道錫安無下午班? 同埋師生比例反而比較多..但2013年每班人數只得廿幾人..反而師生比例多..好奇怪..
上網搵黃大仙學校既資料唔多RESULTS..我唯有靠呢D資料去分析..XD
不過錫安持學位既老師相對地都多...

另外你有無睇呢個網站..我都近呢幾日先發現..
http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch
呢個網站黎講..錫安排名都幾高..同埋派位分都幾高..

樂富禮賢會老師好nice, 開放日時,好主動教我個b 玩呢樣玩o個樣。家長義工又好落力,相信因為佢地本身都好滿意間學校,所以好願意咁為學校出力。設備都ok, 有水池有迷你攀石牆。

不過,我都係揀金卿。

多謝樓上位媽媽回覆..我已經REJECT左禮賢會了..因為我可能讀錫安AM...禮賢會OFFER係PM..無謂再申請AM調黎調去..又唔知調唔調到..
我無去禮賢會開放日..撞左其他學校開放日..加上我去禮賢會交表時..個杜主任帶我參觀左學校一圈..諗住都已經行過...就去其他學校開放日參觀..

你覺得金卿有咩吸引你?

回覆 小儀皇后 的帖子

我b 唔係叻那種,有時十條問題五條不回應那類。在金卿面試竟然表現超出平時的水準,我覺得係個老師超好,好有耐心引導阿b去表現佢的能力,我好欣賞呢樣野,雖然唔肯定係咪個個老師都咁好,亦都擔心阿b追唔上金卿的程度。但都覺得應該試下。

‹ 上一主題|下一主題