用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SHCK vs st.clare
go

SHCK vs st.clare [複製鏈接]

我㷛咗好多舊文,其實好多啲父母同時有~hk island 嘅SHCK & st.clare 兩個offers嘅時侯,佢地都話會簡SHCK.why?

1.其實兩間都好出名,
2.大家都唔包直升小學,(但shck下午係津校)
3.st.clare 有法文學,而聽聞英文水評高啲.

有無人可以分享下点解prefer SHCK 多过st.clare ?

3    0    0    0

引用:我㷛咗好多舊文,其實好多啲父母同時有~hk+

原帖由 Read 於 14-11-17 發表
我㷛咗好多舊文,其實好多啲父母同時有~hk island 嘅SHCK & st.clare 兩個offers嘅時侯,佢地都話會簡SHCK. ...
聖心名氣大。

引用:我㷛咗好多舊文,其實好多啲父母同時有~hk+

原帖由 Read 於 14-11-17 發表
我㷛咗好多舊文,其實好多啲父母同時有~hk island 嘅SHCK & st.clare 兩個offers嘅時侯,佢地都話會簡SHCK. ...
我個人好鍾意st clare's更甚於聖心,老師感覺warm啲,就連安排交表和等interview過程都好好多。

Yes will choose SHCK

回覆:SHCK vs st.clare

聖心私小有 offer 仲可以大抽奬(暫時), St Clare's 唔得,呢樣要留意。仲有唯有可能的就係地點,St Clare's 比較吊腳,同埋校車覆蓋地區冇聖心咁廣,冇校車到就唯有放棄

以上年的經驗,SHCK interview 生活上細節 (拒收公主王子唔會自己洗面梳頭冇見過掛衫夾衫),St Clare's 鐘意收文靜,睇書唔手多多嘅小朋友,St Stephens girl 要收父母可以放多啲時間嘅小朋友,但又要識照顧自己,最好 full time Mom + 準時收工爸爸

回覆:kittyland06 的帖子

多謝你咁詳盡嘅分享!!

我會覺得聖心名氣大D,但同樓上一樣,經過面試之後,自己心中作出了選擇。小女讀st clare, 她的同學中,亦有放棄聖心或其他女龍而讀st clare 的。另外,其實小女的同學都很活潑的。

回覆 yubaba 的帖子

請問當年女女面試表現如何?我女女只答中八成几,老師讚她很開郎

我朋友個女讀聖心,但話間學校教得淺考得深,最後有offer都唔要
我識幾個st clare老師,覺得佢地好有修養

C.Humphrey 發表於 14-11-17 21:35
我朋友個女讀聖心,但話間學校教得淺考得深,最後有offer都唔要
我識幾個st clare老師,覺得佢地好有修養:g ...
請問知否sc 與聖心比較兩者學術如何呢?

sc我唔知,所以不作評論,只能夠話sh較淺,要補習應付考試

引用:sc我唔知,所以不作評論,只能夠話sh較淺,

原帖由 C.Humphrey 於 14-11-19 發表
你意思係聖心小學教淺考深嗎?

brrbaby2007  教深  發表於 14-11-21 13:43

回覆:DevilPig 的帖子

我的大女兒在St CIare已完成了幼稚園課程並正就讀小學。我想在此與大家分享—下對這學校的感受:
1)很多家長評價説St Clare校舍小及環境不好,其實不然,因其是中小學分開,同區女校 St Stephen 則兩者合—,故若只算小學可用面積,St Clare 顯然不錯; 另外,St Clare 校舍建在地上;同區的Sacred Heart则建在地下,按此比較,St Clare周邊的空氣及景觀也肯定更優勝。
2)小女天生比較好動,K1時就是經常坐不好。但在老師的耐心教導下,她现在已願意專心上課。特别要讚賞的是此校的校風,校長很強調學生道德及宗教的培育,小女现在真的變得很有禮貌,懂得用同理心對待長輩與同學朋友,回家更會自己翻開兒童聖經閱讀!
3)最後我要説的是對學校於語言教育的肯定。St Clare很强調兩文四語(有法文學)的訓練,特别是營造英文的使用及學習氣氛。小女現在已很有信心與—些外國人作主動英語交流,更自發参加朗誦比賽,及英文公開評核試。
最後, 其實很多St clare 的家長比較低調和不勇於post bb Kingdom, 可能他們大部份都是專業人士, 工作比較繁忙。

Abigailbaby    發表於 14-11-21 10:53

回覆 longlong99 的帖子

thanks for yr sharing!!!

C.Humphrey 發表於 14-11-19 19:17

以學劵學校來說,聖幼程度其實ok, 但因為聖小好深,好多家長是為升聖小做準備。如果是升聖提,聖幼生也可做輕易應付
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題