用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B IN N 班不愉快經歷
樓主: mamahahaha
go

細B IN N 班不愉快經歷 [複製鏈接]

其實有時細b interview 唔係一定考細b 做唔做到咩. 係睇下個家長點對小朋友. 同埋interview 投入程度. 當然你的情況.. 係好難投入.

唔緊要啦. 當一個見識. 當一個機會去睇下間學校. 係一個經驗黎..
唔洗唔開心.

樓主唔洗咁唔開心,in左,當拎經驗就算了,N班唔一定要讀既。我仔係大b(2013 3月出世)今個月in左 4間學校(N班),一間offer都冇(有兩間已出左結果了),學校考既野有8成識做,但當時唔肯做/聽指令。又係勁活潑個類型,唔肯坐定定,成日周圍走。以我case黎講,仔係大b又如何,臨場表現先係最重要。

回覆:964000 的帖子

咁大劑?? 咁真係要留意定先得,做超b 都唔易

currylee 表於 14-11-21 21:42
咁大劑?? 咁真係要留意定先得,做超b 都唔易
係,歲半之後有机會進入trouble two, 可能好有性格,你叫佢做東,佢做西... 可能細bb聽你點反而有着素

回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我個囝12年12月,我上年冇報過PN,一心做大b。其實你報得,又以去見識下心態,都唔開心,即係你唔夠平常心。你講個d task係好簡單,細b唔識好正常,毋需介懐。去之前,好好調節下心態,會開心d。

我b九月b..已經卡住左,哈,我女仲要早產(28周,原本十二月出世)。。發展仲未跟到九月b..只跟到十二月b..仲未識行,只識扶嘢行。。因早產,好細粒。。。十一月頭去in時,個老師第一句話“嘩,你個女咁細粒既“。。(個心已經唔好受,心諗,我女出世2磅都無,住左三個月醫院,而家有18磅已經好叻,係矮。。唔知點解咁細粒就唔好咁直接講),入去無乜比我女玩玩具,,好快in完,我諗都無機。。但我睇到有啲老師的確需要多少少專業培訓,至少唔好咁講嘢hurt 人。。haha..我都阿q..有得讀咪讀,無咪下年報k
樓主,唔好擔心,個個有唔同經歷,我覺得最緊要小朋友健康快樂成長!幼稚園只係人生一小段

回覆:mamahahaha 的帖子

我個仔上年都係甘,反而收咗😁😁

我女女都係11月b, 諗住出年做超大b

我想UPDATE 下, 我上星期六又去左INTERVIEW 喇, 果然BB係會選中意的學校, 佢一入到房已經望住個老師笑晒,玩玩具又笑, 由頭笑到落尾,雖然老師叫佢指眼耳口鼻佢唔SHOW 老師,但我覺得BB已經超額完成,至少佢無喊,好enjoy! 最surprise 的是,佢前一個星期都唔識坐唔係high chair 的chair,但今次佢可以由頭坐到尾,好感恩!!!

講返d 老師,d老師好好,我bb唔識指眼耳口鼻,我話我根本無教,就算教左佢知道,佢一定唔會識指出黎 (因為佢根本唔識手指指)....但個老師無話佢,反而話︰「你bb咁細唔識好正常架」 我聽完覺得好舒服....我好enjoy 今次interview!!

呢d就係高下立見,好希望有機會入到(下年)....哈哈哈  

回覆 mamahahaha 的帖子

恭喜! 加油!!

恭喜您!

回覆:seaker 的帖子

相信講者係無心既。

你要帶大細B真係唔容易,加油

回覆:tulipmama 的帖子

雖然我嗰個唔係細b,但明白你唔開心嘅感覺,我都試過幫bb報幼稚園playgroup,我好想bb日後讀呢間幼稚園,佢playgroup收咗就入緊,不過佢話要bb夠一歲先可報,我bb夠歲數就已即刻報,但我bb5月尾出世,呢頭遞咗申請表,佢連面試都無,學校已經話收滿人,我當時都覺得唔開心。就係覺得點解咁唔公平,點解早啲出世就著數啲?

不過有時候有啲制度嘅嘢就係咁,我哋惟有盡力而為,盡咗力,問心無愧。

其實去面試單止係學校見個小朋友,你都一樣評估緊間學校係咪適合你嘅小朋友,我都報咗啲好多人話好嘅學校,但有一間其實我報名當日已經發覺唔掂,就算bb無學校收,都唔會去面試,有一間見完之後發覺佢啲老師唔多掂。另外又有兩間報名時覺得唔錯,但bb病咗去唔到面試。有時候好多嘢都好難講,有啲嘢係整定,所以你自己都要放鬆啲。

其實你今次見呢間學校都幾古怪,邊有學校會俾真杯仲要裝埋水嚟試個小朋友?真係得閒過頭無嘢做咩!老實講,可能一月啲大b真係做得到啩,但我嗰個都仲未得!咁嘅學校,佢收你,你都要諗下讀唔讀。

我成日都覺得,一味以深嘅題目去考核學生,只代表佢哋對幼兒嘅發展唔理解。再講,佢今日可以因為你bb細就無視你哋嘅存在,即使入到對你bb都無好處!

開心啲!The best is yet to come!

Shangrila 發表於 14-11-25 01:27
雖然我嗰個唔係細b,但明白你唔開心嘅感覺,我都試過幫bb報幼稚園playgroup,我好想bb日後讀呢間幼稚園,佢 ...
我地都係制度下的受害人,生得BB預左要參加呢個不知所謂的遊戲,大家都努力吧....

我8/11 in 果間口啤好的joyful, 也很不愉快, 我囡係2013年10月B, interview 得呢間有, 好想佢出年有N班讀, 但佢又係group in 第一個喊, individual in 時, 一見個鬼佬就狂喊, 係咁攬住我唔肯坐, 個鬼佬黑晒面............我唯有唔in 走人, 因為阿囡interview 之前仲打左1歲針.........我唔明點解香港既小朋友咁慘, 要有N班讀......我都唔想迫阿囡讀N, 但又唔想阿囡出年冇得讀, 要後一年才有得讀, 但冇法啦, 由出世開始, 香港呢個遊戲規則就係咁, 不過我知有D名幼稚園D爸爸媽媽可以走後門, 真係好唔公平.......好似我有個朋友, 佢小朋友又係10月B, 但上年有得唔晒點in 就入到 KLT canxxx...........

我女in 時遇上一位嚴肅既老師,笑容欠奉。阿女連望都唔敢望,之前in 兩間表現都唔係咁,當時我都好愕然。我見老師望住我女,黑晒面。後來又去另一間in, 今次係啲老師扮晒小朋友聲,吊高八度講野,我女又係唔同佢地玩,不過唔係怕,只係我估係唔知啲老師點解咁講野。但老師好有耐性佢,最後乜都肯回應老師。
由此我即睇到兩間學校既分別。

Sorry, 果post有少少長,先講講我的情況,大仔12年1月出世,細仔13年12月出世。
大仔見pn時在某程度上是有優勢,就算in得唔太好都有offer,但係in 時都真係一把汗,因為大過d,活動能力高d,又自主d,但又未明白晒要守規矩,所以就無咁肯聽話,見到想玩的玩具就有心機同老師玩,否則就周圍望或行,看看課室內有甚麼玩具好玩,唔專心答老師。有野唔識做或唔識講又會俾老師話“吓,佢咁大個都唔識呀!你在家沒有train佢這個嗎?” 。就算老師唔講,但眼見其他細過佢的小朋友(當然女仔居多)都做到(例如未夠一歲半就講到自己個名和好多野),都搞到自己擔心個仔是否發展慢咗,懷疑自己是否做唔夠…但問番兒科醫生佢地又會話俾你聽這個歲數未發展到這個程度是正常,果時都幾1516…

所以你話做大b/超大b是否一定好些?我認為未必然,老師點都對大些的小朋友有多些要求,對細d的bb則會用低一點的標準。當然我同意就遊戲規則而言,細b是無咁著數,因為有些學校會講明唔收細b,又好多學校收完大些的bb還有位才考慮細b。

始終pn唔一定要讀,如果只為讓小朋友學習群體生活,playgroup也可以,而且返playgroup應該無咁容易病。所以,我今年沒有特別為細仔報pn,只報了哥哥果間,因為見間學校收了不少細b,而整體來說新生適應安排好。而間學校講明細b要出年5月後才會安排面試,我也覺得ok,起碼佢到時大過d,表現都會好些,總好過現在去in還不懂得俾反應老師。

不過,下年就真係要想清楚是否讓他做細b(報k1)還是超大b(報n)。我想應該兩者都會報,看看他到時發展情況是適合哪一個。雖然一次過in咁多好辛苦,其實正面點來說,細b有多個選擇都好,我都唔想只著眼做超大b,遲一年in k1的話怕會給自己好大壓力,如果到時in得唔理想的話,可能個人仲down,仲驚,又後悔點解浪費了一年。始終in k1時有些中/細b漸漸追到大b,大b的優勢漸減。

樓主也不用太在意in時小朋友完唔完成到d tasks,去多幾次後就會發現小朋友雖小,但也會自己揀學校,高興果日就表現好些,唔鍾意果日就會玩野扭計明明識都唔睬老師。學校揀你,你和小朋友也在揀學校,講到幾好幾有名的學校,安排差/小朋友唔鍾意的話,俾個位你,你也要考慮它是否適合你小朋友。

反而我會在意小朋友面試時表現出來的自己,在過程中你會留意到一些你意想不到的情況,你以為佢唔識的東西,有時在面試時又會不知不覺間做到;你以為佢好sociable或怕羞,但原來可以在面試時剛好相反…總之,在過程中你對小朋友會加深認識,enjoy。

如果人人可以選擇時間生仔,那就不會有人想生都生唔到啦!不負責任。
我個係中b男,都係得1個offer,本來打算冇就唔讀,慢慢長路,讀小年唔會屎。

‹ 上一主題|下一主題