用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B IN N 班不愉快經歷
樓主: mamahahaha
go

細B IN N 班不愉快經歷 [複製鏈接]

回覆:細B IN N 班不愉快經歷

細B吾識女好正常,吾收咪擺就,到佢大的就自然識。最緊要要對BB有信心,佢咁細比人捉左去interview比人評頭品足,你估佢想?無論佢表現如何,我都會讚佢叻叻

回覆 mamahahaha 的帖子

其實真係唔使唔開心丫!我個仔都係2012年12月既超細B,今年都搵緊學校
但我去INTERVIEW既心情係擺明去陪跑,因為真係睇得出,BB差幾個月就真係會差好遠!但我無唔開心呀!去INTERVIEW當去攞個經驗,到出年時咪有個準備囉!而且出到去INTERVIEW比仔仔出去玩下,見下人我覺得幾開心添....
BTW我個仔今年INTERVIEW都唔好架!自己名同幾多歲都未識講!不過我都無點放上心.輕鬆D啦!唔好比BB同自己咁大壓力

引用:Quote:sushimama+發表於+14-11-17+10:14+我

原帖由 mamahahaha 於 14-11-17 發表
那個家長有病呀?計好時間生bb? 依家bb係機械人製造出黎架?佢係神賜比我地的禮物,係咪要求神比個大b 我 ...
唔好咁,我細b十一月,冇讀過N, 剛剛有好好的幼稚園收了k1!!
細b其實好呀,唔讀K可以做大b讀N!

不要理會別人!加油!

我都講下我既經驗, 我呀仔係12月出世, 好明顯, 男仔仲要比同年既女仔細, 學野慢的, 我比佢遲左一年入學, 一歲時無比佢interview, 差唔多兩歲先interview, 佢既表現先同其她小朋友差唔多, 兩歲九個月先讀pn. 由於他在班中較高大, 又大個的, 所有既野都好容易pickup, k3時仲係班中既大哥哥, 識得去保護其她人, 又好有自信. 如果係10/11/12月bb, 尤其係男仔, 一定要比佢遲一年先入學, 佢地會開心好多, 媽媽又唔駛擔心佢跟唔上, 係咁迫佢做的未做到既野. 例如揸筆, 老師一教佢已經識, 而且寫得好好, 我地都唔駛操心. 有好多事情, 係要去到某一年紀先會做到. 無錯, 係可以早的train到佢得, 但大家都辛苦, 何苦?!

回覆 hopeful123 的帖子

回覆:sushimama 的帖子

九月B係細B哦,

引用:我都講下我既經驗,+我呀仔係12月出世,+好明

原帖由 hopeful123 於 14-11-18 發表
我都講下我既經驗, 我呀仔係12月出世, 好明顯, 男仔仲要比同年既女仔細, 學野慢的, 我比佢遲左一年入學, 一 ...
我都係咁諗

引用:我都講下我既經驗,+我呀仔係12月出世,+好明

原帖由 hopeful123 於 14-11-18 發表
我都講下我既經驗, 我呀仔係12月出世, 好明顯, 男仔仲要比同年既女仔細, 學野慢的, 我比佢遲左一年入學, 一 ...
我都係咁諗

我女又係11月尾B,上年平常心以細B身份in了間n,因為新開所以收咗,今年幫佢報了n及K,屬意想佢做大B,但都試下報K,可能覺得唔得下年再戰K心態,我都當同BB去玩下,一方面當個節目,另一方面藉機了解自己小朋友多D,有D以為佢唔識,原來佢做到嘅比自己以為的多,做唔到又不會可惜,返屋企咪加強呢方面嘅training 囉,真係不用唔開心,有兩間面試之前我女有扭計喊,入到去感覺到老師理都唔太理自己,都會有hard feeling. 咪當無緣份,自己小朋友唔揀囉

我都分享下啦!
我仔08年尾細B, 未夠2歲就去IN K, 佢又遲講野, 所以好多學校都唔收, 有間仲叫佢不如講N先啦, 但我唔想, 最後有幸都有一有間收左.
讀K的時候, 學習上佢跟到, 係自理& 小肌肉比其他小朋友差.
而家上左小一了, 性格依舊欠成熟, 但學習上無問題, 考得唔錯.
其實可以的話, 照比佢上N, 如真係中途進度唔好, 先轉校REPEAT一年.

亞囡係十月細B,我好喜歡,因為進可攻退可守,做細B又得,做超大又得,比人多一次機會。

引用:亞囡係十月細B,我好喜歡,因為進可攻退可

原帖由 kbi 於 14-11-18 發表
亞囡係十月細B,我好喜歡,因為進可攻退可守,做細B又得,做超大又得,比人多一次機會。

...
其實9或10月真的好正,細B唔太細,大B又大到盡

zchow  應該話, 9月B in N 班就細, in K   發表於 14-11-19 11:52
zchow  所以9月B唔正架  發表於 14-11-19 11:49
zchow  留意好多學校唔收9月做超級大B喎   發表於 14-11-19 11:48

回覆:gouramip 的帖子

樓主唔使傷心,我都侒11月細b 媽,月頭去in 果陣,bb 都未夠一嵗,老師睇到都咁講,仔仔唔識行唔識講,我當去玩架乍,當然佢問或叫做嘅野,大部份阿仔都唔識。。。諗住出年比佢做大仔,唔使佢見人乜都識佢乜都唔識自卑。
但乜原來好多K唔收超大b 架😭😭大家知唔知係邊d呀?

currylee 發表於 14-11-19 21:11
樓主唔使傷心,我都侒11月細b 媽,月頭去in 果陣,bb 都未夠一嵗,老師睇到都咁講,仔仔唔識行唔識講,我當 ...
我報名時留意有一半都吾收超大B的,你明年早D做定功課啦,吾好過了deadline就得。

回覆:mamahahaha 的帖子

我囡12月出生,我無唔開心,順其自然。有時d人講什麼大b細b有點銀耳、過了兩崴半打後,好快追得番架拉!放心

➕油媽媽,不要氣餒!n班唔收,出年n, 同k再黎過,一定有岩自己bb既學校收!

我仔13年12月出世,又早產(36WK+),學野又慢,乜都唔識,而家未識行,企都要扶,我今年直情冇報N

Littlecatta2013 發表於 14-11-21 12:38
我仔13年12月出世,又早產(36WK+),學野又慢,乜都唔識,而家未識行,企都要扶,我今年直情冇報N: ...

未識行好正常WOR我覺得, 我BB都係未識行, 企要扶住...
‹ 上一主題|下一主題