用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B IN N 班不愉快經歷
go

細B IN N 班不愉快經歷 [複製鏈接]

星期六 同 細B ([size=14.4444446563721px]2013年尾) 去INTERVIEW, 諗住搵下D屋村學校希望要求無咁高等我BB有書讀下...點知原來要搵個學位真係好難...

我地去到先知得一個家長陪同, 咁當然就係我啦, 我BB 依家未識行,所以唯有手抱入去 (眼見同一批的小朋友已經識行,仲係好穩個種....我估未必係細B)
入到去除鞋去PLAYMAT圍圈坐,咁我地全最側邊,隔黎有個小朋友坐低無耐打左我BB一下...我BB就大喊...惡夢就開始了....

首先老師要我地跟佢做好似早操的動作例如企係度拗腰踏步等等,我BB當然唔識做 (呢個時候佢仲喊緊), 做完2個老師就好似ROLE PLAY 咁introduce d puppet出黎, 個d識行小朋友已經沖晒出去圍住個puppet, 而我bb當然係呆坐...好啦, 老師同埋puppet 都逐個小朋友say hello 比小朋友摸下...但老師竟然無理過我地 (因為我地坐最側邊....)
個陣時我已經有hard feeling 打算走, 不過心諗好啦黎到咪睇下in d 咩當上下堂啦....

入到課室要坐幼稚園的bb登,我bb未坐過(在屋企都係坐high chair 有安全帶個d), 所以佢又喊...同埋想走, 我唯有在後面扶住佢,老師拎左d杯出黎,但d杯係大人用的膠杯非學習杯,我bb唔識用...倒到佢同我都濕晒,之後玩玩具....最後老師拎d crayon 出黎叫大家畫畫....(下...我bb未學揸筆)...所以bb當然咩都做唔到...

我好無奈, 同埋不斷同bb講我地比d體育精神完成佢...最後我連鞋都著唔到就走左...我d 眼淚已經好想湧出黎...好難受

其實我唔介意無 interview 機會, 咁咪遲一年入學law, 點解要比個機會我地但黎到又咁玩我地呢?你比d我地細b無咩可能做到的項目比我地...我好懷疑呢d老師係咪真係識得因材施教...
黎緊仲有2個interview, 但我已經好驚, 驚到時咩都做唔到....

其實歲幾的bb係咪已經識得做早操動作, 自己飲水, 畫畫等等架?

11月真係好難捱,純呻,不喜勿插
   5    0    0    0

細B媽媽係辛苦D,我而家K面試都係咁,因為仔講野唔叻,可考慮遲一年先讀。

其實我唔介意遲一年先讀,但唔想收細B就唔好叫人去INTERVIEW啦....搞到大家都驚左

回覆:細B IN N 班不愉快經歷

我都係11月細b媽媽,明白你
因我有時也有點討厭聽到那些8/9月份出世的也叫細b,當然他們比1,2月出世的年幼,但起碼在11月interview時大多已識行和聽指令,根本與11/12月份出世無得比。
或許有些家長覺得係你們自己細b媽媽選擇去面試,你們也可以做大b,但以我做的資料搜集,很多k1是按年度收生,所以不能做大b的。

我聽過最難受的是,有大b家長說,車,你們自己唔計好時間先生bb,不能怪人,我真是想喊出來⋯純呻x2,不喜勿插

I highly recommend deferring a year and become a 大B. I did that for my son who was also born in November and he is now one of the best students in his class purely because of his age. Please don't feel discourage!

一個家長陪好正常, 試個有次可以兩個家長陪, 情況好亂, 太多人, 老師叫小朋友唱歌, d 家長唱得仲大聲過d限小朋友, 仲要成日遮住咗我個細路

sushimama 發表於 14-11-17 10:14
我都係11月細b媽媽,明白你
因我有時也有點討厭聽到那些8/9月份出世的也叫細b,當然他們比1,2月出世的年幼 ...

那個家長有病呀?計好時間生bb? 依家bb係機械人製造出黎架?佢係神賜比我地的禮物,係咪要求神比個大b 我呀?係咪如果係細b就叫佢唔好出世呀? 低能又有病! 好嬲!

明知無机会,我就選擇唔去in,寧願有等近2歲之前兩、三個月才找插班,起碼自己都無咁大壓力

我BB係10月B,當年也是7、8月暑假才開始搵學校插

睇開d!唔一定要讀N又唔一定要名校!細B其實入K時間3㱑左右剛剛好。我身邊好多名幼出身但上唔到大學例子,普通人一個。反而醫生有一半以上都係中下家庭。以最低成本養育最優質小朋友,呢d先叫贏唒。

其實11, 12月可以選擇做大B
反而9月先尷尬, 高不成低不就,

但樓主唔洗HARD FEELING
我之前都試過IN 村校IN到以為IN名校
之後IN第2間先回復自信咋

同小朋友識自己選擇架
唔好既, 唔鐘意既, 佢地會特別扭
我是這樣認為既

唔好唔開心,當帶小朋友去跟哥哥姐姐玩下,平常心,我仔8月b, 記得舊年去interview 時岩岩識行,基本上去到學校,大部份小朋友都係抱住,因為一歲多d既人仔識行都不太穩吧!至於用杯飲水,我仔仔係返左n班先學識!

多謝你地呀,我都係疊埋心水下年先讀的,只係想去見識下同埋當做rehearsal ja 只係學校咁樣對我地...先有hard feeling

最好可以練到BB見到陌生人唔驚唔喊就得架啦.
至於間學校收唔收就真係隨緣份啦. (做哂指令又可以唔收, 做唔哂又會可能收)

你可以當係去玩下見識下, 輕鬆D唔好影響到BB情緒.

回覆:mamahahaha 的帖子

係屋村學校in n班係好得人驚
我亞囝唔係細b(5月出世),係間大房等緊既時候,其他小朋友已經食緊波板糖同識得一腳踏落垃圾桶,然後掉垃圾

真係屈機,我亞囝淨係識得行咋

引用:多謝你地呀,我都係疊埋心水下年先讀的,只

原帖由 mamahahaha 於 14-11-17 發表
多謝你地呀,我都係疊埋心水下年先讀的,只係想去見識下同埋當做rehearsal ja 只係學校咁樣對我地. ...
我覺得係個別學校問題,大部分學校對細b有唔同in法,唔好咁快無信心。我個係大b,in咗5間,有時覺得大b唔係想象中咁著數,因為有好多嘢老師assume你識,但你唔識/做唔足/唔肯做通通扣分!1-2月大b問題仲要深過6-7月嗰d好多... 所以有時係睇彩數,祝你好運!

揀學校就係要揀一間適合小朋友的地方, 你看都這個環境就知唔適合你小朋友啦, 加上佢自己都唔鐘意(佢地雖然細, 但真係會懂得選擇架) 。唔係灰心的, 你要誠應你的小朋友真係比其他小朋友月齡細, 用唔到係正常的, 反而有啲大B都未必識做就應該担心了。加油呀, 為小朋友揀一間合適的學校好重要呀, 有些學校係專收細B的, 佢地會有耐性啲架, 再唔係開學後做插班生囉, 到時大啲去interview就會好啲架啦!

回覆:海獅媽媽 的帖子

同意海獅媽媽,11/12月做大b好過,點解要佢甘快讀,9月重慘,做大b又大得太多,做細b又吾夠爭,我覺得8/9 月bb最吾低

真心建議,11 或12月出世的小朋友,尤其男仔,真係做大b啦!小朋友發展有自己的規律節奏,迫唔到架!男仔比女仔慢(一般而言)又係事實,小學前的優勢明顯在女仔度,若是細仔,蝕上加蝕,除非父母睇得好開,到時又會急如熱窩上的螞蟻,要想"要不不留一級"? 諸如此類。

回覆 mamahahaha 的帖子

我舊年帶阿囡(12月細B)去in N, 都係好難受, 不過無你個case 咁極端

當時去in 邨校N, 阿女只得11個月, 未識行, 要扶住嘢先企得穩, 我自己一個揹住佢去, 嗰陣我又岩岩有咗細妹, 大住肚揹一個B 真係好辛苦, 去到仲要單手抱住佢除揹帶 (因爲佢未識自己企穩, 唔抱唔得), 入到去課室group in, 已經一班家長及小朋友坐晒係度 (因爲我得1個人帶又論盡, 所以比其他人遲入到課室), 連位都無得坐, 好難先揾到一個角落安置阿囡, 俾張小朋友椅佢坐時, 先發現原來佢唔識坐櫈 (佢未試過無安全帶既情況下要雙腳垂下坐)....

好慨嘆依家香港的教育制度真的好CRAZY, 如果歲幾人仔識做咁多野, 咁又駛咩返糼稚園呢.

最近我同小女(9月細B) IN過一間新開兩年的糼兒園, 我好欣賞佢地唔考小朋友, 只問家長問題, 咁小的小朋友TEST佢地有咩意思, 有時小朋友當日心情唔好未能好好地發揮但不代表小朋友能力差
‹ 上一主題|下一主題