用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B IN N 班不愉快經歷
樓主: mamahahaha
go

細B IN N 班不愉快經歷 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mamahahaha+於+14-11-17+發表

原帖由 konew720 於 14-11-17 發表
好老實講,坐普通櫈、用普通杯飲水同埋畫畫,一歲既小朋友係做到,反而係點解你唔同佢係屋企做。
同埋你明 ...
報名唔一定有得interview架!

回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我好明白樓主有hard feeling既原因,唔係只因小朋友識唔識做。就等同我帶阿囡去in k1,我預阿囡未必好表現,預阿囡實會未必識,而係因為老師對自己及小朋友既態度問題。

回覆:mamahahaha 的帖子

Group in 係難啲,太多唔同age Bb 又你個係細B,但聽你講你都好似冇 prepare 你B去 interview? 我囡囡14個月9月細B, 佢10個月開始上playgroup, 最初都大叫唔想坐圈唱歌,唔識line up 等等,我們上星期去 interview, 佢表現又好好,咁比你B做超大B到時未又係你個B大其他B好多,識多好多嘢。又唔可以話玩你叫你細B去 in,最少有個機會,可能有啲細B又ok 呢!有D學校直情叫8月之後出生唔好報多, 仲歧視

不要太傷心,大中小B去in, 老師有唔同standard 去俾分,唔通佢地收哂大B咩,我暫時見左3間,8月B, 你去in個啲我個B都可以做到哂,但係老師仍然要求我個仔要講野,講自己名講邊個帶佢黎講thank you, 15個月大男仔點識講咁多野,無奈

回覆:w.ling 的帖子

w.ling, 絕對同意!小朋友做唔到唔係問題!問題係有某一些老師會講說話俾家長聽,令到家長難受。甘細個小朋友,又要唱又要跳,叫你企就企,坐就坐!當然有小朋友真係做得到、家長都spend 好多錢同佢地返Playgroup! 但做唔到既小朋友我唔覺得佢地有問題喎!做乜d老師好似覺得唔可以接受!?

不過in左再間好好,淨係問家長問題,小朋友係觀察佢同家長互動點玩,無問過小朋友。其實join pg 真係有用,呀仔8個月開始玩,宜家好多上堂要做的都會自動去做,拍凳,聽自己名舉手,自己掉垃圾.......

回覆:Shellyxlk 的帖子

其實大中細B都有難度,大B的要求高好多,答哂又末必收,有D仲要求大B講句子,考K1野,而且大B識行識走,佢曵曵,家長禁都禁唔住

唔好唔開心, 當去試下, 同埋知道有咩要考要識, 出年/之後插班準備得好D.

加油.

引用:w.ling,+絕對同意!小朋友做唔到唔係問題!

原帖由 adalyho 於 14-11-17 發表
w.ling, 絕對同意!小朋友做唔到唔係問題!問題係有某一些老師會講說話俾家長聽,令到家長難受。甘細個小朋 ...
星期六in完,我有hard feeling,另一個原因,係覺得佢地好可憐咁,得2歲人仔就要interview,一個陌生環境,陌生既人(仲要冇笑容,講野'骨骨'地)… 做一輪或回答一輪… 驚都真係唔出奇。

我好明你心情,我仔都係細b, 11月出世。佢11月1日in n班 都未夠1歲, 但佢就好彩已經識行。in 得5分鐘就走人,但我眼見其他學生in 左好耐,我相信係大b 啦!初初我估學校一定唔收我仔,點知我仔又好好彩,收佢。

我記得老公當日問佢叫咩名?我心諗你要1個得11個月既bb 點答你呢。但出奇地我仔做到老公既指令。

In n 班都好睇bb 既當時表現,個日我仔勁扭眼訓,我都估死緊架啦,一in 完9.9秒訓左。

引用:我好明你心情,我仔都係細b,+11月出世。佢1

原帖由 bmfyu2001 於 14-11-17 發表
我好明你心情,我仔都係細b, 11月出世。佢11月1日in n班 都未夠1歲, 但佢就好彩已經識行。in 得5分鐘就走 ...
唔係老公,係老師先岩

w.ling 發表於 14-11-17 18:38
我好明白樓主有hard feeling既原因,唔係只因小朋友識唔識做。就等同我帶阿囡去in k1,我預阿囡未必好表現 ...
你明白我的感覺多謝你!

Actually, kids must reach 2 yrs old before starting PN class in Aug/Sept.  And, it is unfair to interview small babies as they really know not much at around 1 year old.  I think there is no discrimination for the schools to reject small babies as they are really too small to entering schools.  

又唔好唸到甘negative,你自己都講啦唔介意遲一年入學,甘今年當同BB摞interview經驗咯。個個BB發展個速度都唔同,現在未做到話唔定以後系最叻個個。呢個階段最重要系父母對BB的support,你緊張同傷心時BB同時都會有一樣感受。小朋友健康開心地成長最重要。relax

Shellyxlk 發表於 14-11-17 18:44
Group in 係難啲,太多唔同age Bb 又你個係細B,但聽你講你都好似冇 prepare 你B去 interview? 我囡囡14個 ...

睇到呢個MSG有D傷心,有似bb 表現唔好就係媽媽無準備,不如我講下我又prepare左d咩,我就係知道自己個b係細b, 所以一早就排育嬰院等佢學群體生活,學規矩學自理,佢出世我仲放緊產假已經日日在床邊講故事,唱兒歌比佢聽,8個月已經上外語playgroup...我估我的 preparation 唔會比大家少吧?

我地係要返工媽媽早出晚歸,接完小朋友回家餵dinner沖涼自己一個搞掂,每日可以同佢玩的時間唔多得個1, 2小時,呢2小時每日都要諗下有咩可以train 佢, 英文?用學習杯?學坐?學企?學行?唱歌?睇書?  2小時可以做到幾多?我估呢d痛苦只有要返工的媽媽但又無咩backup先會明....

我覺得有時小朋友學習發展快慢不同,你教佢好多野佢未必吸收到, 小朋友唔識, 未必一定係家長無教的吧?唔好用小朋友的表現來釐定父母的努力

pizza_fai  非常同意~在職媽媽日日放工趕頭   發表於 14-11-18 12:20
torunpoland  -->100% 全對!!!!  發表於 14-11-18 11:56
torunpoland  別用孩子表現來釐定父母努力-->1   發表於 14-11-18 11:56
torunpoland  8個月上外語playgroup??????!   發表於 14-11-18 11:55

回覆:細B IN N 班不愉快經歷

傻瓜媽媽,你同bb已經盡咗力,冇乜嘢需要唔開心,正面啲諗,其實佢俾大b 打完冇打返人佢已經好乖!

我囡係大b, in 咗唔少n班,就我所見,大部分學校都會就大細b 有唔同嘅task嚟評核,如group in 學校則安排年紀相若為一組。聽你嘅不愉快經驗,似乎學校冇呢方便考慮,interview 係佢in 我嘅同時我都in 緊學校,如果呢啲咁基本嘅嘢學校都做唔到,咁你都唔好考慮呢間啦!

加油呀!

mamahahaha   exactly what i think!  發表於 14-11-18 09:24

不要傷心,我睇完果個post後,我覺得他/她好大機會唔係超細b媽,正如那些說應計好日子做大b的一樣⋯

我跟你情況差不多,但我日間有婆婆和工人姐姐幫手,但老實說,我不會要求他們要train up 1歲未夠的bb,他們要照顧日常生活都很幸苦了。

我也在9個月大帶她上playgroup, 有些人又會話你對bb要求高,怪獸,講真,我真好想講,我帶bb去playgroup 玩,有什麼要求呢?

其實我想我們最大的hard feeling 來自老師明知1歲bb未識講野,未真正懂指令,但也要這樣去考bb,你可以說一視同仁,但也可說可無䅲。

我上次帶bb去interview老師問我有冇教她認字,我老實回答,她1歲未夠,我覺得未有需要認字囉,我真好想反問,我應該要教認字嗎?

torunpoland  1歲未夠,冇需要認字囉!   發表於 14-11-18 11:57

引用:星期六+同+細B+([size=14.4444446563721px]

原帖由 mamahahaha 於 14-11-17 發表
星期六 同 細B (2013年尾) 去INTERVIEW, 諗住搵下D屋村學校希望要求無咁高等我BB有書讀下...點知原來要搵個 ...
我覺得係你個間有問題羅,我個十月b, in左幾間都冇試過咁,都係簡單比下野老師。放入邊度咁ja wor....
㨂番間好d既學校。。

‹ 上一主題|下一主題